ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU

FRT TV'den de canlı olarak yayınlanan 11. Fethiye Tarım ve Seracılık Fuarı açılış töreni yapıldı. Çamköy Kapalı pazaryeri'nde kurulan fuar 26 Mart'a kadar devam edecek.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

10 yıl düzenli olarak yapıldıktan sonra pandemi nedeni ile 2 yıldan bu yana düzenlenemeyen Fethiye Tarım ve Seracılık Fuarı kapılarını açtı. Traktör, tohum, ilaç fide gibi çiftçilerin ihtiyaçlarının yanı sıra yöresel ürünlerinde bulunduğu fuarın açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Muğla İl tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Siyasi parti ilçe başkanları, oda ve sivivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
VOLKAN GÜLCAN “FUARIMIZ 6000 M2 KAPALI 10.000 M2 AÇIK ALANDA DÜZENLENMEKTEDİR”
Fuar Organizasyon Firması Sahibi Volkan Gülcan yaptığı konuşmada fuar hakkında bilgiler vererek “55 katılımcı firmanın a dan z ye her sektörden yer aldığı fuarımız 6000 m2 kapalı 10.000 m2 açık alanda düzenlenmektedir. 2 yıl pandemiden dolayı açamamış olmamıza rağmen bu yıl beklenenden daha iyi bir katılım oldu. Sizin de katılımınızla açtığımız bu fuarın herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
MUHSİN GÜMÜŞ “SORUNLARIN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASINI İSTİYORUZ”
Marfo Fuarcılık tarafından organize edilerek Fethiye Ziraat Odası  Başkanlığı öncülüğünde bir çok kurum ve kuruluşun katkıları ile düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş “Elbette ki tarımda sorunlar çok fazla. Bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Çiftçimiz her şartta üretmek zorunda diye her şeye de katlanmak zorunda değil. Çiftçimize büyük destekler bekliyoruz. Bu fuarın da inşallah bu desteklere yol açmasını diliyorum. Bugüne kadar Seydikemer Ziraat odası olarak çiftçilerimizin sorunlarına  mecliste en büyük desteği veren Sayın Milletvekilimiz Süleyman Girgin Beye huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Şu an aramıza katılan Tarım il müdürümüz Barış Saylak Bey’de Muğla’da elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ona da ayrıca teşekkür ediyoruz. Fuarımız hayırlı uğurlu olsun” dedi. 

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
KENAN KARAYİĞİT “ÇİFTÇİMİZE HER TÜRLÜ ETKİNLİĞİ GETİRMEK DESTEĞİ VERMEK ZORUNDAYIZ”
10 yıldır fuarın düzenlenmesinde büyük katkı sağlayan ve Fethiye tarımına önemli katkılarda bulunan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Günümüzde tarımda ki gelişmelerin en iyi takip edildiği yerler tarım fuarlarıdır. Dünyada ve ülkemizde yapılan tarım fuarları gelişme ve yenilikleri üreticiye sunarak teknoloji üretenler ve kullananlar arasında bir köprü görevi görmektedir. Fuarlar sadece yeni makine ve ekipmanlarının tanıtılıp satıldığı alanlar değildir. Aynı zamanda tarım sektörünün içinde bulunduğu zorlukları yaşadığı sorunları tartışabileceği alanlardır. Biz oda olarak çiftçimize halkımıza her türlü etkinliği getirmek desteği vermek zorundayız. Biz tam 11 yıldır yağmurda çamurda , çadırda, pazaryerlerinde fuar yapıyoruz. Katılımcı bazında Antalya’dan sonra en büyük fuar her yıl ilçemizde MARFO fuarcılığın düzenlediği agritech tarım fuarıdır. Bir ülkenin yollar, köprüler, yüksek binalar, villalardan değil tarımdan oluştuğunu anlamış olduk. Tarım topraklarına ve üretime ihtiyacımız olduğunu unutmayalım ki hepimiz çiftçiyle el ele tek yürek olmalıyız ki bu gemi batmasın. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” diye konuştu. 

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
OSMAN ÇIRALI “TİCARET ODASI OLARAK FUAR ALANLARINI İYİLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Bölgenin turizmden sonra en önemli geçim kaynağının tarım sektörü olduğunu ifade eden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı “Fethiye Turizmden geçinse de Seydikemer’i ayırt etmiyoruz. Seydikemer tarımda daha öne çıkıyor. Bölgemizde domates alabalık susam , nar çifte kavrulmuş tahin, kaya inciri gibi birbirinden değerli ürünlerimiz var. Biz de bunları markalaştırmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Biliyorsunuz Ticaret odası olarak çifte kavrulmuş tahin ve kaya incirinin coğrafi işaretini aldık. Bu markalarımızı öne çıkarmaya çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Hatta bunun yanında kilimimiz, halımız, dastarımız var. Geçenlerde belediyemizle beraber, Ankara’da bölgemizi tanıtmak adına bir fuara katıldık. Çok faydalı oldu. Biz hem belediye hem ticaret odası olarak fuar alanlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Bölgemiz hayvancılıkta da önemli bir bölge. Biz sayın valimiz ve il müdürümün katkılarıyla epey yol aldık. Son aşamaya geldik. İnşallah bölgemize hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi kazandıracağız. Herkese katılımları için teşekkür ediyorum fuarımızın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
ALİM KARACA “ÜZÜM MAMULLERİ, SİRKE VE ŞARAP FABRİKASI YAPIYORUZ”
Fethiye’de çiftçiler adına yaptıkları çalışmalardan söz eden Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca“ Öncelikle hepinize hoş geldiniz demek istiyorum.  Bölgemiz dışardan bakıldığı zaman turizm bölgesi olarak gözüküyor. Fakat burada yüzde 35’lik bir dilimin de tarımla uğraştığını herkes biliyor. 2 yıldır pandemiden dolayı tarım ve turizm ciddi yaralar aldı. Aldığımız bilgiler doğrultusunda bu dönem turizm de rekor kıracağız. 2019 yılının talebinin tam yüzde 71 fazlası 2022 yılında bu bölgeye gelmiş durumda. Bu dönemin çok iyi geçmesini planlıyoruz. Fakat tarım için aynı şeyi söyleyebilmem mümkün değil. Çünkü girdiler 4 katına çıkmış durumda. Bu durumun mutlaka süspanse edilmesi lazım. Ben ziraatla uğraşan bir insan olarak bu yıl ki kadar kötü bir sezon hiçbir zaman geçirmedim. Yarın fiyatın ne olacağını bilmiyoruz. Her gün yeni bir zam geliyor. Bu durumun düzeltilmesi lazım. Yoksa hepimiz batarız. Bu durum belediyenin işlerinde de böyle. Yapmış olduğumuz ihalelere giren yok. Çünkü insanlar yarın neyin ne olacağını bilmiyor. Geçen yıl yapılan hizmetler bu yıl tam 4 5 katına mal oluyor. Bütün projelerimizi şuan itibariyle durdurmak zorundayız. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Biz sadece belediye başkanlığında alt ve üst yapı yapmıyoruz. Tarıma ciddi anlamda destek veriyoruz. Bazı ürünlerin yok olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen sene Üzümlüye gittik. Üzüm mamulleri, sirke ve şarap fabrikası yapıyoruz. 12 Nisan’da ise ihaleye çıkıyoruz. O bölgede ki merdiven altı üretimi ortadan kaldırmak ve ürünü tescilletmek adına da ilk adımı atıyoruz. Önümüzdeki yıl hep beraber açılışını yapacağız. Ülkemizde ithalata dayalı bir tarım politikası var. Mutlaka bundan vazgeçmeliyiz. Ukrayna Rusya savaşından sonra bir Ayçiçek yağı bile kriz oluşturdu. Biz mutlaka üretime dayalı ve ihracata dayalı tarım politikası uygulamak zorundayız. Kendimiz üretmeliyiz. Bizler ülkemize ve memleketimize hizmet etmek için buradayız. Tek amacımız insanlarımızın sosyoekonomik yapısına katkı sunabilmek. Her kurumla iş birliği yapmak istiyoruz. Bizim kimseyle kavga etme lüksümüz yok. memleket için gece gündüz çalışmalıyız. Memleketin geleceğini hazırlamak istiyoruz. Bu yüzden de 3 yıldır alt yapı ile ilgileniyoruz. Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Ama bunun ne için yapıldığını herkes biliyor. Bölgemizin tarımını tanıtmak için verilen katkılardan dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI'NDA BULUŞTU
BARIŞ SAYLAK “ÇEKİLİN TARLADAN, EKMİYORUZ, DİKMİYORUZ, ÜRETMİYORUZ” DEMEYE HAKKIMIZ YOK”
Muğla İl Tarım Hayvancılık ve Orman Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Muğla İl Tarım, Hayvancılık ve Orman Müdürü Barış Saylak “Zor günlerden geçiyoruz. Küresel iklim felaketi arkasından kovid 19 pandemisi ve en son Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan tüm dünyadaki enerji sorunu, tarımsal üretim girdilerinin maliyetlerini son 10-15 yılın üzerine çıkardı. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada çiftçilerin sorunu oldu. Ama kimsenin şuna hakkı yok. Çekilin tarladan, ekmiyoruz, dikmiyoruz, üretmiyoruz” demeye hakkımız yok. Tarım geleceğimiz. Gelecek tarımda. Tarımın siyaseti olmaz. Tarım artık bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir. Bir araya gelmek zorundayız. Önümüzde çok ciddi bir gıda krizinden söz ediyoruz” diye konuştu.
SÜLEYMAN GİRGİN “ÇİFTÇİYİ TEKRAR TARLAYA DÖNDÜRMELİYİZ”
Mecliste Muğla çiftçisinin sorunlarını en fazla gündeme getiren milletvekillerinden biri olan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “1932 yılında çıkarılan İcra, İflas Kanunu madde 82 ile “Çiftçinin, borcundan dolayı hiçbir tarım aleti, ürünü ve havyanı haczedilemez” der. Yine yıl 1937’de Atatürk, “Tarım milli ekonominin temelidir” der. Bu anlayıştan nereden baksanız 85 yıl geçmiş tarımda ithalatçı bir ülke haline gelmişiz. Topu topu 6 günlük bir ihtiyaç, çiçek yağı ithalatı için Mersin Limanı’na gemi yanaşıyor ve bazı televizyon kanalları müjdeler vererek ayçiçek yağının gelmesini kutluyor. Tarım zor günlerden geçiyor ve bunun en büyük yükünü de çiftçilerimiz çekiyor. Diğer bir konu. Tarım artık bir milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Çiftçiyi tekrar tarlaya döndürmeliyiz. Gerekirse yatlara yapıldığı gibi ucuz mazot verilecek ve çiftçi tarımdan uzaklaştırılmayacak. “Tarlanı satma ürününü sat”, “kırsalda üret kıyısalda tüket” şiarıyla tarıma, çiftçiye desteklerinden dolayı büyükşehir belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’da yaptığı çalışmaları anlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ilçe belediyelerinin yaptıkları çalışmalara destek verdiklerinden bahsetti.
Açılış töreninin ardından protokol üyeleri fuarda stantları gezerek katılımcı firmalardan bilgiler aldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN