FETHİYE BELEDİYE BAŞKANI ALİM KARACA : MAKYAJ DEĞİL, KALICI ÇÖZÜM !!

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Ankara merkezli olarak dijital platformda yayım yapan Belediye Gazetesi'ne kapsamlı bir röportaj verdi. Türkiye genelinde çeşitli uygulamalarıyla başarılı olan 34 belediye başkanı ile yapılan röportajlara Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da dahil edildi. Dergiye konu olan belediye başkanları göreve geldiklerinden bu yana gerçekleştirdikleri çalışmalar, önümüzdeki sürece ilişkin planlamaları ve yaşamakta oldukları sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundular.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Ankara merkezli olarak dijital platformda yayım yapan Belediye Gazetesi’ne kapsamlı bir röportaj verdi. Türkiye genelinde çeşitli uygulamalarıyla başarılı olan 34 belediye başkanı ile yapılan röportajlara Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da dahil edildi. Dergiye konu olan belediye başkanları göreve geldiklerinden bu yana gerçekleştirdikleri çalışmalar, önümüzdeki sürece ilişkin planlamaları ve yaşamakta oldukları sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Belediye Gazetesi’nin “3 yıllık dönemdeki temel hizmetleriniz neler oldu?” şeklindeki ilk sorusuna Alim Karaca şu cevabı verdi: 

    “CHP’nin 25 yıl sonra seçim kazandığı Fethiye’de, 2019 yerel seçimlerinin ardından, tüm vatandaşlarımıza tarafsız ve eşit hizmet ilkesiyle kollarımızı sıvadık.
    
    Bu çerçevede ilk olarak; 43 milyon TL borçla devraldığımız Belediyenin ekonomisini dengelemeyi, çalışma arkadaşlarımızın maaşlarını aksatmadan ödemeyi ve devlete 1 kuruş borcu olmayan bir belediye olmayı hedeflemiştik ve bunu başardık. Belediye ekonomisine doğru müdahaleler ile hem hizmetlerimizi artırarak sürdürdük, hem de borç stoğumuzu azalttık.

    ALTYAPI YOKSA, TURİZM DE YOK

     Görev süremizin ilk 3 senesinde, Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte, “makyaj değil, kalıcı çözüm” anlayışıyla ve “altyapı yoksa, turizm de yok” sloganıyla, Fethiye tarihinde görülmemiş bir altyapı atağına giriştik. 

    Ölüdeniz bölgesi başta olmak üzere, Fethiye’nin dört bir köşesinde toplam yaklaşık 400 milyon TL’ye mâl olacak altyapı yatırımlarına başladık. 121 km kanalizasyon hattı, 3 adet terfi istasyonu, 3.841 adet parsel baca imalatının yapılacağı Ovacık ve Hisarönü Projesi’nin % 92’sini tamamladık.

    Fethiye’nin geleceğini hazırlamak için Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini iki katına çıkardık. 100 milyon TL’ye mal olacak kapasite arttırma projesinin % 63’ünü tamamladık. Proje tamamlandığında Fethiye’nin arıtma sorunu çok uzun süre için çözülmüş olacak.

    İlçe merkezindeki ana arterlerde yıllardır değişmeyen içme suyu borularını yeniledik. 10 milyon TL’lik projeyle toplam 7.360 metre içme suyu hattını yenileme çalışmasını başlattık. 500 abonenin su bağlantılarını yeniledik.

Belediyemizin koordinasyonunda, ilçe genelinde, MUSKİ, AYDEM ve telekomünikasyon şirketleriyle birlikte altyapı çalışmalarına giriştik. Böylece her sene kış mevsiminde sık sık giden elektrik, kötü görüntülere yol açan elektrik direkleri, aydınlatmayla ilgili yaşanan sorunlar ve yavaş internet dönemini sona erdiriyoruz.
İlçedeki yolların rehabilitasyonu için hem altyapı, hem de üstyapı çalışmalarına büyük hız verdik. Asfalt yapımı ilgili maliyeti düşürmek, kendi personelimiz ile hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde hizmet sunmak için bir asfalt üretim merkezi kurduk. Artık kendi asfaltımızı üretip, kendi ekiplerimizle hizmet veriyoruz. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimizle toplamda 1 milyon m² sathi kaplama asfalt, 23 bin ton roadmix, 416 bin m² parke yaparak hizmete sunduk. Ayrıca, 51 km yeni yol açılması ve genişletme çalışması yaptık. İlçe girişlerindeki kavşaklarda peyzaj düzenlemelerimiz gerçekten güzel oldu.  
Fethiye sahil bandı yolunda altyapı ve ışıklandırmayla ilgili yaşanan sıkıntıları çözdük. Sahil yolunun üstyapısını baştan sona yeniledik ve aydınlatma sorununu ortadan kaldırdık. Aynı zamanda, 2. ve 3. etap sahil bantlarında artık neredeyse kullanılamayacak hale gelen tartan pisti yeniledik.
Dünyada gün batımının en güzel izlendiği yerlerden birisi olan Çalış sahil bandında çok ciddi değişiklikler yaptık ve hem altyapı, hem de üstyapı sorununu tamamen çözdük. 
Maliyetleri düşürmek için kendi imkanlarımızla, kredi kullanmadan 42 yeni kamyon ve iş makinasını araç filomuza dahil ettik. Yüksek rakamlara araç kiralama dönemini sona erdirdik. Tüm araçlarımıza araç takip sistemi kurduk.
HALKEVLERİ
    Sosyal belediyecilik anlayışımızla, seçim meydanlarında verdiğimiz sözlerden birisi olan Halk Evleri için çalışmalara başladık. Halk Evlerinin ilkini Fethiye merkezde açtık. Ardından Göcek, Ovacık, Bahriye Üçok Parkı ve Karaçulha’ya da yenilerini ekledik. Üç yıldır tüm girdilerdeki fahiş maliyet artışlarına rağmen fiyatları makul seviyelerde tutabilmek için direniyoruz. 

İlçe merkezinde 25 yıldır atıl durumda bulunan Bahriye Üçok Parkı’na Halk Evi’nin yanısıra, basketbol sahası, kütüphane ve kooperatif ofisi konumlandırarak halkımızın hizmetine sunduk. 
HALK PLAJLARI
Belediyemiz tarafından işletilen İnlice plajında köklü değişiklikler yaptık ve hem uygun fiyatla, hem de kaliteli hizmet vermeye başladık. İnlice plajı artık yetmeyince, ikinci olarak, yıllardır atıl duran Karaot sahilini halkımıza kazandırdık. Plajdaki tüm yapıları sadece ahşaptan imal ettik. Caretta Caretta kaplumbağaların doğal yaşam alanlarına zarar vermeden yapılan projeyle, ihale edilse yaklaşık 5 milyon TL’ye mâl edilecek Karaot plajı, belediye ekiplerinin çalışmasıyla 500 bin TL’ye mâl edilerek hizmete sokuldu.
GÜNEŞ ENERJİLİ KAPALI PAZAR YERLERİ
Patlangıç mahallesindeki pazar yerini güneş enerjisi panelleriyle kendi elektriğini üreten modern kapalı bir pazar yerine dönüştürmek için başlattığımız çalışmalar son aşamasına geldi. Benzer şekilde, Göcek’te kapalı bir pazar yerini hizmete sunduk.
TARIMA DESTEK
Biliyorsunuz, Fethiye en az turizm kadar, tarım merkezi aynı zamanda.  Bu bilinçle, yerelde kalkınmayı ve istihdamı sağlamak, Fethiye’nin doğal ürünlerini dünyaya tanıtmak için ilçemizdeki kooperatiflerle birlikte yola çıktık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kooperatiflerimiz arasında satış protokolü imzaladık. Belediyemize ait 180 dönüm arazide ekim ve dikim çalışmalarına giriştik. Yok olmaya yüz tutan Kayaköy halısını yaşatmak için dokuma atölyesini hizmete soktuk. Fethiye Kaya Halısına ve Yeşilüzümlü Dastarı’na coğrafi işaret aldık. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Fethiye Kaya İnciri, Fethiye Tahini ve Seydiler Kilimi ürünlerine coğrafi işaret aldığı sürece destek verdik. 
TURMEPA ve Deniz Ticaret Odası’nın destekleriyle, Koç Holding’in yerli ve milli projesi olan, 12 milyon TL değerinde, deniz kirliliğini ve deniz suyu kalitesini ölçen bir sistemi körfezimizde kullanmaya başladık.
Fethiye Müze Müdürlüğü ile tarihi Fethiye Kalesi’nin temizlik ve kurtarma kazısı için protokol imzaladık ve halen sanat tarihçileri, arkeologlar, tarihçiler, mimarlar ve restoratörler ile birlikte çalışıyoruz.
SOSYAL YARDIMLAR
Sadece ülkemizi ya da Fethiye’yi değil, tüm dünyayı sarsan pandemi döneminde; yaklaşık 500 bin ücretsiz maske dağıttık. Siperlik, tulum, eldiven, dezenfektan, numune alım kabinleri gibi ihtiyaç malzemelerini sağlık ekiplerine ulaştırdık. Okul, cami, devlet daireleri gibi kamusal alanlarda aralıksız dezenfekte çalışmaları yürüttük. Sağlık çalışanlarına ücretsiz konaklama hizmeti verdik. Pandemi sürecinde belediyemize bağlı işletmelerden alınan kiralarda indirim yaptık ve bazı kira ödemelerini erteledik. Ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza 18.000 gıda paketi dağıttık. Çeşitli sosyal yardım kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 5 milyon TL değerinde beyaz eşya yardımında bulunduk. Ayrıca 2240 haneye yakacak yardımı, 2100 aileye giysi, 286 aileye eşya yardımı yaptık. Bu süreçte ayrıca, İzmir ve Elazığ depremlerine de birer tır yardım gönderdik.
Down Sendromlu gençlerimizi istihdam eden; sosyal ve ekonomik hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri sağlayan Down Kafe’yi Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hizmete açtık. 
Geçici Hayvan Bakımevi  ve Rehabilitasyon merkezimizi yenilemeye başladık. Buraya röntgen ve modern görüntüleme cihazları kazandırdık. Merkezimizde ortopedik ameliyat yapan bir veteriner hekimi görevlendirdik. Yine bir mahallemizde ülkemizde az görülen bir “Hayvan Dostu Park” açtık. Pandemi döneminde sokak hayvanları için hayvanseverler ile koordineli olarak onbinlerce ton mama dağıttık.
    Demokrasinin temel taşlarından birisi olan muhtarlarımız için birkaç mahallemizde muhtarlık ofisleri açtık.
    Basınımızın özgür kalemi Uğur Mumcu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucularından Türkan Saylan’ın anıtlarını Fethiye’nin en güzel noktalarına yerleştirdik. Pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarının isimlerinin yazılı olduğu Saygı Anıtı’nı açarak bir de tarihe not düşmüş olduk. 
    Fethiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini göz ardı etmeyen ve bu kapsamda 131 afet toplanma ve 6 geçici barınma alanı hazırlayan belediyemiz, ayrıca bir de “Mahalle Afet Gönüllüleri” için afet eğitim ve koordinasyon merkezi yaptı.
Fethiye Likya Etkinlikleri ve Fethiye Kitap Günleri kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nasuh Mahruki, Mine Kırıkkanat, Murat Ağırel, Uğur Dündar, Ataol Behramoğlu gibi birbirinden değerli isimlerle kültür şölenleri düzenledik.  Ölüdeniz Uluslararası Hava Oyunları kapsamında dünyanın değişik ülkelerinden binlerce sporcuyu Fethiye’de ağırladık. 
Gördüğünüz gibi, görev süremizin ilk 3 yılı çok yoğun, adeta rüzgar gibi geçti.
GELECEĞE YÖNELİK PROJELERİMİZ EKONOMİNİN GİDİŞATINA BAĞLI
Belediye Gazetesi’nin “önümüzdeki iki yıl için hedefleriniz nelerdir?” şeklindeki sorusunu ise başkan Alim Karaca şöyle cevapladı: 

Tabii ki önümüzdeki sürece ilişkin ciddi planlamalarımız ve hazırlıklarımız var. Fakat aslında gerçekçi olmak gerekirse, bunları gerçekleştirme konusunda asıl olarak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve yüksek enflasyonist ortam ana belirleyici olacak.

Bununla beraber; önümüzdeki 2 yıl içinde Fethiye’ye en önemli eksikliklerimizden birisi olan nikah salonunu kazandırmak istiyoruz. 

İnlice ve Karaot halk plajlarına ilaveten, Koca Çalış bölgesinde üçüncü bir halk plajı açmak için çalışmalarımız sürüyor.
    Yeşilüzümlü’de, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte asma bahçesi kurmuş durumdayız. İki kardeş belediye olarak çok yakın zamanda, Yeşilüzümlü’de bir “üzüm işleme tesisi” açacağız.
Ekonomik sıkıntılardan adeta nefes alamaz hale gelmiş olan halkımızın kalbine, yerel esnafımızın kesesine dokunacak “Belediyem Kartı” projesini gerçekleştiriyoruz. Bu kart sadece yerel esnafımızda kullanılabilecek, bu nedenle de esnafımızın ekonomisine katkı sağlayacak. 
Gençlerimizin her türlü sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri yapabilecekleri “Gençlik Merkezi” projemiz halen devam ediyor.
Fethiye’yi panaromik bir şekilde izleyebildiğimiz Karagözler bölgesinde bir seyir terası açmak istiyoruz. 
Gerekli izinlerin alınmasıyla, Göcek sahil bandında ciddi bir rehabilitasyona gideceğiz. 
Fethiye Alzheimer Derneği ile “Alzheimer Yaşam Merkezi” açma konusunda protokol imzalamıştık. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Aynı şekilde, kimsesiz çocuklara yönelik rehabilitasyon merkezi yaparak, çocuklarımızın hizmetine sunacağız.
İlçemizin değişik yerlerinde yeni Halk Evleri açmak için çalışmalarımız sürüyor.
Ama dediğim gibi, bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için ülke ekonomisinin rayına oturması gerekiyor.
BELEDİYELERİN YETKİ VE KAYNAK SIKINTILARI VAR 
Dijital platformda yayın yapan Belediye Gazetesi’nin röportaj yaptığı 34 belediye başkanına sorduğu son soru ise “geçen 3 yılda siyasi engellemeler ile karşılaşıp karşılaşmadıkları” oldu.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca bu soru karşısında “Ben tüm hayatım boyunca devletimle ters düşmedim. Devletimi hiçbir şekilde karşıma almadım. Ancak, özellikle son yıllarda bazı çevrelerde devlet ve hükümet kavramlarının karıştırılması gibi yanlış bir yaklaşım görmekteyiz. 
Ana muhalefet partisine mensup bir belediye olarak özellikle bürokrasideki işlerimizin kolay yürüdüğünü söyleyemem. Belediyeler yetki ve kaynak konularında ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. İktidarın bu sorunları çözmek için harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimlerin yetki ve mali kaynak sıkıntılarının çözülmesi için yeni bir yerel yönetim yasasına ihtiyaç var. Sorunlar tüm belediyeler için ortaktır. Bu işin partisi, AK Partili, CHP’li, İYİ Parti’li, MHP’li ayrımı yok. Tüm kamu kurumlarının ana varlık nedeni, halka ve ülkemize gelen yabancılara hizmettir. Yetki ve kaynak sıkıntısı konusu siyaset üstü bir anlayışla ele alınmalıdır. 
Hükümetten beklentimiz; yerel yönetimlere yönelik bazı vergi indirimlerine gidilmesi ve hayati öneme sahip konularda sübvansiyon desteği verilmesidir. Örneğin; toplu ulaşımda KDV ve ÖTV istisnası getirilebilir. Artan enerji maliyetlerini, özellikle raylı sistemler, elektrik ve su gibi giderleri düşürecek bazı vergi indirimleri yapılabilir. Bu sayede, ekonomik sıkıntılar altında ezilen vatandaşlarımız da bir nebze rahatlayabilir. 
Biz hukuki zeminde hiçbir teftişten veya denetimden çekinmiyoruz. Usulüne uygun her türlü teftiş ve denetime tabi olmaktan asla rahatsızlık duymuyoruz. Fakat muhalefet belediyelerine gösterilen teftiş hassasiyetinin, eski belediye yönetimleri hakkında yapılan şikayetlerde de, iktidar partisi belediyelerine karşı da gösterilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 

FETHİYE BELEDİYE BAŞKANI ALİM KARACA : MAKYAJ DEĞİL, KALICI ÇÖZÜM !!

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN