Başkan Çıralı 'Gündem Analiz'de' Gündemi Değerlendirdi

FRT TV'de Necati Kanbur'un sunduğu 'Gündem Analiz' programının konuğu Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı oldu.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, FRT TV'de Necati Kanbur’un sunduğu “Gündem Analiz” programına konuk oldu. Necati Kanbur’un sorularını yanıtlayan Başkan Çıralı, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgiler verdi. Başkan Osman Çıralı’nın sorulara verdiği cevaplar şu şeklide;

Soru: 1 Nisan 2018 tarihinde yapılan seçimle göreve geldiniz.  3.5 yıldır FTSO üyelerine hizmet için çalışıyorsunuz. Ancak bu öyle bir dönem ki sadece Fethiye’nin değil Türkiye’nin, dünya tarihinde eşi benzeri görüşmemiş bir dönemde görev yapıyorsunuz. Bu zorlu süreçte üyelerinizin sorunlarının çözümü ve bölge ekonomisinin ayakta kalması için neler yaptınız? 

Tüm dünyada etkili olan ve ülkemizde de 2020 yılı mart ayından bu yana tüm öncelik ve alışkanlıklarınızı değiştiren Covid-19 virüsünün neden olduğu küresel salgın nedeniyle her anlamda sıkıntılı günler yaşıyoruz. 1.5 yıldır devam eden salgının önlenmesi için alınan yoğun tedbirler ve kapanmalar nedeniyle tüm Türkiye’ye ile birlikte bölgemizdeki sosyal ve ticari hayat da durma noktasına geldi. Kapanmalar, sokağı çıkma yasakları derken bu dönemin, ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı bölgemizdeki etkisi çok daha ağır ve yıpratıcı oldu. İnsan hareketi olmazsa turizm olmaz, hizmet sektörü olmaz. Bu zorlu süreçleri hep birlikte yaşadık, bir daha yaşanmamasını diliyorum. 
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak ekonominin canlanması için bu süreçte yaptıklarımızı anlatacağım. 

Salgında son olarak 1 Haziran 2021’de başlayan normalleşme dönemi ve aşı ile birlikte yeni bir döneme girdik. 2021 turizm sezonu da bu gelişmelere bağlı olarak geç başladı. Bölge olarak Turizmde hareketlenme beklerken, İngiltere’nin, ülkemizi kırmızı listeden çıkarmaması nedeniyle 2021 yaz sezonu bölgemiz için tam bir hayal kırıklığı oldu. Yaz aylarında İngiltere pazarından beklenen yaklaşık 1.5 milyon turist bölgemize gelemedi. 2021 sezonu kısıtlamalardan turizm ve bağlı sektörleri için kayıp bir yıl oldu derken, 17 Eylül’de İngiltere’den gelen haberle bir nebze de olsa rahatladık. İngiltere, ülkemizi kırmızı listeden çıkardı. Bu kararı sezonun Kasım ayı sonuna kadar uzayacağı anlamına geliyor ki bu bölgemiz için yaz sezonu kadar olmasa da iş ve hareketlilik olarak değerlendirdik. 

Ancak son olarak 5 Ekim Salı günü yaptığımız Turizm Konseyi toplantısında Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılmasıyla birlikte açılan İngiltere pazarından beklenen turistin akışının olmadığı ortaya çıktı. Dalaman Havalimanı verileri, Eylül ayında İngiltere’den Fethiye’ye gelen misafir sayısı beklenenin çok altında.
  
Soru: 2021 yaz sezonunda İngiltere pazarının kapalı olması tek pazara bağımlı kalmanın handikaplarını ve yeni pazarları gündeme getirdi. Bu konuda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri olduğunu biliyoruz. Sezonu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Biz 2018 yılında göreve geldiğimiz günden itibaren bölgemizde turizmin 12 aya yayılması ve pazarın çeşitlendirilmesi gerektiğini savunduk ve buna ilişkin çalışmalar yaptık. 2018 yılında Turizmin 12 yayılması ve alternatif turizm faaliyetlerine ilişkin panel düzenledik ve bölgemizin potansiyeli, yapılması gerekenler her yönüyle konuşuldu. Sonrasında da her platformda bunları dile getirdik. Yine yamaç paraşütü, Likya yürüyüş yolu, kültürel değerlerimiz gibi çok sayıda değerlendirebileceğimiz potansiyelimiz var. Ancak konaklama sektörü başta olmak üzere turizmcilerimizin buna hazır olması önemli. Bugünden yarına olmuyor. Kaldı ki araya pandemi gibi çok önemli bir süreç girdi. 

2021 yılı yaz sezonunu değerlendirecek olursak;  yurt dışı uçuşlar geç açılınca Fethiye olarak iç pazara yöneldik.  Diğer taraftan dış pazardan Rusya ve Ukrayna’dan misafirlerimiz bölgemize gelmeye başladı. 

Beklentilerin altında da olsa tam hareketlilik başlarken bu kez de bölgemizde üst üste çıkan yangınlar turizmi olumsuz etkiledi. Neyse ki Fethiye ve Seydikemer’de çıkan yangınlara halkımızın da desteğiyle acil müdahale edildi ve yangınlar çok büyümeden söndürüldü. Muğla’nın birçok ilçesi afet bölgesi ilan edilmesine rağmen tüm girişimlerimize rağmen bölgemiz afet bölgesi dışında kaldı. 

Bu yıl yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Odamız ve bölgemiz için çok güzel ve önemli bir gelişme oldu. Odamızın prestij projesi Babadağ Teleferik tamamlanarak hizmete girdi. Babadağ’ın marka değerini daha da arttıran teleferik projesi ve Babadağ’dan yapılan yamaç paraşütü ile ilgili gelişmeleri birazdan detaylı olarak anlatacağım. 

2020 ve 2021 yıllarında pandemiye rağmen FTSO olarak bölgemizin uluslararası piyasada tanıtımı için gerek fuarlar bazında gerekse dijital ortamda gerekli çalışmaları yaptık yapmaya devam ediyoruz.   Salgın döneminde üyelerimiz için neler yaptığımızı sormuştunuz. Programın başındaki kısa filmde de yer aldığı gibi bu süreçte Oda olarak biz de üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde üyelerimiz adına gelişmeleri, alınan tüm bu tedbirleri takip ederek, web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve SMS ile üyelerimize bilgi verdik. 

Üyelerimizin bu süreçten en az zararla çıkması için üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizden bize ulaşan sorun ve önerileri bekletmeden anında üst kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik. Video konferans üzerinden gerçekleştirilen toplantılarda FTSO üyelerinin sorun, talep ve önerilerini TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun aracılığıyla birebir ilgili bakanlarımıza aktardık. 

Üyelerimizin en büyük ve en acil sorunu finansman ihtiyacıydı. Üyelerimizin ortak talebi olan finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez TOBB Nefes Kredisi ve onun yanında da KGF destekli krediler devreye alındı.  Son olarak üyelerimize nefes olması amacıyla 6 ay tamamen ödemesiz, 12 taksit ödeme imkanı olan TOBB Nefes Kredisi 1 Haziran’da başlatıldı.  
FTSO olarak, TOBB ile birlikte tüm kaynaklarımızı üyelerimiz için seferber ettik.

TOBB Nefes kredisi dışında çıkarılan krediler; 
    İş’e Devam Kredisi
    Küçük İşletme Can Suyu Kredisi
    Çek Ödeme Kredisi
    Mikro İşletmeler Destek Paketi
    İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı - KOSGEB

2020 ve 2021 yıllarında toplam 428 üyemize, 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandırıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilk günden itibaren üyelerimizden gelen sorun ve talepler çerçevesinde, üst kuruluşumuz Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği öncülüğünde neler yaptığımızı başlıklar halinde özetleyecek olursak; 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilk günden itibaren üyelerimizden gelen sorun ve talepler çerçevesinde, üst kuruluşumuz Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği öncülüğünde neler yaptığımızı başlıklar halinde özetleyecek olursak; 
    Salgın ile ilgili tedbir ve normalleşme genelgelerini an ve an tüm mecralardan üyelerimize duyurduk.

    Salgının ilk günlerinde maskenin yetersiz olduğu dönemde Odamız üyelerine maske dağıtımı gerçekleştirdik.

    Sokağa çıkma yasağı süresince; Üyelerimizin de talebi doğrultusunda imalatçıların, tedarikçilerin, inşaat işlerinde çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulması sağlandı.

    65 yaş ve üzeri işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.

    Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi ve (turizm başta olmak üzere) ilgili tüm sektörlerin “mücbir sebep” kapsamına alınması sağlandı.

    Mayıs ayında yurtdışı uçuşların açılmasını talep edildi ve Haziran ayında uçuşlar başladı.

    Salgının ilk dönemlerinde maske, kolonya, temizlik ürünlerindeki fahiş fiyat uygulamaları konusunda girişimlerde bulunuldu. Böylece denetimler artırıldı, yasaklar uygulandı.

    Odamızın girişimleri ile Konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde KDV oranları önce 2020 yılsonuna kadar yüzde 8'den yüzde 1'e, (Seyahat Acentelerinde) Yolcu Taşımacılığında ise %18’den %8’e indirildi. Daha sonra KDV indirimlerinin devamı için girişimlerde bulunuldu ve en son 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldı.

    Katı atık ücretlerinin salgın süresince alınmaması hakkında yerel belediye nezdinde girişimde bulunuldu ve ödemeler 3 ay süresince ertelendi.

    30 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ‘Lokanta, Restoran, Kafe vb. İşyerleri; Park, Piknik Alanları; Mesire Yerleri ve Giyim Pazarları Genelgesi'nde yer alan ve kapanma süresi 22.00 olması gerektiği belirtilen işletmelerin; hizmet verme sürelerinin saat 24.00'e alınması hususunda talep yazısı yazıldı. Yazı sonrasında restoran saatleri 24.00 olarak değiştirildi. 

    Muhtasar, KDV, vergi, SGK ödemelerinin ötelenmesini birçok defa Rıfat Başkanımıza ilettik. İlk etapta Muhtasar-KDV-SGK ödemeleri 6 ay ertelendi sonrasında da Yapılandırma yasası çıkarıldı ve kamuya olan tüm borçların(vergilerin) yapılandırılması sağlandı.

    Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihi belirli aralıklarla ertelendi. En son 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı.

    Talebimiz üzerine, salgının başladığı 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödendi veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmedi.

    Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması TOBB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildi ve toplantılarda dile getirildi. Yaptığımız girişimler ile;
 
    Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildi. Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü,
    Kısa Çalışma Başvuru sürelerinin uzatılması için sürekli olarak girişimlerde bulunuldu ve en son 31 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

    20 Kasım 2020 tarihi itibariyle restoranların tekrar kapatılması ile sokağa çıkma yasağı olduğu saatlerde paket servis yapmaları yasaktı. Yaptığımız girişimlerle gece 24.00’e kadar paket servis hizmeti sunmalarını sağladık. Aynı durum marketler için de geçerliydi, girişimlerimiz sonucunda market ve bakkallar da sokağa çıkma yasağı olduğu saatlerde paket servis yapabildiler. 

    Okulların kapalı olduğu dönemde TOBB ve Odamız desteği alınan klavyeli tabletler, ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere Fethiye ve Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim ettik. 

    Turizm sektöründe öncelikli aşılama talebimizi yetkili mercilere ısrarla ilettik ve 12 Mart 2021 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklaması ile Turizm Personeli Aşılama Kayıt Sistemi hayata geçirildi.

    Üyelerimizden gelen taleplerden olan 2021 yılı TAPDK Belgesi süre uzatım işlemi TOBB tarafından Tarım ve Orman Bakanlığına iletilmiş ve süre uzatımı 2 ay daha uzatıldı. (2 Ağustos 2021 olarak belirlendi)

    Odamızın defaatle girişimlerde bulunduğu istihdam üzerindeki Vergi ve SGK Prim yükleri konusunda salgın dönemi sonrasında normalleşme süreci kapsamında İŞKUR tarafından İstihdama Dönüş Teşviki (Prim Desteği) ve Normalleşme Teşviki devreye alındı.

    Üyelerimizden gelen talebe istinaden yaptığımız girişimler neticesinde “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nde yer alan seyahat acenteleri ve yolcu taşıma maddeleri ile ilgili endişe ve öneriler iletildi ve kabul edilen teklif metninde ilgili maddeler çıkarıldı.


Salgın döneminde üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere iletmek amacıyla video konferans ve yüz yüze gerçekleştirilen 15 toplantıya katıldık ve üyelerimizin toplam 70 sorununu ve talebini ilettik. 

Böylece sektörlere ve bölge ekonomisine nefes aldıracak birçok düzenlemenin çıkarılmasını sağladık.  

    TOBB Koronavirüs Bilgilendirme Toplantısı – 08 Nisan 2020
    TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı – 13 Nisan 2020
    TOBB İstişare Toplantısı (Ticaret Bakanı Katılımı ile) – 30 Nisan 2020
    TOBB Ege Bölge Toplantısı – 14 Mayıs 2020
    TOBB Ekonomi Buluşması (Hazine ve Maliye Bakanı Katılımı ile) – 20 Mayıs 2020
    TOBB İstişare Toplantısı (Tarım ve Orman Bakanı Katılımı ile) – 03 Haziran 2020
    TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı – 16 Eylül 2020
    TOBB İstişare Toplantısı (Sanayi ve Teknoloji Bakanı Katılımı ile) – 2 Ekim 2020
    TOBB Ege Bölge Toplantısı – 7 Ekim 2020
    Muğla İl-İlçe Odaları ve Borsası Komite Müşterek Toplantısı(TOBB Başkanı Katılımı ile) – 20 Ekim 2020
    TOBB Türkiye Ekonomi Şurası (Cumhurbaşkanı ve Bakanların Katılımı ile) – 18 Kasım 2020
    TOBB Marmara ve Ege Bölge Toplantısı – 30 Nisan 2021
    TOBB 76. Ve 77. Genel Kurul Toplantıları – 28 Mayıs 2021
    TOBB Müşterek Konsey Toplantısı (Hazine ve Maliye Bakanı Katılımı ile) – 30 Haziran 2021 
    TOBB İstişare Toplantısı – 1-2 Ağustos 2021


Dijitalleşme ile kesintisiz hizmet 
Oda yönetimi olarak özel önem ve öncelik verdiğimiz dijitalleşmenin önemi salgın sürecinde bir kez daha ortaya çıktı. Kısıtlamaların olduğu salgın döneminde Oda olarak üyelerimize kesintisiz bağlantıda olduk. Başta web setimiz olmak üzere sosyal medya, SMS, mail tüm dijital alanları kullanarak üyelerimizi 7/24 bilgilendirdik. Sorun, talep ve önerilerini aldık.
Hizmetlerimizi dijital ortamda sürdürdüğümüz gibi tüm toplantılarımızı online olarak yaptık. 
Üyelerimize daha kaliteli ve hızlı hizmet anlayışıyla Odamızın web sitesini yeniledik. Kolay erişim için cep telefonları için mobil uygulamamız hizmete girdi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası uygulamamızı izleyicilerimiz de cep telefonlarına indirebilir ve Odamızı yakından takip edebilir.
 
Salgına rağmen, aldığımız tedbirlerle hiçbir aksama olmadan şeffaf, güvenli ve sağlıklı şekilde üyelerimize hizmet sunduk.
Yine bu süreçte üyelerimize kaliteli ve sağlıklı hizmet verebilmek için; Hijyen belgesi aldık, akreditasyon belgemizi yeniledik.

Soru: Bölgenin ekonomi açısından durumu en iyi özetleyen açılan kapanan şirket sayılarıdır. Odanız rakamları ile 3 yılda açılan –kapanan şirket sayısı ne oldu? Odanızın üye sayısı nedir?  

AÇILAN- KAPANAN ŞİRKET SAYILARI:

 
2018 YILI
AÇILAN     480
KAPANAN    203


2019 YILI
AÇILAN    418
KAPANAN    256


2020 YILI
AÇILAN     533
KAPANAN     190

2021 YILI  (9 ay)

AÇILAN     464
KAPANAN     178


Odamıza 2018 yılında 480, 2019 yılında 418, 2020 yılında 533, 2021 yılının 9 ayında 464 üye kayıt oldu. 

Odamızın faal üye sayısı; 2018 yılında 4150, 2019 yılında 4157,  2020 yılında 4130, 2021 yılının 9 ayında 4391 

Askıdaki üye sayısı 1219   

Soru: Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesi olan Babadağ Teleferik Haziran ayında hizmete girdi. Böylece 25 yılık bir rüyayı gerçekleştirdiniz. Babadağ Teleferik, bölge ekonomisini ve turizmini nasıl etkileyecek?   

İlk olarak 2011 yılından gündeme gelen ancak bürokrasiden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle 7 yıl sonra ihale edilebilen Babadağ Teleferik Projesi’nin inşaatı aslında 2020 yılı sonu itibarıyla tamamlandı. Ön kabul ve geçici kabul süreci biraz uzadı. Prestij projemiz olan Babadağ Teleferik tamamlanarak, Haziran ayı itibariyle hizmete açıldı.

Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı.  Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 20 dakikada 1700 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor.

Aslında inşaat daha önce bitebilirdi ancak 2018 yılında göreve gelir gelmez, projenin daha rantabl olması için teleferik kalkış istasyonunun yer değişikliğine gittik. Yer değişikliğine ilişkin kurumlardaki onay süreçleri uzadı. Daha önce Montana Otel mevkiindeki kalkış istasyonunu Ovacık mevkiinden Ölüdeniz’e giden yolda seyir tepesi olarak bilinen ve 226 rakımdaki yere aldık. Böylece misafirlerimizin Ölüdeniz manzarasıyla Babadağ’a çıkmasını sağladık. 

Babadağ Teleferik’in gerçekleşmesi için bugüne kadar yanımızda olan, emek veren, hizmetine girmesi için çalışan bizlere inanarak destek veren; ÜYELERİMİZ başta olmak üzere, geçmiş Oda meclis üyelerimize, mülki amirlerimiz kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, merkezi ve yereldeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, paydaşlarımıza, Bakanlarımıza, hükümetimize Odamız Yönetim Kurulu ve Meclisimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. 

Ayrıca başından itibaren yaptığı haberlerle projenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için sesimiz olan basın mensuplarına da sizin aracılığınızla teşekkürlerimizi sunuyorum. 

Az önce de dediğim gibi Babadağ Teleferik, bölgemizde turizmin 12 aya yayınlaması hedefine ulaşılmasına da önemli katkı yapacak. 

Ama üzülerek söylemeliyim ki; öneceki yönetim döneminde imzalanan sözleşme “kopyala yapıştır” anlayışı ile hazırlandığı için bugün kiracımız olan firmayla sıkıntılar yaşıyoruz. Bölgemizde eğitim ve tanıtım harcamalarında kullanılacak geliri kısıtlayan hükümler olan sözleşme nedeniyle kiracımız olan firma ile ne yazık ki mahkemelik olduk. 

Soru: Babadağ denince akla ilk gelen yamaç paraşütü. Pandemi yamaç paraşütünü nasıl etkiledi? Son sayıları alabilir miyiz? 

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen, adrenalin tutkunu yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Babadağ, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamaya devam ediyor. 
Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan salgına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü yaptı. 
Bu yıl ise bugün (8 Ekim) itibarıyla 111 bin 805’i tandem 18 bin 888’i single olmak üzere toplam 130 bin 14 kişi Babadağ’dan yamaç paraşütü ile uçtu.

Soru: Yamaç paraşütünün güvenle yapılabilmesi için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları var. Yamaç paraşütü pilotluğu artık bir meslek olarak kabul edildi ve ehil olmayan pilotlar artık Babadağ’dan tandem yani ticare atlayış yapamayacak. Bu konuyla ilgili gelinen son nokta hakkında bilgi alabilir miyiz? 

FGB Mesleki Yeterlilik Merkezi oluyor 
Evet, Odamızın ve iştirakimiz Fethiye Güç Birliği Şirketi’nin çalışmaları sonucu yamaç paraşütü pilotluğu meslek olarak kabul edildi. 

FGB ayrıca Tandem Yamaç Paraşütü Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi olacak, buna ilişkin önemli bir aşamayı da tamamladı. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) denetiminden başarıyla geçen FGB, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildi. 

Hedefimiz tandem yamaç paraşütü mesleğini ehil olan pilotların yapması ve hava sporlarının daha güvenli hale gelmesini sağlamak. Kısa bir süre içerisinde Tandem Yamaç Paraşütü Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan pilotlar, Babadağ’dan ticari uçuş gerçekleştiremeyecek.

Diğer taraftan Oda ve FGB olarak, irtifa farkının yamaç paraşütü pilotları üzerindeki etkilerinin tespiti için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte bilimsel araştırma yürütüyoruz. Türkiye’de ilk olan bu çalışma sonucu ortaya çıkan verilerle pilotların günlük maksimum uçuş sayıları, pilotların mesleki yıpranma ve erken emeklilik gibi süreçleri belirlenecek. 

Araştırma çerçevesinde tandem yamaç paraşütü pilotları, kalkış pistlerinin bulunduğu 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesinde uçuştan önce ve uçuş sonrasında iniş pistlerinin yer aldığı Belcekız Plajı’nda çeşitli testlere tabi tutuldu. Araştırma tamamlanmak üzere rapor aşamasında. Tamamlandığında yamaç paraşütü pilotlarının günlük uçuş sayıları ile mesleki yıpranma süreleri belirlenecek.


Coğrafi İşaret Çalışmaları 
Soru: FTSO olarak bölgenin kültürel değerlerine de sahip çıkıyorsunuz. İlk coğrafi işareti Seydiler Kilimi ile siz bölgemize kazandırdınız. Sonrasında ardı ardına coğrafi işaretler alındı. Kaç coğrafi işaretli ürünümüz var şu anda? 

Odamızın girişimleriyle bölgemizin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri coğrafi işaretini aldık Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile 1 Nisan 2018 tarihinden önce coğrafi işaretli ürünümüz yokken bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var. 


Projelerimiz

Soru: FTSO bölgeye katma değer sağlayacak birçok projeye imza atıyor. Odanın yürüttüğünüz projelerle ilgili neler söylemek istersiniz? 


Daha önce Odamız tarafından 13 yılda 7 proje hazırlanırken, son 3 yılda üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgemizin gelişimi amacıyla toplam 8 proje hazırladık. 


1-    Hedef Dış Ticaret Projesi

2018 yılında GEKA’ya başvuruda bulunduğumuz ‘Hedef Dış Ticaret’ proje kapsamında 13-17 Mayıs 2019 tarihlerinde Odamızda eğitim verildi. 21 katılımcı, 40 saat süren 5 günlük eğitim sonunda katılım sertifikası aldı. 

2-    Fethiye Dış Ticaret İle Büyüyor Projesi

'Hedef Dış Ticaret' projesinin ardından GEKA 2019 Teknik Destek Programı kapsamında, ‘Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor’ projemiz de GEKA’dan hibe aldı. 
Proje ile ihracatçı firmalarımız ve ihracat potansiyeli olan firmalarımızın çalışanlarını kapsayan, ihracatta pazarlama ile satış stratejilerine ilişkin 8 saat eğitim verildi. Danışmanlık desteği kapsamında ise firmaların ihtiyaçlarına, eksikliklerine ve ihracat hedeflerine yönelik birebir danışmanlık sağlandı. 

3-    Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi
GEKA 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında Odamızın “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesi,  Ocak 2020’de hibe almaya hak kazandı. Toplam proje bedeli 153.454 TL ve %100’ü GEKA destekli. 

4-    Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Projesi
Odamız öncülüğünde yürütülen Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar, girişimlerimizle hız kazandı. Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1200 dönümlük arazi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun bulundu. 400 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.  

5-    “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi

Odamızın Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi de GEKA’dan yaklaşık 50 bin TL hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıyan noktalar belirlenerek eko turizm rotaları oluşturulacak. 
İlk aşamada Kayaköy, Üzümlü Faralya ve Yanıklar belirlendi. 


6-    Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi” Projesi

Başta üyelerimiz olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’de faaliyet gösteren firmaların dijital pazarda yer almaları hedefiyle hazırladığı ‘Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi’ Projesi de GEKA’dan 2020 yılında 25 bin TL hibe desteği aldığımız proje kapsamındaki eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdik. 


7-    “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi

GEKA’dan onay alan bir başka projemiz “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” projemiz de devam ediyor. Projemizle, Fethiyemizin dalış turizminde Türkiye'de ve dünyada bir çekim noktası olması hedefliyoruz. 


8-    Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu
Yine GEKA’dan 2020 fizibilite desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan 'Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu’ projemizin toplam bütçesi yaklaşık 180 bin TL. Proje bütçesinin %90’ı GEKA’dan sağlanan mali destekle karşılanıyor.
Projesi ile yapılacak bir 'Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi'nin bölgeye kazandıracakları, potansiyel yatırımın teknik, finansal ve ekonomik açılardan yapılabilirliği ve sürdürülebilirliği raporlanacak. 


Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavları
Odamız, Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren mesleklerde sınav düzenledik ve başarılı olanları belgelendirdik. 

1-Motorlu Taşıt Alım Satım Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavları
FTSO, TOBB MEYBEM A.Ş ile birlikte 13 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikle sektör için zorunlu hale gelen belge için, firma yetkilileri ile çalışanlarına yönelik Mesleki Yeterlilik Belgelendirme sınavları düzenledik.  3 yıl içinde düzenlediğimiz 9 ayrı sınava 324 kişi katıldı. 


2-Emlakçı ve Müteahhitlere Yönelik Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavları
Yine TOBB MEYBEM ile “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” ve “Emlak Danışmanı Seviye 4” mesleki yeterlilik sınavlarını 2019 yılından bu yana düzenliyoruz. Son 2 yılda düzenlenen sınavlara toplam 233 kişi katıldı. 
3-Köprülü Vinç Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavları 
TOBB MEYBEM A.Ş. ile birlikte köprülü vinç operatörü seviye 3 mesleki yeterlilik sınavlarının ilki 23– 24 Ocak 2020 tarihlerinde yaptık. Yapılan 2 ayrı sınava 55 kişi katıldı. 
4- İklimlendirme sektörü Mesleki Yeterlilik Sınavları
İklimlendirme sektöründen gelen talep üzerine 17-18 Şubat 2021 tarihlerinde “Florlu Sera Gazlı Cihazlar Teknik Personeli Seviye 5” mesleki yeterlilik sınavları düzenledik. Sınava FTSO üyesi ve çalışanlarından 31 kişi katıldı.

3 yılda 4 ayrı meslek kolun için düzenlediğimiz mesleki yeterlilik sınavlarına toplam 643 kişi katıldı.  

Mesleki Eğitime Destek
Oda olarak mesleki eğitime de destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında Oda olarak mesleki eğitime de destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında 2019 yılında imzalanan Mesleki Eğitim Protokolü kapmasında Oda olarak, Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokol imzalayarak, meslek lisesini proje okulu yapacağız.  Proje okulunun, sınıf, ekipman gibi ihtiyaçları tespit edilerek Odamızca karşılanacak. Böylece öğrenciler daha donanımlı sınıflarda ve daha kaliteli eğitim alacaklar.
Burada amacımız ve hedefimiz Üyelerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanması. 
Konuyla ilgili İlçe ve il Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bakanlık arasındaki yazışma ve onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.
Soru: 2018 yılında göreve gelirken en önemli hedefiniz ne idi? Bunu gerçekleştirebildiniz mi? Son olarak neler söylemek istersiniz? 
“Şeffaf, paylaşımcı ve hesap verebilen olacağız” dedik. OLDUK…
İlk günden itibaren kapımız herkese açık oldu.  Bu 3 yıl içinde kim bizimle görüşmek isterse geldi, görüştü. Tüm birimlerimizin de kapıları açıktı.
Hatta üyelerimize daha kaliteli, şeffaf, modern ve hızlı hizmet için Oda binamızı açık ofis haline getirerek, yeniledik. Tüm birimlerimizi giriş katında topladık. Bu uygulamamız üyelerimizden tam not aldı.
Oda Yönetimi olarak ilk günden itibaren “ŞEFFAF, PAYLAŞIMCI ve HESAP VEREBİLEN olacağız” dedik… Bu bizim için çok önemliydi Sözümüzü yerine getirdik. 
Tüm bu hizmetleri gerçekleştirirken şeffaf olduk, hesap verebilir olduk. Her ay Meclis üyelerimize bütçemizi açıklıyoruz. 
Son 3 yılda gerek Odamızın gerekse FGB’nin faaliyet karı/bütçesi arttı. 
Odamızın 2017 yılı sonu itibarıyla 264 bin 242 TL olan faaliyet kârı, 
2018 yılında 669 bin 399 TL, 
2019 yılı sonunda 823 bin 430 TL, 
2020 yılı sonunda ise 1 milyon 062 bin 787 TL’ye ulaştı. 

FGB’nin 30 Mart 2018 tarihinde kasasında 402 bin 986 TL varken, 20 Eylül 2021 tarihi itibarıyla toplam 5 milyon 401 bin 720 TL mevcut. 

Yine; “Yerel yönetimler, resmi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile barışık olarak, bölgesel ticareti geliştirme adına uyumlu çalışma içinde olacağız. Şehrin tamamını ilgilendiren sorunlarla alakalı, çözüm odaklı çalışmalarımızı hayata geçirerek, sistemli, organize, şeffaf olarak sonuçlandırmak en büyük hedefimiz olacaktır.” demiştik.  
Bu sözümüzü de GERÇEKLEŞTİRDİK. 3 yıldır tüm kurum ve kuruluşlarla uyumlu şekilde çalışıyor, Fethiye ve Seydikemer’in sorunlarının çözümü için ortak hareket ediyoruz. 
Ev sahipliğini ve sekretaryasını yürüttüğümüz Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu ve Fethiye Turizm Konseyi’ndeki bütün kurum ve kuruluşlarla uyum ve koordinasyon içindeyiz. Pandemi döneminde bir arada olamasak da faaliyetlerimizi yürütüyor, ortak sorunların çözümü için birlikte çalışıyoruz Doğru makamlar ile iletişime geçerek ortak sorun, talep ve önerilerimizi iletiyor, lobi faaliyetleri yürütüyoruz.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2018, 2019, 2020 yıllarında olduğu gibi 2021 yılında da üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde, yerel ve bölgesel ortaklarımızla uyum içinde çalışarak üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam ediyoruz. 
Üyelerimizden aldığımız güven ve güçle yine üyelerimiz için hizmet üretiyor, üyelerimizden aldığımızı üyelerimiz için kullanıyoruz.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN