CHP'li Erbay 'Ormanlar yanarken görmediğimiz uçak ve helikopterleri yangın saraya yaklaşınca gördük'

Muğla'nın Marmaris ilçesi Börtübed mevkiinde 3 gün önce başlayan ve rüzgarın etkisiyle farklı bölgelere yayılan orman yangınları halen devam ediyor. Yangın nedeniyle binlerce hektar ormanlık alan yok oldu. Marmaris – Datça karayolu trafiğe kapatıldı. Güvenlik gerekçesiyle birçok ev boşaltıldı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Yangının başladığı andan itibaren bölgede olan ve yangın söndürme çalışmalarına katılan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, yangının hala kontrol altına alınamadığını belirterek, “Marmaris’teki orman yangını üçüncü gününe girdi. Ancak maalesef hala söndürülemedi. Karadan ve havadan müdahale ediliyor ancak bu müdahaleler yeterli olmuyor.” dedi.CHP'li Erbay 'Ormanlar yanarken görmediğimiz uçak ve helikopterleri yangın saraya yaklaşınca gördük'
Yangının söndürülmesi için canla başla mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü personeline, itfaiye personeline, belediye personeline, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllülere ve bölge halkına teşekkür eden CHP’li Erbay, tek tesellinin şu ana kadar can kaybı olmadığını söyledi.
Geçen yıl çıkan orman yangınlarından hiçbir ders çıkarılmadığını Marmaris’te yaşanan orman yangınında bir kez daha görüldüğünü kaydeden Erbay, “Geçen yıl yaşadığımız felaketten sonra defalarca söyledik ama iktidar bizi dinlemedi. Ülkemizin yangın söndürme filosunun kurulması gerektiğini birçok kez söyledik ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu Marmaris’te çıkan yangında bir kez daha gördük.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de sadece tek bir noktada, Marmaris’te orman yangını olmasına rağmen yeterli müdahalenin yapılamadığının altını çizen Erbay, “AKP iktidarı, geçen sene yeterli düzeyde müdahale edilememesinin gerekçesi olarak birçok il ve ilçede büyük yangınlar olduğunu ileri sürüyordu. Ancak şimdi sadece Marmaris’te orman yangını var. Buna rağmen yeterli müdahale yapılamıyor. AKP iktidarı yangınlar karşısında acil kalmış durumdadır. Türkiye Cumhuriyeti’ni bu duruma düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.” dedi. CHP'li Erbay 'Ormanlar yanarken görmediğimiz uçak ve helikopterleri yangın saraya yaklaşınca gördük'
 İncelemelerde bulunmak için bölgeye gelen Bakanların yangının kontrol altına alındığı yönünde yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Erbay, “Yangının kontrol altına alınması söz konusu değil. Tam aksine rüzgarın da etkisiyle yangın daha da yayıldı. Bakanlar yangın söndürme çalışmalarına katılan uçak ve helikopter sayıları ile ilgili çelişkili açıklamalar yapıyorlar. Ancak gerçek olan şu ki; yurttaşların evleri ve ormanlarımız yanarken ortada olmayan uçak ve helikopterler, yangın saraya doğru ilerleyince ortaya çıktılar. Yangının başında hiç görmediğimiz Chinook tipi helikopterler, yangın saraya yaklaşınca ortaya çıktılar. Bakan açıklamasında, verilen sayıda uçak ve helikopterin aynı anda havada olmadığını, ikmal için hareket halinde olduğu söylüyor. Ancak yangın saraya yaklaştığında biz birçok helikopter ve uçağı aynı anda havada gördük. Dün orman yangını Okluk Koyu’nda bulunan Cumhurbaşkanı’nın yazlık sarayına doğru yönelince bir anda hiç görmediğimiz kadar helikopter yangına müdahale etmeye başladı. Ülkenin ormanları için gösterilmeyen çaba saray için gösterildi. Ülkenin milli değeri olan ormanlarımız, saraylar kadar değerli değilmiş. Bunu anladık.” dedi.
Marmaris’te çıkan yangına erken müdahale edilemediğini ifade eden Erbay şunları söyledi; “Orman yangınlarının ülkemizin bir gerçeği olduğu ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiği iktidar tarafından bir türlü anlaşılamadı. Önceden tedbir alınması gerekiyordu. Yangın söndürme filosunun kurulması, orman yollarının ve emniyet şeritlerinin açılması, yangın havuzlarının oluşturulması gerekiyordu. Kapsamlı bir planlama yapılması gerekiyordu. Ancak bu hazırlıkların hiçbiri yapılmadığını gördük. Orman genel Müdürlüğü’nün yangınlara müdahale için ayrılan bütçesi düşürüldü. Bütçe bu tür önlemler için kullanılmak yerine saraylara, beşli çetelere ayrıldı. Bütün bunların sonucunda binlerce hektar ormanlık alanımız yok oldu. Milli değerimiz ormanımız yok oldu. Bugün rüzgarın daha da şiddetleneceği yönünde bilgiler geliyor. Şiddetli rüzgar başlamadan yangının bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN