Çiftçiler, Haberleri

Çiftçiler, Haberleri

Çiftçiler, seralarda don nöbetine başladı

Fethiye ve Seydikemer çevrelerinde sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler, zirai don riskine karşı seralarda kurdukları sobaları yakarak don nöbetine başladı. 

Özkan, ‘Hep zarar ediyoruz”

Emekli ve çalışan çiftçiler, hem çalışan gözüktükleri için hem de Ziraat Odasına kayıtlı oldukları için emeklilere verilecek olan 5000 lira ikramiyeden yararlanamıyorlar. Fethiye Cuma Pazarı esnafı Ahmet Özkan, çiftçinin sürekli zarar ettiğini ve ikramiye ile ilgili düşüncelerini mikrofonlarımıza aktardı.

Karayiğit, ‘Çiftçilerimize neden ikramiye verilmiyor?’

Emekli çiftçiler, çalışan göründükleri için emekliye verilen 5 bin TL ikramiyeyi alamadıklarını defalarca dile getiriyor. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, onların sesi olmak için mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu.

Genç çiftçiler, salep üretimini sevdi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Salep Üreticileri Birliği’nce Yatağan İlçesi Bozarmut Mahallesi’nde düzenlenen “Salep Tarla Günü” etkinliğinde, 250 kg salep yumrusu, 1 dekar alanda toprakla buluştu. Düzenlenen etkinlikle Muğla’daki salep dikim alanlarının büyüklüğü 30 dönümün üzerine çıktı.

Çiftçiler, anız yakımına karşı uyarıldı

Muğla Valiliği, tarım arazilerinde, çiftçileri anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulunarak, orman yangınlarına karşı risk oluşturabilecek konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Fethiye’de Çiftçiler Motor Turuyla Yorgunluk Atıyor

Fethiye’de Karaçulha’lı çiftçiler, sezon sonu yorgunluğunu motor turu yaparak atıyor. 

Çiftçileri bilgilendirmek için bahçede eğitim verildi

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı İncirköy'de yetiştirilen incir fidanları incir memleketi Aydın'daki bahçeleri aratmıyor. Aydın'da İncir Araştırma Enstitüsü olmasına rağmen incir üretimi yapan çiftçi enstitüde muhatap bulamazken, Muğla'da Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde incir bahçelerinde üreticiye eğitim verilmeye başlandı.

DOMATESE İHRACAT YASAĞINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 3 Mart’ta aldığı kararla, 14 Nisan tarihine kadar domates ihracatını kısıtlaması sonrası, Ege bölgesindeki üreticilerin kararı protesto etmeleri sürüyor. Sabah saatlerinde Karaçulha Toptancı Hâli’nde toplanan çiftçiler, yol kapatma eylemi kararı almışlardı. Şimdi ise üreticiler merakla, kararın Bakanlıkça geri çekilip çekilmeyeceğini bekliyor

Buğday alımı başladı

Seydikemer’de Toprak Mahsulleri Ofisi buğday alımlarına başladı. Çiftçiler ise bereketli bir yıl olmasını dilediler.

ÇİFTÇİLER TARIM FUARI’NDA BULUŞTU

FRT TV’den de canlı olarak yayınlanan 11. Fethiye Tarım ve Seracılık Fuarı açılış töreni yapıldı. Çamköy Kapalı pazaryeri’nde kurulan fuar 26 Mart’a kadar devam edecek.

Odun sorunu büyüyor

Havaların soğuması nedeni ile  serada üretim yapan çiftçiler don nöbeti tutmaya başladı.Ürettikleri ürünün soğuğa maruz kalmaması için seralarda sürekli odun yakmak zorunda kalan üretici odun sorunu yaşamaya başladı.Orman İşletme Müdürlükleri’nde yılbaşından önce KDV dahil 150 TL’ye  yılbaşından sora  KDV dahil 225 TL’ye satılan odunun metreküpünün  bugünden itibaren KDV dahil 350 TL’ye satılması bekleniyor.

Soğuklar devam edecek

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 28.01.2022 sabah saatlerine kadar, hava sıcaklıklarının düşeceği, iç kesimlerinde kuvvetli zirai don olayı beklendiğinden çiftçilerin ve vatandaşın dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.

Sarıkaya’dan muz üreticisine ziyaret

İlçe Müdürü Şaban SARIKAYA teknik personeliyle birlikte işletme ziyaretlerine devam ediyor.

Sadet Kansız “Hayvancılığa sahip çıkın”

Gelecek partisi Fethiye İlçe Başkanı Sadet Kansız Türkiye’de tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade ederek “Hayvancılık yapan çiftçilerimize sahip çıkın yoksa içecek süt ,yiyecek et bulamayacağız” dedi.

Üretici odun bulamıyor

Fethiye ve çevresinde yaklaşık 1 haftadan bu yana devam eden don olayları ile beraber seracılık yapan çiftçiler seralarında ürünlerinin soğuğa maruz kalmaması için soba yakmak zorunda kalıyorlar.Soğukların meteorolojiden alınan tahminlere göre yaklaşık bir hafta daha devam edecek olmasından dolayı serada yakacak odun sorunu yaşanmaya başlandı.

Fethiye’de seracıların sobalı zirai don nöbeti

Muğla'nın Fethiye ilçesinde örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, seralarında nöbet tutarak, kurdukları sobalar ile zirai dona karşı önlem aldı.

Arıcılara DİTAP eğitimi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni projesi ile artık çiftçiler ürettikleri ürünleri Dijital Tarım Pazarı’nda satabilecekler. Yeni proje Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimle Fethiyeli arı yetiştiricilerine anlatıldı.

DP Başkanı Uysal, Fethiye’ye geliyor

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal 29 Kasım Pazartesi günü Fethiye’ye gelecek.Uysal Fethiye’de vatandaşlar ile buluşacak.Uysal 28 Kasım Pazar günü İzmir İl Kongresi’ne katıldıktan sonra Fethiye’ye gelecek.

Domatesten Umudunu Kesti Ejder Meyvesine döndü

Fethiye’ye bağlı Eldirek Mahallesi’nde çiftçilik yapan Kenan Türkoğlu domates üretiminin çok masraflı olduğunu ifade ederek üretim maliyetleri düşük olduğunu ifade ettiği ejder meyvesi üretmeye başladı.

Çiftçiler lokma döktürdü

Döviz kurunun artması ile yükselen üretim maliyetlere rağmen bu yükselişin ürettikleri ürünlere yansımadığını protesto etmek ve kurak geçen mevsimde yağmur yağması için dua etmek amacı ile bir araya gelen sosyal medya üzerinde kurulan Karaçulha Çiftçi Birliği üyeleri Karaçulha Sebze ,Meyve Hali’nde lokma döktürüp Kuran’ı Kerim okuttular.

Çiftçi üretim maliyetinin altında eziliyor

Fethiye ve çevresinde örtü altı ve açık alanlarda üretim yapan çiftçiler fiyatların düşüklüğünden dert yanıyor. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit çiftçilerin çok zor dönemlerden geçtiğini belirterek, ürettikleri ürünlerin maliyetin altına satıldığını ve hiçbir kazanç elde edemediklerini ifade etti.

Kütahyalılardan yangın mağduru Muğla’ya hayvan desteği

Kütahyalı çiftçiler, Muğla'da çıkan orman yangınlarında hayvanları telef olan çiftçilere destekte bulundu. Kütahyalı çiftçi ve köylülerin 184 küçükbaş, 5 büyükbaş hayvan bağışında bulunduğunu söyleyen Vali Ali Çelik, 'Destek olan tüm vatandaşlarımıza devletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum' dedi.

Çiftçi Özer Çakal, “Çiftçinin emekleri ile bu kadar oynamasınlar”

Fethiye’nin Karaçulha mahallesinde bulunan Karaçulha Toptancı Halinde çiftçiler eylem yaptı. Salatalık fiyatlarının son günlerde yarı fiyatının da altına düşmesi çiftçileri isyan ettirdi. Çiftçiler haklarının yendiğini belirterek, bu işin sorumlularından hesap sorulmasını istediler.

Fethiye’de ahırdan tarlaya organik gübre mesaisi başladı

Fethiye’de örtü altı bitki yetiştiriciliği yapan çiftçiler, üretim sezonunun bitmesiyle beraber, kış aylarında ahırlarda biriken organik gübreleri tarlalara dökmeye başladı.

Girgin, iktidarımızda Ziraat Bankası çiftçinin bankası olacak

CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Demirören Grubu’na, bir medya grubunu satın almak için, Ziraat Bankası tarafından verilen 750 milyon dolarlık kredinin akıbeti, kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığına dair soru işaretlerini çoğaltmaktadır. Bir kamu bankası olması sebebiyle bugün bu bankaları kamu adına yöneten karar vericilerin bu soru işaretlerini giderecek açıklamalar yapmaları elzemdir” diyerek şunu sordu: ”Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Demirören Medya’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na özel durum açıklaması yapması talep edilecek midir?” Girgin açıklamasında “Çiftçimiz borç batağında, üretimden uzaklaşırken, ülkemiz bu nedenle ithal tarım ürünlerine mahkûm olurken, çiftçimizi desteklemesi gerekenler, yandaş medya sahiplerine para akıtıyor” dedi. 

Kooperatif Market 281. şubesi Fethiye’de açıldı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından doğrudan üreticilerden alınan doğal ve kaliteli ürünleri hesaplı fiyatlarla direkt vatandaşlara ulaştırmak amacıyla faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatif Market hizmet ağına Fethiye’de eklendi. Tarım Kredi Kooperatif Market Muğla’da 3., Türkiye’de 281. şubesini Fethiye’de açtı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market Ege Bölge Satış Müdürü Murat Balcı, “Maksadımız piyasada ki fiyat dengesizliğini, fahiş fiyat uygulamasını balans edebilmek, fiyatı dengeleyebilmek” ifadelerini kullandı. 

Çoban, Çiftçiler Günü nedeni ile bir mesaj yayınladı

İyi parti Fethiye İlçe başkanı Ali Fatih Çoban , tarımın ve çiftçilerin, her zaman desteklemede ilk planda yer almaları gerektiğini bildirdi.

AB ülkelerine günlük 2 bin ton yaş sebze ve meyve gidiyor

Yaş sebze ve meyve ihracatının artması, üreticiyi memnun ediyor. Pandemi tedbirlerine rağmen hafta sonlarında da üretime devam eden çifçiler, yetiştirdikleri ürünleri ihracatçı firmalara yetiştirmeye çalışırken başta Romanya, Ukrayna, Moldova olmak üzere AB ülkelerine günde 2 bin ton yaş sebze ve meyve gidiyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün “Ortaca’dan Kaş’a kadar olan bölgede günlük yaklaşık 90-120 arası tır sevkiyatı var. Yani günlük 2 bin tonun üzerinde bir sevkiyat var. Fiyat da güzel. Üreticilerimiz fiyattan memnun” dedi. Üreticiler de toptan 4-5 TL’den ihracata domates veriyoruz. Fiyat güzel. Ama girdiler çok fazla” diye konuştular.

Milletvekili Erbay, motorin ve gübrede vergi indirimi yapılmalı

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, çiftçilerin kullandığı mazot ve gübredeki Özel Tüketim Vergisi’nin kaldırılması ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iki ayrı kanun teklifi verdi. 

Kısıtlamada Fethiye yasaklara kısmen uydu

Korona virüs tedbirleri nedeni ile getirilen sokağa çıkma yasağında Fethiye’de yasaklara kısmen uyuldu. 56 saat süren kısıtlamada çiftçiler, paket servis yapanlar, market alışverişine gidenler, kamuda görevliler ve izinli vatandaşlar dışında cadde ve sokaklar sakindi. Merkeze uzak mahallelerde kısıtlamaya uyumun yetersiz olduğu gözlendi.