AKARYAKITTA İNDİRİM BEKLENTİSİ

Dünya'da ortaya çıkan enerji krizi ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ile beraber akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol oynayan brent petrol fiyatının 130 dolar seviyelerine çıkması ile ülkemizde akaryakıt fiyatlarına arka arkaya zamlar yapılmıştı. Son günlerde brent petrol fiyatının 100 dolar seviyelerine kadar gerilemesinden sonra akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Dünya’yı etkisi altına alan ve 2 yıl boyunca devam eden pandemi sonrasında Dünya’da enerji krizinin oluşması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden sonra petrol fiyatları hızla yükselişe geçti. Dünya’da akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol oynayan brent petrol fiyatı da buna bağlı olarak 130 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Meydana gelen bu gelişmeler ile ülkemizde de akaryakıt fiyatlarına da arka arkaya zamlar yapıldı. Yapılan zamlardan sonra motorin fiyatları 22 lira seviyelerine benzin fiyatları ise 19 lira seviyelerine kadar yükseldi.
Enflasyonun artmasının sebeplerinden biri olarak gösterilen akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ulaşımdan gıdaya kadar birçok kalemde fahiş fiyat artışlarına neden oldu. Son günlerde, en büyük petrol ihracatçısı Çin’in, pandemide sıfır vaka politikası sonucunda, petrol ihracatında meydana gelen azalma, petrole olan talebin bir miktar azalmasına neden olunca, petrol fiyatlarında gerileme yaşanmaya başladı. 
Yaşanan bu gelişmeler sonucunda brent petrol fiyatları 130 dolar seviyelerinden 100 dolar seviyelerine kadar geriledi. Brent petrol fiyatlarında yaşanan yükselişlerin, anında akaryakıt fiyatlarına yansıtılması, brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerin de anında akaryakıt fiyatlarına yansıtılması beklentisi oluşturdu.
Ekonomi uzmanları sık sık akaryakıt fiyatlarına indirim yapılması gerektiği yönünde açıklamalar yapsa da şimdiye kadar akaryakıt fiyatlarında bir indirim uygulanmadı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN