Arkeoloji Haberleri

Arkeoloji Haberleri

Vali Akbıyık Milas’ın Antik Kentlerinde İncelemelerde Bulundu

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Milas’ta İasos ve Mylasa Antik kenti, Halikarnas Mozolesi ve Milas Halı Müzesinde incelemelerde bulundu.

Büyükşehir 6.Ulusal Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’nın Arkeolojik Mirası “Uygarlıkların Kesiştiği Yer Muğla” konulu 6.Ulusal Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. Yarışmada birinciliği İstanbul’dan katılan Ahmet Fatih Sönmez kazandı.

Amos'taki Kazılarda Deprem İzlerine Rastlandı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından yürütülen Amos Antik Kenti arkeolojik kazılarında, MS. 3. yüzyılda gerçekleşen ve buradaki iskânı sona erdiren büyük depremin izleri ortaya çıkarıldı.

86 bin yıllık hayat izi

Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki 2017 yılından bu yana devam eden İnkaya Mağarası kazı çalışmalarında, mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanırken, kazı sırasında çakmak taşından üretilmiş yongalar, dilgiler, kazıyıcılar, uçlar, çentikli aletler, çekirdek ve vurgaç gibi çeşitli buluntular bulundu.

Ortak Hizmet Protokolü İmzalandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Yatağan Belediyesi arasında, Stratonikeia ve Lagina'da arkeolojik kazı, bakım, onarım ve çevre düzenlemesi çalışmalarına destek verilmesine ilişkin ortak hizmet protokolü imzalandı.

Ada çevresinde liman kalıntıları hala duruyor

 Mavi yolculuğun en önemli uğrak noktalarından Gökova Körfezi içinde yer alan Sedir (Kleopatra) adasında günümüzden 2 bin 600 yıl öncesine ait arkeolojik kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için bir taraftan yüzey temizliği, bir taraftan da kazı çalışmaları başladı.

FETHİYE TAZELENME ÜNİVERSİTESİ’NDE ARKEOLOJİ VE GIDA EĞİTİMİ

Fethiye Tazelenme Üniversitesi öğrencileri, sanat ve kültür programları çerçevesinde alanında uzman konuklarından bilgi ve eğitim almaya devam ediyor

FETHİYE MÜZESİ MÜDÜRÜ DENİZ ONGUN, “YENİ YAPILACAK MÜZEYİ, YAŞAYAN BİR MÜZE HÂLİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”  

Üç dilli Letoon yazıtları, Tlos antik kentinden çıkarılan imparator heykeli gibi öne çıkan eserlerin yanı sıra, bölgenin geçmişini yansıtan iki bin arkeolojik buluntu ile hizmet veren Fethiye Müzesi, yapılması planlanan yeni bir müze ile deposundaki diğer eserleri de sergileme fırsatı bulacak. SED Medya’ya açıklama yapan Müze Müdürü Deniz Ongun, yeni yapılacak müzenin ‘Yaşayan bir müze’ olmasını arzuladıklarını ve proje hayata geçtiğinde, müzede dinleti ve söyleşi gibi etkinlikleri de gerçekleştirmek istediklerini belirtti. 

KALİNDA ANTİK KENTİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Muğla'nın Dalaman ilçesi sınırlarında yer alan Kalinda Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları başlatıldı. Muğla Valiliği ve Dalaman Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği proje ile Dalaman ilçesinin ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla tanınan, daha görülür, daha ulaşılabilir ve nitelikli bir arkeolojik alan haline getirilmesi hedefleniyor.

VALİ ORHAN TAVLI İDYMA ANTİK KENTİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Muğla Valisi Orhan Tavlı Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Ula Belediyesinin destekleriyle arkeolojik kazı çalışması başlatılan İdyma Antik Kentinde incelemelerde bulundu.

SUALTI ARKEOLOJİ KAZISI İÇİN BALIKÇI AĞLARI TEMİZLENDİ

Türkiye'nin en fazla arkeolojik kazı çalışmasının yürütüldüğü Muğla'da yer üstü arkeolojik kazı çalışmalarının yanında deniz altı kazı çalışmaları da yılın 12 ayı devam ediyor. Marmaris Bozburun mevkisinde iki ve Datça bölgesinde bir olmak üzere üç ayrı noktada devam eden su altı arkeolojik kazı çalışmaları ile Muğla su altı arkeolojik kazı çalışmalarında da ilk sırada yer alıyor.

KİSSEBÜKÜ'NÜN GİZEMİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Muğla'nın Bodrum Mazı bölgesinde, birinci derece arkeolojik sit alanında bulunan Kissebükü Antik Çağ Kenti kazılarında eski gizemli bir kent açığa çıkıyor.

BODRUM’UN SUALTI ZENGİNLİKLERİ BELGESEL OLUYOR  

Bodrum’un sualtı envanterinin çıkarılması, doğal ve arkeolojik güzelliklerinin tanıtılması amacıyla belgesel çekiliyor.   Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından nisan ayında başlayan çekimler devam ediyor. Belgesel çekimi ile birlikte Bodrum’un eşsiz güzellikteki koylarında sualtının ekolojik ve arkeolojik envanteri de çıkarılacak.   

MUĞLA'DAKİ ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Muğla Valisi Orhan Tavlı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığını ve Arkeoloji Bölümünü ziyaret ederek, kazı başkanları ile bir araya geldi.

