Arıcılar Haberleri

Arıcılar Haberleri

202 Bin petek şoklandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcıların en büyük sorunlarından biri olan Büyük Balmumu Güvesine karşı 2018 yılında başlattığı, Türkiye’de ilk ve tek olan “Temiz Petek Projesi” ile arıcılara destek olmaya devam ediyor.

Muğla’daki yangınlardan sonra çam balı hasadında sevindirici gelişme

Dünyanın çam balı üretim merkezi konumundaki Muğla’da yangınlar ve küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklığın ardından azalan çam balı üretiminde bu yıl olumlu gelişme yaşandı.

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ını, Türkiye çam balı üretimin de yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da çam balı üretimi başladı. İlkbahar ve yaz aylarını Türkiye’nin değişik illerinde başta çiçek balı olmak üzere üretimi gerçekleştiren arıcılar, Ağustos ayının sonunda geldikleri Muğla bal ormanlarında ilk sağım olan çiçek ve çam balı karışımı ürünü almaya başladılar.

Saylak, Arıcılarla Bir Araya Geldi

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, arıcılar ile bir araya gelerek taleplerini dinledi. 

Türkiye’de ilk ve Tek “Temiz Petek Projesi” Başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcıların büyük sorunlarından biri olan Büyük Balmumu Güvesine karşı başlattığı “Temiz Petek” projesi bu yıl Köyceğiz Merkez ve Marmaris Çamlı Mahallesi’nde arıcılara hizmet vermeye başladı. Hizmetten yararlanmak isteyen arıcılar Büyükşehir Çağrı merkezini arayarak bilgi ve randevu alabilecek.

‘Temiz Petek Projesi’ Türkiye’de ilk ve tek

Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcıların büyük sorunlarından biri olan balmumu güvesine karşı başlattığı “Temiz Petek” projesi ile bu yıl Köyceğiz Merkez ve Marmaris Çamlı Mahallesi’nde arıcılara destek olacak. Proje 1 Eylül 2023 tarihinde başlayacak.

Arıcılar Yangınlara Karşı Uyarıldı

Muğla Valiliği ve Milas Kaymakamlığı, bölgedeki arıcıları yangınlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

'Memleketten Selam Var' projesi sürüyor

Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Marmaris Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde geliştirilen 'Memleketten Selam Var' projesi çerçevesinde bu yıl da yayladaki arıcılara ziyaret gerçekleştirildi.

Kazada hayatını kaybeden 4 arıcı son yolculuğuna uğurlandı

Edirne'deki kazada hayatını kaybeden Köyceğizli 4 arıcı son yolculuğuna uğurlandı.

Muğlalı arıcılara tır çarptı: 4 ölü, 1 yaralı

Edirne’nin Keşan ilçesinde tır ile arı kovanı taşıyan kamyonetin karıştığı kazada ilk bilgilere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı.

Dilek Yarımadası Milli Parkı mercek altında

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda başta arıcılar ve çobanlardan rüşvet alınması konusu olmak üzere çeşitli konularda 'rüşvet ve irtikap" operasyonu başlatıldı. Aydın ilinin yanında 5 ile daha yayılan ve toplam 6 ilde sürdürülen operasyon kapsamında 5'i kamu görevlisi olmak üzere şu an itibariyle 28 kişinin gözaltına alındığı yakalaması bulunan 14 kişinin daha arandığı belirtildi.

Mutso eğitim düzenledi

GEKA 2021 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında Muğla ilindeki arıcılara yönelik 2023 yılı Lider Arıcı Eğitimi gerçekleştirildi.

ARICILARA ‘ERKEN BAHAR’ UYARISI

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, arıcılara erken bahar uyarısında bulundu.

ARICILARA YANGIN TÜPÜ ZORUNLULUĞU

Orman yangınına en hassas iller arasında ilk sırada yer alan Muğla'da Ağustos-Kasım arasında konaklayan gezgin ve yerli arıcılara yangın tüpü bulundurma zorunluluğu getirildi.

47'NCİ APİMONDİA KONGRESİNDE TÜRK ARILARI VE BALLARI TANITILDI

Apimondia Dünya Arıcılık Kongresini Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanishvili, Apimondia Başkanı Jeff Pettis, Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık ve Kanatlı Daire Başkanı İslam Köse, Gürcistan, Almanya, Ukrayna ve Kore arıcılar Birliği Başkanları ile çok sayıda ülkeden arıcılar katıldı.

Trakya’daki Muğlalı arıcılardan ‘çayır tırtılı’ ilaçlama uyarısı

Yüzde 95'i gezgin arıcılık yapan ve Trakya'da bulunan Muğlalı arıcılar, ayçiçeği ürünlerinde görülen 'çayır tırtılı' istilası sonrası gündüz gerçekleştirilen ilaçlamalarda sıkıntı yaşamaya başladıklarını açıkladılar.

TAB Başkanı Ziya Şahin, Orman Bakanı Kirişçi ile görüştü

Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, MAYBİR Başkanı Veli Türk ve MAYBİR Yönetim Kurulu Üyeleri ile Datça'da kontrol altına alınan yangın bölgesini ziyaret ederek, yangında kovanları yanan Arıcı Hüseyin Korkmaz ve diğer arıcılara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

TAB Başkanı Şahin Bakan Kirişçi ile görüştü

Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, Marmaris Bördübet'te devam eden yangın bölgesini ziyaret etti. Bölgede arıcılık yapan vatandaşları da ziyaret eden TAB Başkanı Şahin, yangında zarar gören arıcılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

TAB Başkanı Şahin’den ’varroa mücadelesi’ açıklaması

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, 'İlaç olmayan 'yem katkı maddesi ve premikslerin' varroa ilacı olarak arıcılara pazarlanması, sektörümüzün aldığı yaralardan biridir dedi.

Arıcılara Apiterapik ürün eğitimi

Muğla'da Muğla Valiliği himayesinde başlatılan Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi çerçevesinde arıcılara nitelikli Arı ürünlerinin üretilmesi eğitimleri devam ediyor.

Dünya Arı Günü’nde farkındalık etkinlikleri düzenlenecek

Dünya'daki çam balı üretiminin önemli kısmının karşılandığı Muğla'da, geçtiğimiz yıl meydana gelen yangınlar nedeniyle ormanların zarar görmesi ve bal üretiminin olumsuz etkilenmesi nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcılara yönelik destekleme ve farkındalık çalışmalarını sürdürüyor.

Arıcılara Apiterapik ürün eğitimi

Dünya çam balı üretimi lideri Muğla'da bal dışındaki arıcılık yan ürünlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Muğla Valiliği tarafından başlatılan 'Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi' projesi çalışmaları devam ediyor. Muğla-Aydın karayolu, Kafaca yol ayrımında merkezin inşaatı devam ederken, arıcılara da eğitimler verilmeye başlandı.

Arılar Can Çekişiyor Yaşamları İçin Acilen Şeker…!

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan Muğlalı arıcıların sorunları ile şeker teminininde yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.

Metin Ergun: ‘Türkşeker Arıcılara Şeker Vermeye Yeniden Başlamalı’

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, arıcılık sektörünün sorunlarının araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi için verdiği araştırma önergesi kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Girgin Arıcıların Şeker Sıkıntısını Tbmm’ye Taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’da bal üretimi yapan arıcıların sorunlarını, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. “Arıcılarımızın şeker ihtiyacı acilen çözülmelidir” dedi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, şunları söyledi:

Vekil Ergün Arıcıların Sorunlarına Değindi

İyi Parti Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergün TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle arıcıların şeker temini sıkıntısı ile ilgili olarak soru önergesi verdi.

Arıcıların Şeker Sıkıntısı

Yaz aylarında yaşanan z yangın afeti neticesinde Muğla Bölgesi’nin afet bölgesi olması ve kış aylarının sert geçmesinden dolayı arıların besleme dönemi geldiği şu günlerde, arıcılar arılarını yaşatabilmek için şeker temininde sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıyı dile getirmek isteyen MAYBİR sosyal medya üzerinden açıklama yayınladı.

Seydikemerli Arıcılara Arı Keki ve Arı Yemi Bağışlandı

Seydikemer’de yazın meydana gelen orman yangınlarında zarar gören arıcılara, arı keki ve arı yemi dağıtıldı. Seydikemer Belediyesi’nin de araçları ve personeliyle destek olduğu arı keki ve arı yemi dağıtımı Seydikemerli üreticileri sevindirdi.

Arıcılara DİTAP eğitimi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni projesi ile artık çiftçiler ürettikleri ürünleri Dijital Tarım Pazarı’nda satabilecekler. Yeni proje Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimle Fethiyeli arı yetiştiricilerine anlatıldı.

Çam balına TSE standartı

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin'in yıllardır çam balına standart getirilmesi ile ilgili çalışması sonuç verdi ve Türk çam balı TSE standardına kavuştu. Çam balı standartı TSE Teknik Kurulunda kabul edilerek, 'TS 13910' numarası ile yayınlandı.