Domates Haberleri

Domates Haberleri

CHP, Fethiye Tarihindeki En Kalabalık Karaçulha Mitingini Yaptı

Fethiye Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP Fethiye Belediye Başkan adayı Alim Karaca, seçime çok az bir zaman kala halk buluşmaları kapsamında Çarşamba akşamı Karaçulha mahallesinde konuştu. Kendisi de esasen domates üreticisi olan Alim Karaca, Karaçulha'daki mitinge traktör üstünde, meşaleler ve havai fişekler eşliğinde, görkemli bir giriş yaptı.

Büyükşehir Destekli Güçbirliği Kooperatifi ilk satış mağazasını açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde faaliyet gösteren kooperatifleri tek çatı altında toplamak için kurduğu, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Marmaris Armutalan’da ilk satış mağazasını yine Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile açtı.

Fethiye’de Yetişiyor Ama 40 Lira

Fethiye’de haftanın Salı ve Cuma günleri kurulan pazarda fiyatlar can yakıyor. Pazarcılar kazançlarının düştüğünü dile getirirken düşen ilgi alakadan dolayı mutsuzlar.

Dolu yağışı domates tarlasında zarara neden oldu

Muğla’nın Datça ilçesinde öğle saatlerinde sağanak yağış sonrası Fındık büyüklüğünde yağan dolu yağışı yaklaşık 60-70 dönüm güz domatesi tarlasında zarara neden oldu.

Düşen fiyatlar üreticiyi memnun etmedi

Türkiye'de gerek konumu, gerekse iklimi nedeniyle kış aylarında son turfanda domates yetiştirilen nadir yerlerden olan Datça’da, güz domatesi hasadı başlarken, düşüşe geçen domates fiyatları üreticiyi memnun etmedi.

Çiftçilerden eğitime yoğun ilgi

Domateste Virüs ve Bakteri Hastalıkları ile ilgili eğitim çiftçilerin yoğun ilgisiyle tamamlandı.

‘Askıda kurutmalık’ yok satıyor

Muğla’nın Menteşe ilçesinde manavlar tarafından askıda kurutulan kışlık kurutmalar iç piyasanın yanında yurt dışından da büyük talep görüyor.

Muğla’da organik salça mevsimi

Yaz aylarının son günlerinin yaşandığı Muğla’da, kışlık yiyecek telaşı da başladı. Özellikle kırsal kesimlerde biber, domates, bamya, patlıcan, börülce gibi kurutmalıklar devam ederken, salça yapımı da tüm hızıyla devam ediyor.

“1256 gram domates” görenleri şaşkınlığa uğrattı

Seydikemer'de Tüccar Rasih Yılmaz'ın Seki Mahallesi'nden aldığı domates tartıda 1256 kilogram geldi.

Domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı

Türkiye’den Rusya’ya önemli ihracat kalemlerinden olan ve Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden gönderilen domates ihracatında Rusya daha önce 350 bin ton olan Domates ihracat kotasını 500 bin tona çıkardı.

Domates ve Biber birinci sırada

Batı Akdeniz Bölgesi'nin 100 günlük ihracatında, domates yüzde 33 artış ve 115 milyon 834 bin dolar gelirle sanayiden madene tüm sektör ve ürünleri geride bıraktı. İkinci sıradaki biber yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı.

DOMATESTE İHRACAT YASAĞI KALKTI

Domates üreticilerinin büyük tepkisini çeken ihracat yasağı kaldırıldı.

DOMATESE İHRACAT YASAĞINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 3 Mart’ta aldığı kararla, 14 Nisan tarihine kadar domates ihracatını kısıtlaması sonrası, Ege bölgesindeki üreticilerin kararı protesto etmeleri sürüyor. Sabah saatlerinde Karaçulha Toptancı Hâli’nde toplanan çiftçiler, yol kapatma eylemi kararı almışlardı. Şimdi ise üreticiler merakla, kararın Bakanlıkça geri çekilip çekilmeyeceğini bekliyor

DAŞAR, “GECENİN BU SAATİNDE TOPLANDIK, EKMEK DAVASINDAYIZ”

Karaçulha Toptancı halinde bir araya gelen domates üreticileri, ihracat yasağına tepki göstermek için yol kapatma eylemi yapma kararı aldı

DOMATES ÜRETİCİLERİ KARAÇULHA HALİNDE BİR ARAYA GELDİ

Olağanüstü fiyat artışları ve deprem sonrası gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla 14 Nisan 2023'e kadar domates ihracatına kısıtlama getirildi. Bunun ardından domates üreticileri, getirilen kısıtlamayı protesto etmek için Karaçulha Toptancı Hali’nde bir araya geldiler.  

BAŞKAN ÇIRALI: “ÜRETİCİMİZ DE İHRACATCIMIZ DA MAĞDUR”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, fiyat artışları ve depremi gerekçe göstererek domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirmesine tepki gösterdi. Kararın acilen yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Kısıtlama kararı, üreticimizi de tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri de ihracatçımızı da mağdur edecektir. İhracat taleplerine dönük üretilen ve şu an tırlarda kalan tonlarca domatesin kısa süre içinde iç pazarda tüketilmesi mümkün olmadığından tonlarca domatesin çöpe gitmesine neden olacak bu kararın acilen gözden geçirilmesi gerekmektedir.” dedi. 

BAKANLIK, DOMATES İHRACATININ KISITLANMASINA KARAR VERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı yaşanan fiyat artışları ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sebebiyle 14 Nisan'a kadar domates ihracatının kısıtlanmasına karar verdi.

AFET BÖLGESİNE 40 KASA DOMATES

Afet bölgesi Kızılay koordinasyon merkezine gönderilmek üzere 46 numaralı komisyon dükkânına 40 kasa domates teslim edildi.

BAŞKAN KARAYİĞİT, “DOMATESLER GELMEYE BAŞLADI”

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, FRT TV mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, tarımın gidişatı, tüccar ve komisyoncular hakkında FRT TV’ye açıklamalarda bulundu.

PAZARDA 5 MARKETTE 10 LİRA

Sofraların eksik olmayan ürünlerinden biri olan domates, pazarda 5 liradan tezgâhtaki yerini alıyor. Marketlerde ise durum biraz daha farklı. Halk pazarında 5 lira olan ürün süper marketlerde 10 liradan satılıyor.

ÜRETMEK, ENGEL TANIMIYOR

Menteşe Belediyesi ile Muğla Zihinsel Engelliler Derneği tarafından başlatılan sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde engelli bireyler, dernek bahçesine ektikleri domates, biber, salatalık ve patlıcanın hasadını Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ile birlikte yaptı.

PAZARDA 15, MARKETTE 35 LİRA

Zincir marketlerdeki sebze meyve fiyatları cep yakıyor. Semt pazarında 15 liradan satılan domates, markette 35 liradan satılıyor.

Salı pazarında yoğunluk

Fethiye’nin ve bölgenin en büyük pazaryeri olan Salı Pazarı havaların iyice ısınmaya başlaması ile beraber sadece Fethiyelilerin değil yabancı turistlerinde en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi oldu.

MENTEŞE’DE 25 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

‘Geleceğimiz İçin Üretiyoruz” projesi kapsamında Menteşe Belediyesine ait Kafaca Mahallesindeki 7 dönümlük arazide belediye işçileri ile birlikte fidan dikimi yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Kafaca Mahallemizdeki 7 dönümlük arazimizde 25 bin adet domates, salatalık ve patlıcan fidanlarını toprakla buluşturuyoruz. Menteşe Belediyesi olarak her zaman üretmeye, üreticimizi desteklemeye ve ürettiğimiz ürünlerimizi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

1963’TEN GÜNÜMÜZE ATA TOHUMLARINDAN 50 BİN FİDE TOPRAKLA BULUŞTU

13 İlçede başlatılan ata tohumlarından çoğaltılan domates, biber ve patlıcan fidelerinin dağıtımı ilk Menteşe İlçesi Sınırsızlık Meydanında başladı. İlkokul öğrencilerine ve vatandaşlara yapılan dağıtıma Muğla Valisi Orhan Tavlı ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak katıldı.

İhracat Azaldı Fiyatlar Düşüşte

Yaş sebze meyvede en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alan Ukrayna ve Rusya’nın birbirleri ile savaşması sonucunda azalan ihracat bazı yaş sebze ve meyve fiyatlarını düşürdü. Çalış Pazarı’nda Soğan 1 liraya, patates 6 liraya,domates 7 liraya satıldı.

Çiftçilerin odun isyanı

Akşam saatlerinde sıfırın altına düşen hava sıcaklığı seralarda üreticilik yapan çifçininin korkulu rüyası oldu. Gece gündüz ürettikleri ürünleri soğuktan korumaya çalışan çiftçiler seralarda yakacakları sobalar için odun bulamıyorlar. Çiftçiler Orman İşletme Müdürlükleri tarafından 31 Aralık’a kadar metreküpü 150 TL’ye satılan odunun 1 Ocak’tan itibaren 225 TL’ye 21 Ocak tarihinden itibaren ise 358 TL’ye satılmasına isyan ediyorlar.

Sadet Kansız, “Yarın çok geç olabilir”

Gelecek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sadet Kansız Fethiye’de hava sıcaklıklarının 0 dereceye kadar düşmesinin ardından don vurmasın diye seralarda nöbet tutan vatandaş ile beraber don nöbeti tuttu.

Domatesten Umudunu Kesti Ejder Meyvesine döndü

Fethiye’ye bağlı Eldirek Mahallesi’nde çiftçilik yapan Kenan Türkoğlu domates üretiminin çok masraflı olduğunu ifade ederek üretim maliyetleri düşük olduğunu ifade ettiği ejder meyvesi üretmeye başladı.