Ihracat Haberleri

Ihracat Haberleri

Muğla’nın ihracatının yüzde 73’ünü su ürünleri sektörü yaptı

Ege İhracatçılar Birliği Şubat ayı rakamlarını açıkladı. Şubat ayında Ege İhracatçılar Birliği 1 milyar 580 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Muğla 90 milyon dolarlık ihracat ile katkı sundu.

Seydikemer’den Almanya’ya Balık İhracatı

Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Sahil Ceylan Mahallesi’nde üretilen ve işlenerek füme şekline getirilen alabalıklar gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra Almanya’ya gönderildi.

DRL Dış Ticaret ihracata katkı sağlamaya devam ediyor 

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen 2022 ödül töreninde İhracata katkı sağlayan yeni üyeler ödüllendirildi. Fethiye merkezli DRL Dış Ticaret 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleştirerek birincilik ile ödüllendirildi. 

Su Ürünleri İhracatı 2023 Yılında 1,7 Milyar Dolara Ulaştı

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında Muğla’nın başı çektiği su ürünlerinde 2023 yılında gerçekleşen ihracat 1,7 milyar dolar, hayvansal mamuller ihracatı ile birlikte 3,5 milyar dolara ulaştı.

Balık ihracatı 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin balık ihracat rekortmeni ili Muğla’nın da içinde olduğu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği 11 aylık dönemde gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar doları aştığını açıkladı.

Muğla'dan 912 milyon dolar ihracat performansı

Su ürünleri, çam balı ve börülce üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Muğla, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ege Bölgesi ihracat rakamlarında Ocak-Ekim arasında 912 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Kaymakam Aktaş, limon hasadı yapan işçilerle bir araya geldi

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olan Ortaca’nın dünyaca ünlü narenciyeleri hasat edilmeye başlandı. Yıllık 100 bin tonun üzerinde limon üretimi yapılan ilçede Kaymakam Kenan Aktaş, önemli bir ihracat ürünü olan limonu hasat eden işçilerle bir araya geldi. İşçilerle hasada katılan Kaymakam Aktaş, kaymakamlığın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu yıl sadece Ortaca’dan 100 bin tonun üzerinde rekolte beklendiğini ifade etti.

Güney Kore’nin yapılarını Türkiye’nin doğal taşları süsleyecek

Türkiye’de en fazla doğal taş rezervine sahip illerin başında gelen Muğla’da madencilik faaliyetleri her geçen gün artarken Ege Maden İhracatçıları Birliği Güney Kore ile yapılan görüşmeler sonucu, Güney Kore’nin doğal taş ithalatında hedef Pazar olduğunu açıkladı.

Narenciye bahçelerinde hasat dönemi başladı

Türkiye'nin önemli narenciye merkezlerinden biri olan Muğla'nın Ortaca ilçesinde hasat sezonu başlarken, ülke genelinde bu sezon mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar olarak belirlendi.

Muğla Eylül ayında 84 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Muğla'nın da içinde bulunduğu Ege İhracatçı Birlikleri Eylül ayında 1 milyar 515 milyon dolar olarak ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 13 milyar 688 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.

İhracatçı Şirketlere Sınırda Karbon Uygulaması Başladı

Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) pilot uygulaması, 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle başladı. 2026 yılından itibaren tamamen devreye girecek olan SKDM’den etkilenmemek adına Türk ihracat firmalarının şimdiden ürünlerinin karbon emisyonlarını hesaplamaları ve karbon ayak izlerini düşürmeye yönelik önlemler almaları gerekiyor. 

FTSO’DA sunum yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) gerçekleştirilen Türk Eximbank Sigorta ve Kredi Programları Sunumu’nda mal ve hizmet ihracatı yapan firmalara yönelik güncel destekler anlatılarak, katılımcıların sigorta hizmetleri, kredi kullanım koşulları ve faizlere ilişkin soruları cevaplandı.

Muğla 2026 yılında 2 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatından yüzde 2,6 pay alan, su ürünleri sektöründe Türkiye birincisi olan Muğla 2022 yılında 1 milyar 14 milyon dolara ulaşan ihracatını, 2026 yılı sonunda 2 milyar dolara taşımayı hedefliyor.

İhracat yüzde 12 artarak 690 milyon dolara ulaştı

Ege İhracatçı Birlikleri ile Ekonomi gazetesi işbirliğinde, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısı gerçekleştirildi.

Muğla'dan 84 ülkeye su ürünleri ihracatı

Muğla’dan 84 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye’nin su ürünleri ihracat lideri su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin çabaları ile Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya’yla açılıyor.

Afrika’ya 100 milyon dolarlık ihracat hedefi

Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatında ilk sırada yer alan Muğla başta olmak üzere 2023 yılı hedeflerini ilk yakalayan sektör şimdi de yönünü Afrika’ya çevirdi. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Kenya'yı radarına alırken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Afrika’ya 100 milyon dolar ihracat hedefi koydu.

Muğla'da limon üretiminde yüzde 222 artış bekleniyor

Muğla'nın önemli ihracat kalemlerinden olan narenciye üretiminde portakalda yüzde 158, limon üretiminde ise yüzde 222 bir artış bekleniyor.

Muğla, Ege’deki iller arasında dördüncü sırada yer aldı

Ege İhracatçı Birliklerinin Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı. Ege Bölgesinin Temmuz ayı ihracat toplamı 2 milyon 429 milyon dolara ulaşırken, Muğla, 98 milyon dolarlık ihracat ile Ege’deki iller arasında dördüncü sırada yer aldı. Muğla en fazla ihracatı su ürünleri ve yaş sebze meyvede gerçekleştirdi.

Türkiye Narenciye İhracatında Dünya Sıralamasında 4.Sırada

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ çerçevesinde 5 bin Akdeniz Meyve Sineği tuzağı Ege’nin narenciye merkezi Muğla’nın Ortaca ilçesinde gerçekleştirilen tören ile narenciye üreticilerine dağıtıldı.

3. ‘Altın Konteyner İhracat Ödülleri’ 8 Ağustos’ta Düzenlenecek

35 yaş ve altı genç ihracatçıların çeşitli kategorilerde ödüllendirildiği Türkiye’nin ilk ve tek ödül töreni olma özelliğine sahip olan “Altın Konteyner İhracat Ödülleri”, bu yıl 8 Ağustos’ta düzenlenecek.

Su ürünleri ihracatında Muğla zirvede

Türkiye'de 2000 yılı sonrasında ihracatın yıldız sektörlerinden biri olan su ürünlerinin ihracatta 2023 yılı ilk yarı karnesi belli oldu. 2022 yılının ocak-haziran döneminde 760 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandıran su ürünleri sektörü, 2023 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 9'luk artışla 829 milyon dolara taşıdı.

Narenciye bahçelerine ‘Sinek’ tuzağı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı itibariyle başlattığı ‘Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı’ çerçevesinde, Muğla’daki narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineği ile entegre mücadele başlatıldı. Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin desteği ile temin ettiği 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını Ortaca’da üreticilere teslim etti.

Meyve – Sebze İhracatçılarından Katma Değerli Ürün Hedefi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ çerçevesinde 5 bin Akdeniz Meyve Sineği tuzağı Ege’nin narenciye merkezi Muğla’nın Ortaca ilçesinde gerçekleştirilen tören ile narenciye üreticilerine dağıtıldı.

Turunçgillerde biyolojik mücadele

Muğla’nın ihracat ürünü olan yaş sebze ve meyve üretiminde Turunçgilde pestisit kalıntısı ile mücadele eylem planında ‘Turunçgil unlu biti’ zararlısı ile mücadele için biyolojik mücadele yöntemleri kullanılıyor. Bu sayede tarımda ihracat hacminin ve gelirlerinin de ciddi oranda artırılması hedefleniyor.

Domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı

Türkiye’den Rusya’ya önemli ihracat kalemlerinden olan ve Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden gönderilen domates ihracatında Rusya daha önce 350 bin ton olan Domates ihracat kotasını 500 bin tona çıkardı.

Türkiye’nin Börülce merkezi Muğla

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu’na katılarak Muğla’nın ‘Türkiye Yüzyılı’nda hızla artan tarımsal üretim potansiyeli ve ihracatı ile ilgili bir sunum yaptı.

Paravan Şirket operasyonunun Muğla ayağında 6 gözaltı

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, paravan şirket kurarak hayali ihracat yapan ve bu yöntemle devleti milyonlarca lira zarara uğratan 490 kişiye yönelik, 6 aylık çalışmanın ardından operasyon düzenledi.

FTSO’da İhracatta Başarılı Pazarlama Eğitimi Verildi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) düzenlenen ‘İhracatta Başarılı Pazarlama ve Satış Becerileri / Trademap ve Diğer Intracen Platformlarının Kullanımı Eğitimi’ne FTSO üyeleri ve meslek komitesi üyelerinin de aralarında yer aldığı 10 kişi katıldı.

Makedonya’ya yaş meyve sebze ihracatı için ilk adım atıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile birlikte düzenlediği çevrimiçi video konferans toplantısında, iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren dış ticaret temsilcileri bir araya geldi.

Domates ve Biber birinci sırada

Batı Akdeniz Bölgesi'nin 100 günlük ihracatında, domates yüzde 33 artış ve 115 milyon 834 bin dolar gelirle sanayiden madene tüm sektör ve ürünleri geride bıraktı. İkinci sıradaki biber yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı.