Beyaz Baston Dünya Farkındalık Günü, farkındalık yarattı

Dünyanın pek çok ülkesinde görme engelli kişiler için bağımsızlık ve güvenlik sembolü olarak bilinen 'Beyaz Baston' günü Fethiye'de de etkinlikle kutlandı. Görme engellilerin günlük hayatta yaşadıkları zorlukları anlatabilmek için düzenlenen etkinlikte beyaz baston dünya farkındalık günü, farkındalık yarattı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

BEYAZ BASTON BİZLER İÇİN YOL GÖSTERİCİ
Beyaz bastonun görme engelli vatandaşlar için öneminin altını çizen Altınokta Körler Derneği Eğitim Sorumlusu Zuhal Karel, “Daha önce öğretmendim pandemi ile birlikte bende öğretmenliği bıraktım. Altınokta körler derneğinde eğitim sorunlusu olarak çalışıyorum. Çevrenizde herhangi bir görme engeli olan kişi yada kişiler varsa onları bize bildirmenizi rica ediyorum. Onlara hakları ile ilgili yardımcı olmak isteriz. İş hakları, eğitim hakları ile ilgili onlara yardımcı olmak onlara destek olmak isteriz. Ben size beyaz baston getirdim. Birlikte beyaz baston denemeleri yapacağız. Beyaz baston bizler için yol gösterici bir araç. Onun sayesinde biz yolumuzu bulabiliyoruz. Önümüzdeki bütün engelleri bunun sayesinde fark edebiliyoruz. Alçak, yüksek ve ağaç dalları gibi engelleri fark etmemizi sağlıyor. Evleriniz ve iş yerlerinizin önündeki kaldırımları dikkatli kullanırsanız engel teşkil edecek hiç bir şey bulundurmaz iseniz sadece görme engelliler için değil yaşlılar ve diğer engel grupları içinde engel teşkil etmemiş olur” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ BİREYLERE KARŞI FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI GEREKMEKTEDİR
Toplumda engelli bireylere yönelik farkındalığın arttırılması gerektiğini belirten Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Güven Yiğit, ““Beyaz Baston” dünyanın pek çok ülkesinde görme engelli kişiler için bağımsızlık ve güvenlik sembolü olarak bilinmektedir. Görme engellilerin güvenliği gündüz beyaz görünse de karanlıkta fosforludur. Ülkemizde diğer engelli gruplarında olduğu gibi görme engellilerin de toplumsal yaşama katılabilmeleri ve kendilerini güvende hissedebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması ve toplumda engelli bireylere karşı farkındalığın arttırılması gerekmektedir” dedi.

“BEYAZ BASTON EMPATİ PARKURU” HAZIRLADIK
Beyaz Baston farkındalık günü nedeni ile bir parkur hazırladıklarına değinen Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Güven Yiğit, “Bizler, Cumhuriyet ilkokulu olarak Özel Eğitim Öğretmenimiz Semra Gökdemir ve Sınıf Öğretmenimiz Özlem Köse koordinatörlüğüyle bu anlamlı günde öğrencilerimizin engelli bireylere karşı farkındalıklarını arttırmak ve empati duygularını geliştirmek için, “Beyaz Baston Empati Parkuru” hazırladık. Parkuru hazırlarken her aşamada, görevli öğrenciler büyük ilgiyle yardım ettiler. Görme engellilerin günlük hayatlarında yaşadıkları zorlukları anlatabilmek için hazırlanan parkurda öğrencilerimizin gözleri kapatılarak ellerine baston verildi. Öğrencilerin bu şekilde merdivenleri-rampayı aşmaları, masaya oturarak önlerinde ki yiyecekleri yemeleri istendi. Son aşamada ise şişeden bardağa su doldurmaları istendi. Görme engelliler yön taşlarının (sarı taş) bulunduğu yerlere gidilerek, görme engellilerin sokakta yürürken karşılaşabilecekleri zorlukları test etmek için yine öğrencilerin gözleri kapatıldı ve ellerinde bastonla yürümeleri istendi. Sarı taşlardaki karşılaşılan aksaklıklar zabıta memurlarına bildirildi. Yaşadıkları bu deneyimle öğrencilerimizin engelli bireylere karşı farkındalığı arttı ve empati kurdular. Günlük hayatta yanlarından geçip gittiğimiz görme engellilerin dünyasına girmiş olmak velilerimiz ve öğrencilerimiz tarafından ilgiyle takip edildi. Etkinliğimiz yüksek katılım ve memnuniyetle sona erdi” şeklinde konuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN