Yörük Kültürü Haberleri

Yörük Kültürü Haberleri

Yörükler Başkan Akdenizli'yi Coşkuyla Karşıladı

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, ilçenin yörük kültürünü en fazla yaşatan Yayla Karaçulha, Yayla Patlangıç ve Yayla Eldirek mahallerindeki vatandaşlarla bir araya geldi.

Yayla’nın En Güzel Kavunları Seçildi

8. Menteşe Kültür ve Sanat Şenlikleri kapsamında her yıl geleneksel olarak düzenlenen yayla kavun yarışması ve yayla etkinlikleri, Narlı Kahvesinde “Haberci Gözüyle Muğla” fotoğraf sergisi ile başladı.

11. Yörük Obaları Şenliği Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleşti

Milas Yörük Obaları Derneği Başkanı Erkan Turgut ve Ortaköy Muhtarı Mehmet Aral'ın ev sahipliğinde gerçekleşen 11. Yörük Obaları Yörük Şöleni'ne destek veren Milas Belediyesi, yörük kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük emek harcıyor.

Göcek-Gürsü-Pırnaz yayla yürüyüşü başladı

Yıllar öncesinde yörüklerin sahil kesiminden yaylaya nasıl çıktıklarını anlatmak ve yörük kültürünü yaşatmak için yapılan Göcek-Gürsu-Pırnaz Yayla Yürüyüşü başladı.

Ünlü Galerici Özcan, Yörük Kültürü’nün yaşaması için ağa oldu

Muğla'da Yörük Obaları tarafından Yörük Kültürü'nün unutulmaması ve genç kuşaklara aktarılması için düzenlenen boğa güreşlerine Datçalı Ünlü Galerici Merter Özcan sponsor olarak ağa seçildi. Amacının Yörük Kültürü'nün genç kuşaklara aktarılması olduğunu belirten 38 yaşındaki Merter Özcan, Ula İlçesi'nde gerçekleştirilen boğa güreşlerine 100 bin TL destek verdi.

Yörüklerin Yalçın ağabeyi, koronavirüs kurbanı

Muğla’da Yörük kültürünü gerek kıyafetleriyle gerek yaşam tarzıyla yaşatmaya çalışan Yalçın Kaya (69), ‘Kovid-19’ teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Şehitlerin Anısına Lokma Döktürdüler

Her 15 günde bir düzenledikleri Yörük Yareni eğlenceleri ile Yörük kültürünü yaşatan Karaçulha Gönüllüleri Derneği, şehitlerimizin olmasından dolayı konseri iptal ettiler. Gerçekleşen programda Mevlit okunup, lokma döktürüldü.

Yörük Kültürü Yaşatılıyor

Türkiye Kamu-Sen Fethiye İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen Yörük Türkmen Türkü Şöleni etkinliği Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Karaçulha Gönüllüleri Derneği saz ekibi tarafından yöresel türküler ve oyunların sunulduğu organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.

Yörük Müzesini 2019’da 100 Bin Kişi Ziyaret Etti

Türkiye’nin ve Fethiye’nin ilk özel yörük müzesini geçtiğimiz yıl yine binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Fethiye’nin Kargı Mahallesinde yemyeşil doğal ortamda yaklaşık 20 yıl önce kurulan Türkiye’nin ve Fethiye’nin ilk özel yörük müzesi geçtiğimiz yılda yoğun ilgi gördü. Yörüklerin kullandığı eşyalardan 3 bine yakın eserlerin bulunduğu yörük müzesine yerli ve yabancı turistler yoğun rağbet gösterirken, 2019 yılında müzeyi 100 bini aşkın turistin gezdiği belirtildi. Türkiye’de ilk özel Yörük Müzesini kuran Turizmci Enver Yalçın “ücretsiz gezilebilen müzemizdeki eserlerle Yörük kültürünü tanıtmaktan çok mutluyum. 2020 yılında da müzemizin yoğun rağbet göreceğine inanıyorum. Geçen yıl yine 100 bini aşkın ziyaretçimiz vardı” diye konuştu.

YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORLAR

Fethiye’nin Karaçulha Mahallesi sakinleri 15 gün arayla bir araya gelip, Yörük kültürünü yaşatmaya devam ediyor. İmece usulü gerçekleşen program tüm mahalle tarafından sahiplenince, sıra gecelerini aratmayan bir eğlenceye dönüştü. Yöresel kıyafetler giyen mahalle sakinleri, saz, sipsi, cura eşliğinde yöresel oyunlar oynuyor.

Kayabaş, “Yörük kültürünü dünyaya tanıtacağız”

AK Parti Fethiye Belediye Başkan Adayı Muhittin Kayabaş ve beraberindeki heyet, Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen dernekleri yöneticilerini ziyaret etti. Yörük kültürünün dünyaya tanıtılması adına çalışmalar yapılacağını kaydeden Kayabaş, derneklerin işbirliği ile daha kapsamlı tanıtımların yapılacağını söyledi.

Yörük Kültürü çalıştayla ele alındı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 20 Aralık 2018 tarihinde 1. Yörük Türkmen Araştırma Merkezleri Koordinasyon ve İşbirliği Çalıştayı yapıldı.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ DÜNYAYA TANITILACAK…

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak’ın 22 yıl önce Girdev yaylasında başlattığı Yörük Şöleni, bu yıl uluslararası boyuta taşındı. Türk dünyasından birçok temsilcinin katılacağı 23’üncü Yörük Şöleni 2 gün sürecek. Unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yeniden yaşatmayı ve Yörük kültürünün dünyaya tanıtılmasını hedefleyen şölen, yeni nesli milli kültürümüzle buluşturacak.