Marmaris’te ’Apollon kutsal alanı’nda kazı çalışmaları devam ediyor

Muğla'nın Marmaris ilçesi Taşlıca Mahallesi'nde 2 yıldır devam eden kazı çalışmaları ve arkeolojik yüzey araştırmaları devam ediyor. Çalışmaların ilk yılında kent merkezinin üç boyutlu haritaları oluşturularak, taşınır ve taşınmaz tüm kültür varlıkları kayıt altına alınarak, kırsal mimarinin korunması amacıyla bölgedeki çok katmanlı yerleşim kültürünün izlerini yansıtan Aşağı ve Yukarı Fenaket Rum köyleri de belgelendi.

YK ENERJİ, 13. KARİA KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU’NUN ANA SPONSORU OLDU

Maden sahalarında sürdürdüğü arkeolojik kazıların yanı sıra Ören Arkeopark'a verdiği destekle Milas'ın tarihinin gün yüzüne çıkmasını destek veren Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş, 13.Karia Karialılar ve Mylasa Sempozyumu'nun ana sponsoru oldu.

Bodrum, Sait Faik Hikâyelerini İş Sanat Çarşamba Sahnesi’nde dinleyecek

İş Sanat'ın konserlerden hikaye dinletilerine, okuma tiyatrosundan arkeoloji ve sanat sohbetlerine zengin bir program sunduğu 'İş Sanat Çarşamba Sahnesi' etkinlikleri 15 Eylül'e kadar Bodrum Zai Yaşam'da ücretsiz gerçekleştiriliyor.

ARICAN, “BÖLGEYE BÜYÜK KATKISI OLACAK”

Fethiye’nin Yeşil Üzümlü mahallesinde bulunan birçok tarihi yapıta ev sahipliği yapan Cadianda başlatılan kazı çalışmalarının bölge ekonomisine katkısı olacağının altını çizen Yeşil Üzümlü Mahalle Muhtarı Erkan Arıcan, “Vatandaşlarımız biraz daha maddi olarak faydalansın istiyoruz. Bölge halkının ekonomisini canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

CADIANDA KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Fethiye’nin Yeşilüzümlü mahallesinde bulunan birçok tarihi yapıta ev sahipliği yapan Cadianda başlatılan kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılıyor.

YK Enerji bünyesinde çalışan 30 köylü kadın, 5 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkarıyor

Maden sahalarında kömür çıkarmadan önce yapılan arkeolojik kazıların gizli kahramanları Milaslı köylü kadınları. 30 köylü kadın ellerinde kazma, kürek ve fırçalarla Milas'ın tarihine ışık tutuyor.

Kaymakam ve Büyükelçiden kazı ekibine ziyaret

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ile birlikte Labranda Antik Kenti'nde devam eden arkeoloji kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Girgin: Bodrum Gümüşlükteki Myndos Antik Kenti Harap Olacak!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Myndos Antik Kenti’nin 1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesinin düşürülmesini TBMM’ye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Girgin, “derece düşürme kararı iptal edilmelidir” dedi.

Arkeolojiye kadınlardan hassas dokunuş

Deniz, kum ve güneş turizminin yanında önemli ören yerlerine sahip Muğla'da geçen yıl 23 olan arkeolojik kazı sayısı, bu yıl 30'a yükseldi. Arkeolojik kazıların çoğunluğu yaz-kış devam ederken, deniz dibi kurtarma kazı çalışmaları da yürütülüyor.

Köyceğiz’deki turizm çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı bilgilendirildi

Muğla Valisi Orhan Tavlı Köyceğiz'de Ecotrails yürüyüş ve bisiklet yolları ile Sultaniye Kaplıcaları ve Arkeolojik alanındaki çalışmalarla ilgili Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak'tan bilgi aldı.

Muğla’da Arkeolojik kazı konferansı

Türkiye'de yaz-kış en fazla arkeolojik kazının yapıldığı Muğla'da kazı başkanları yapılan çalışmaların değerlendirildiği 'Muğla Arkeolojik Kazılar Konferansı'nda bir araya geldi.

İdyma’nın 2 bin yıllık sırrı çözülüyor

2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın destekleri ve Ula Belediyesi'nin katkıları ile İdyma antik kentinin uzantısı Akyaka Kalesinde kazı çalışmaları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Baran tarafından sürerken, İdyma ana kentinde de kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilk defa kazı çalışmaları başlıyor.

YİKOB’dan antik kentlere 25 milyon TL destek

Türkiye'de yaz-kış en fazla arkeolojik kazı çalışmasının yürütüldüğü Muğla'da kazı çalışmalarına Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından 2021 yılında 25 milyon lira destek sağlandı.

Öğrenciler arkeolojik kazı yaptı

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ve İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay'ın katılımlarıyla; UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Milas Beçin Kalesi ve ören yerinde, ilkokul ve lise öğrencileri kazı çalışması yaptı.

Muğla tarihi 21 koldan gün yüzüne çıkıyor

Karialılar başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan Muğla, 15'i yılın 12 ayı toplam 21 arkeolojik kazı alanı ile Türkiye'nin en fazla kazı alanına sahip ili durumunda. Bakanlar Kurulu kazılarının yanında Muğla Müze Müdürlüğü Bakanlığında devam eden arkeolojik, prehistorik ve su altı kazıları ile dünya kültür mirası eserler gün yüzüne çıkarılıyor.

12 bin yıllık antik kent gün yüzüne çıkıyor

Marmaris Ticaret Odası'nın sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Marmaris'e 45 Kilometre mesafedeki Taşlıca köyü sınırlarındaki 12 bin yıllık Phoenix Antik Kenti'nde başlatılan yeni nesil arkeolojik yüzey araştırmalarının ilk yılı sona erdi. Antik kentte yapılan araştırmalar önümüzdeki yıl da devam edecek.