Üretici, Haberleri

Üretici, Haberleri

Büyükşehir’den Üreticilere 151 Bin 780 Fidan Desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesi üreticilere destek sağlamak ve tarımsal üretimi arttırmak için il genelinde bugüne kadar 151 bin 780 meyve fidanı dağıtımı yaptı.

Halcilerin Sorunları Tüm Yönleriyle Görüşüldü

Üreticilerin ve toptancı halindeki komisyoncu ve işletmecilerin sorunları, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’ın katıldığı Karaçulha Toptancı Hali’nde yapılan toplantıda ele alındı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Türkiye Halciler Federasyonu (Türkhal) tarafından düzenlenen toplantıda, üretici, komisyoncu ve işletmeciler yaşadıkları sorunları ve beklentilerini İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’a anlattı. 

Büyükşehir'den Üreticiye makina desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Kavaklıdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifine verdiği eğitim ve makine destekleriyle üreticiler ürünlerini Türkiye pazarına sunuyor. 

Tarımsal Üretimde Üreticiye Laboratuvar Desteği 

Muğla Büyükşehir Belediyesi modern tarım tekniklerinin uygulanması ve verimin arttırılması amacıyla kurmuş olduğu Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarında 2015 yılından bugüne kadar 10 bin 957 toprak, 5 bin 150 bitki, 607 su toplam 16 bin 714 analiz gerçekleştirdi. 

Büyükşehir’den 700 Üreticiye 3 Milyon TL Değerinde Kaba Yem Desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesi Kaba Yem Desteği projesi ile piyasa değeri yaklaşık 3 Milyon TL olan kaba yemi üreticilere dağıtıyor.

Büyükşehir desteği ile 212 dekar arazi Lavanta ile buluştu

Mor rengiyle görenlere görsel şölen sunan, fotoğraf tutkunlarının doğal stüdyosu haline gelen, yağından şampuan, saç kremi, duş jeli, krem, genel temizlik, sıvı sabun, kolonya yapılan lavanta bitkisi Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Koku Vadisi projesi ile 52 üretici, 212 dekar araziye ulaştı.

Üreticiyi Rahatlatan Açıklama Geldi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Milas’ta hububat alımlarına Kurban Bayramından sonra da devam edecek. Milas’ta buğday üretimi yapan çiftçilerin ürünlerini haftanın dört günü ilçede belirlenen alım noktasında, üç günü de randevulu olarak Çine’de teslim alan TMO’nun yeni bir depo arayışı içinde olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, üreticilerin müsterih olmasını söyleyerek “Kimsenin buğdayı yerde kalmayacak. Açıklanan hububat alım fiyatı üzerinden tüm çiftçimizin ürünü devlet tarafından alınacak. Üreticimiz panik yapmasın” dedi.

GENÇLER ÜRETİME KATKI SUNUYOR

Uzman Eller Projesi ile gençler üretime katkı sunuyor. Projede tarımsal üretimin miktarı, kalitesi ve verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

KÖYCEĞİZ’DE ARONYA HASADI GERÇEKLEŞTİ

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde Aronya hasadı yapıldı.

VATANDAŞIN TERCİHİ ÜRETİCİ PAZARI

Fethiye’de kurulan ‘’Üretici Pazarı’’ olarak da bilinen Cuma Pazarı, taze ürünleri ve uygun fiyatları ile üretici ile vatandaşı buluşturuyor. Birinci elden ucuz ve kaliteli ürene ulaşan vatandaşlar ise Fethiye bölgesinde Üretici Pazarı’nı tercih ediyorlar.

ÜRETİCİ PAZARI TIKLIM TIKLIM

Haftanın Cuma günleri kurulan ve üretici pazarı olarak da bilinen Cuma Pazarı’na halkın ilgisi yoğun oldu.

ÜRETİCİ PAZARINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU

Fethiye’de Cuma günleri Salı Pazarı alanında kurulan ve üretici pazarı olarak bilinen pazarda bu hafta Kurban Bayramı yoğunluğu yaşandı.

Kurbanlık fiyatları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarını değerlendirdiği görüntülü açıklamasında “bu yıl kesilecek kurbanlık sayısında geçen yıllara göre en az yüzde 25 oranında azalma olacağını öngörüyoruz” dedi.

Odun sorunu büyüyor

Havaların soğuması nedeni ile  serada üretim yapan çiftçiler don nöbeti tutmaya başladı.Ürettikleri ürünün soğuğa maruz kalmaması için seralarda sürekli odun yakmak zorunda kalan üretici odun sorunu yaşamaya başladı.Orman İşletme Müdürlükleri’nde yılbaşından önce KDV dahil 150 TL’ye  yılbaşından sora  KDV dahil 225 TL’ye satılan odunun metreküpünün  bugünden itibaren KDV dahil 350 TL’ye satılması bekleniyor.

İYİ Parti Muğla 2022‘nin ilk ilçe başkanları toplantısını yaptı

İYİ Parti Muğla İl Başkanlığında 2022 yılının ilk İlçe Başkanları toplantısı gerçekleşti.

“2022 yılı, bizim en parlak yılımız olacak”

Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup önerisinin aleyhinde bir konuşma yaptı. Gökcan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi, 2022 yılı, bizim en parlak yılımız olacak, 2023’e de böyle gireceğiz” dedi.

Chp’li Demir, “Üretici 1 Dönümde 20 Bin Tl Zarar Ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, üreticileri günden güne kötüye gittiklerini belirterek, “Şuan 1 dönüm bir seranın getirisi 20 Bin TL, gider ise 40 Bin TL. CHP iktidarında, üretimin ve üreticinin her zaman yanında olacağız” dedi.

Hal Esnafının ve Üreticilerin Sorunları Ele Alındı

Üreticilerin ve toptancı halindeki komisyoncu ve işletmecilerin sorunları, Karaçulha Toptancı Hali’nde yapılan toplantıda ele alındı. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Karaçulha Toptancı Hali’nde yaptığı alt yapı ve üst yapı çalışmaları hakkında bilgi verilen toplantıda, maliyetlerinin artmasıyla birlikte üretici, komisyoncu ve işletmecilerin yaşadığı sorunlar da gündeme getirildi.

MKYK Üyesi Hıdır üreticileri ziyaret edip, sorunları dinledi

Ak Parti MKYK Üyesi Mehmet Nil Hıdır, Fethiye’de Karaçulha Toptan Sebze ve Meyve Halinde üretici ve komisyoncularla görüşüp, sorunları dinledi. Ak Parti MKYK Üyesi Mehmet Nil Hıdır beraberinde Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk ve diğer ilgililerle üreticileri ziyaret edip, sorunlarını dinledikten sonra yetkililerle bir toplantı yaptı. 

Karayiğit “Aidatlar, bir ekmek parası kadar arttı”

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan kuraklık ve az yağışlar, üreticiyi de olumsuz etkilemişti. Çiftçinin tarlasına ekip diktiği ürünlerin verimiyle doğru orantılı olan yağışların ülkemizde son günlerde artışa geçmesi, yetersiz de olsa üreticileri sevindirdi. Fethiye Ziraat Odası’nda meclis toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Kenan Karayiğit, yağmurların üretici için yetersiz olduğunu vurgulayarak, toplantı gündeminde konuşulacak konulara da değindi. Karayiğit “12 dönüme kadar olan araziler için, 2020 yılındaki senelik aidatlarımız 48 TL iken 2021 yılında 51 TL olarak tespit edildi” diye konuştu.

Muğla’nın fıstık çamı Trabzon’a ilham oldu

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde üreticilere yeni gelir kapısı oluşturulması için fıstık çamı ormanları oluşturuyor, var olan ağaçların bakımı yapılıyor. Akçaabatlıları fıstık çamı konusunda bilgilendirmek için, Muğla’nın Milas ilçesinden uzman bir ekip Akçaabat’a gitti.

Demirtaş don nöbeti tutan çiftçileri ziyaret etti 

Fethiye’nin sevilen esnaflarından Kamil Mutlu Demirtaş, soğuk hava koşulları nedeniyle zirai don nöbeti bekleyen çiftçileri ziyaret etti. 

Öztürk, Üreticimiz baş tacımız

Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, havaların soğuk gitmesiyle don nöbetine başlayan üreticileri yalnız bırakmadı. Bölgede üretim yapılan tam 6 serayı gezip üreticilerle birlikte don nöbeti tutan başkan Öztürk, hem sorunları dinledi hem de çiftçilere müjde verdi. Gittiği her serada üreticiler tarafından ikramlarla karşılanan Ak Parti İlçe Başkanı Turgay Öztürk," çiftçilerimizin zor zamanlarında onlarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum. Sıkıntıların farkındayız. Rusya ile 50 bin tonluk yeni kota konusunda anlaşmaya varılmak üzere. Üreticimiz bizim baş tacımız" dedi. 

Fethiye’de sera üreticisinin sobalı don nöbeti

Muğla'nın Fethiye ilçesinde örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, seralarında nöbet tutarak, kurdukları soba ve ısıtma sistemleriyle ürünlerini dona karşı korumaya çalışıyor.

Girgin, Muğla çiftçisi unutuldu 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ‘Kamu Katkısı’ olarak adlandırılan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşan, Hibe Programı’nda (IPARD) “Muğla’nın neden kapsam dışı bırakıldığı”nı sordu. 

Fethiye Domatesi Kosova'ya gidiyor

Kotanın dolmasıyla Rusya'ya yapılan ihracat durunca Fethiye domatesi bazı Avrupa ülkelerine özellikle Kosova'ya ihraç ediliyor. Bu ihracatın fazla olmadığına dikkat çeken üreticiler, maliyetlerin fazlalığından dolayı mağdur olduklarını ifade ettiler. Hem üreticilik hem de komisyonculuk yapan İhracatçı Osman Yar, " Çiftçimiz şu anda para kazanma değil, ayakta kalma mücadelesi veriyor" dedi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise "çiftçinin borçlarının yapılandırılması ve onlara destek sağlanması gerekir" diye konuştu.

Karayiğit, “Çiftçilerin kooperatif borçları yapılandırılmalı”

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, üretici pazarında üreticilerin dert ve dileklerini dinledi. Pek çok üretici, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit’ten Tarım Kredi Kooperatifleri ile Bankalara olan borçlarının uzun vade ile yapılandırılmasını beklediklerini ancak torba yasadan bu ertelemenin çıkmadığını söyleyerek, “Çiftçiler olarak üzgünüz. Hemen her sektöre yapılanma yapılıyor, bizlere yapılmadı” ifadelerini kullandılar. Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Üretici borçları için yapılandırmayı dört gözle bekledik ama ne yazık ki bu konu gündemde sadece bir buçuk gün kaldı!” dedi.