Cam üfleme sanatında 50 yıl

Cam üfleme sanatçısı Coşkun Keskin yarım asırdan bu yana cam üfleme sanatını yaşatmaya çalışıyor. Fethiye'de 20 yıldır sanatını yaşatarak geniş kitlelere ulaşan sanatçı Keskin 'Fethiye'nin Çiçeği' olarak tanınıyor.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

Fethiye'de Özer Olgun Kültür Merkezi yanında bulunan standında birbirinden güzel cam eserler üreten Kültür Bakanlığı tescilli cam üfleme sanatçısı Coşkun Keskin 20 yıldan bu yana Fethiye'de yerli ve yabancı turistlere hizmet vererek yoğun ilgi çekiyor. Türkiye’nin değişik illerinin yanı sıra farklı ülkelerden gelen talepleri sınırsız hayal gücüyle tasarlayan sanatçı Coşkun Keskin yapamayacağı bir modelin olmadığını kaydetti. Cam üfleyerek yaptığı eserlerin herkese hitap ettiğini belirterek, eserlerinin 50 TL ve 200 TL arasında alıcı bulduğunu söyledi. İlerleyen zamanlarda bir müze oluşturmak isteyen sanatçı Keskin, el emeği eser bırakmanın hazzının anlatılamayacağının altını çizdi. 

“SANATI AŞIK OLDUĞUM İÇİN YAPIYORUM”
Yarım asırdır cam üfleyerek birbirinden değişik hediyelik objeler yaptığını söyleyen Cam üfleme Sanatçısı Coşkun Keskin, “50 yıldır üflemeli cam sanatı ile uğraşıyorum.  Bu sanatı aşık olduğum için yapıyorum. Sanat benim için çok önemli. Ben burada para kazanma amacı gütmüyorum ama tatbiki paraya da ihtiyaç var. Çok şükür çalışıyoruz. Allah bedenime sağlık sıhhat verdiği sürece bu işi yapmaya çalışacağım” dedi.

“MESLEĞE BABAM SAYESİNDE BAŞLADIM”
Cam üfleme Sanatçısı Coşkun Keskin mesleğe nasıl başladığını anlatarak, “ Bu mesleğe rahmetli babam sayesinde başladım. Eski zamanda terör olayları vardı. Babam üniversiteye göndersek akşama kadar biz senin yolunu gözleyeceğiz. Çünkü Türkiye o zamanlar kötüydü. Sağ sol çatışması vardı. O yüzden dedi ki seni güzel bir mesleğe vereyim. İlkel bir sanat dedi. Bilim ilerledikçe bu sanatın değerleneceğini söyledi. Hakikaten de değerlendi. Yani bu sanat ilkel oldu. İnsanlar diyor ki nasıl yapıyorsun? Bazen ressamlar bile geliyor biz tek yönlü olarak yapıyoruz sen önlü arkalı yapıyorsun bizden ilerisin sen diyorlar. Buda Allah’ın bana verdiği bir lütuf. Allah kimine zenginlik vermiş kimini de ilim irfan vermiş. Ben ilim istedim rabbimden çok şükür bana bu ilimi verdi” diye konuştu.

“MÜZE AÇMAK İSTİYORUM”
Türkiye’de cam üfleme sanatında çok az kişi kaldığını belirten Sanatçı Coşkun Keskin, “Türkiye’de benim tarzımda bu sanatı yapan zaten kalmadı. Mesela müşteri ne isterse yapıyorum. Bana diyor uçak yap, dinozor yap. İşte ne aklına gelirse… Herkesin bir özel isteği var. Bunların hepsini yerine getirmeye çalışıyorum. Bu mesleği sürdürebilecek evlatlar var, çok şükür yetiştirdim. İnşallah Fethiye’de bir yer tutarsam müze haline getirmek istiyorum. Çünkü biz bu dünyadan göçücüyüz. Dünya’da iki tane şeye inanmak lazım; birincisi rızkımızın arkadan geldiğine ikincisi de ölüme. O açıdan arkamda böyle bir eserler bırakmak istiyorum. İnsanlar müzemi gezsin vay be ne ustalarımız varmış desinler. Yani bunları insanlar mübalağa yapsınlar taktirle beğensinler. Hem bana hem de çocuklarıma büyük eserler bırakmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“HAYAL GÜCÜMÜZ SINIRSIZ”
Cam Üfleme Sanatçısı Keskin, “Fiyatlarımız 50 liradan başlıyor. 150 TL’ye doğru gidiyor. Ama özel bir uçak istenirse tabi yapımın zorluğuna göre ona göre bir fiyat veriyoruz. Yılbaşına özel genelde özel istekler oluyor. Aklınıza gelebilecek her şeyi istiyorlar. Yani buradakilerin haricinde de istediklerini yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN