Mete'den Ekonomi Yorumu

AK Parti Fethiye İlçe Danışma Kurulu Toplantısı'na İl Başkanı Kadem Mete'de katıldı. Mete toplantıda hükümetin ekonomi politikaları hakkında konuşurken, gerçekleştirilen İl Başkanları toplantısında ele alınan tüm konuların PDF formatında bastırılarak, vatandaşlara dağıtılacağını söyledi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

AK Parti Fethiye İlçe Danışma Kurulu Toplantısı parti ilçe binasında yapıldı. Toplantıda tüm katılımcılara teşekkür eden AK Parti İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Fethiye İlçe Teşkilatı olarak yaklaşık 15 aydır görevde olduklarını belirterek, “O günden bu güne çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.  Saha da bulunmaya gayret ediyoruz. Benim başka bir faaliyet kolum yok. Sadece bu işle ilgileniyorum. Çalışıyoruz hep beraber. Arkadaşlarımız da  bizlere gerekli destekleri veriyorlar” diye konuştu. 
BÜYÜKLERİMİZLE İSTİŞARE EDİYORUZ
Toplantıya katılan AK Parti ll Başkanı Kadem Mete ise hükümetin ekonomi politikalarına değinirken, eleştirilerde de bulundu. Kadem Mete, “Cuma günü başladım İlçe Danışma Toplantılarına. Cuma günü Ula’da, Cumartesi günü de Marmaris’te İlçe Danışma Toplantılarında konuşmalar yaptım. O zamanlar dolar 17-18 TL civarındaydı.  Ve Pazartesi günü Menteşe’de konuşmak üzere kürsüye çıktığımda  18 TL civarındaydı, indiğimde dolar 13 TL’ye düşmüştü.  Haberim yoktu tabi sahnede konuşurken.  Hep şunu söylemiştim;  ‘Bu bir suni yükseliştir, sakin olun dolar bu seviyeye inecektir’ dediğim zaman orada oturanlar ‘Başkanım, düşmeye başladı bile’ diye uyardılar.  Teşkilatlarımıza biz bilgi verirken, bu sadece kendi bilgi dağarcığımızdan ürettiğimiz bilgiler değil. Her ne kadar bende İktisat Fakültesi mezunuysam da tabi ki büyüklerimizle de istişare ediyoruz” dedi. 
BU POLİTİKA TERSİNE ÇEVRİLDİ
“Türkiye’de 2003-2009 yıllarında özellikle uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası yüzünden döviz olduğundan daha değersizdi” diyerek sözlerine devam eden Mete, “ Çünkü yüksek faiz verdiğimiz için uluslararası paradan para kazanan şirketler, kuruluşlar dövizlerini Türkiye’ye getirdi, bankaya koydular. Yüksek faiz, kazanç elde etmek için. Bizi kolay para kazanılan ülke olarak görüyorlar. Faizleri yüksek, getirip dövizlerimizi yatıralım, faizi de çalışan Türklerin sırtından kazanalım. Cumhurbaşkanımız bu politikayı tersine çevirdi. Faizleri düşürdü, kuru da gerçek değerine çıkmasına fırsat verdi. Peki kurun değeri nedir? 1 Doların gerçekte olması gereken değeri nedir? 17-18 TL’mi,  şu anki 13 TL’mi, yoksa bir yıl önceki 6-7 TL’mi? Bu piyasadaki dengeye göre belirlenir” dedi.
PSİKOLOJİK ALGI VE GÜVEN YETTİ
Yapılan dedikodulara da değinen ve bu ülkeye hainliğin finansal anlamda nasıl olabileceğini eski Merkez Bankası’nın Başkanı, şimdi İYİ Parti’nin Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın çok net bir şekilde örneklediğini söyleyen Kadem Mete,  “ Durmuş Yılmaz ne dedi; ‘Şimdi alım zamanı’ dedi. Biz Devlet olarak vatandaşlarımızdan ne istiyoruz, Cumhurbaşkanımız ne diyor?  ‘Gidin dövizinizi bankaya yatırın, TL’ye girin. Eğer sizin yatırdığınız TL mevduat 3 ay sonra döviz kurundan aşağıya düşer, zarar ederseniz hazine olarak ben sizin zararınızı karşılayacağım’ diyor. 246 milyar dolarlık yastık altı parayı ekonomiye katmak için söylüyor bunları. Hatırlayacaksınız yakın zamanda Merkez Bankası 3 kez piyasaya müdahale etti. Piyasaya döviz sattı. İlki 1 milyar dolar. 3 gün sonra 400 milyon dolar daha sattı, değişiklik olmadı. Aradan bir hafta geçti Merkez Bankası Döviz rezervlerinden 2,5 milyar dolar piyasaya döviz sattı. Ateşi durdurmak için. 2,5 milyar dolar saat 11:00’de piyasaya sunuldu, dolar 50 kuruş düştü.  Saat 15:00’te 1,5 TL tekrar yukarı çıktı. Peki ne oldu 2 gün evvel? Vatandaş ne kadar para sattı biliyor musunuz? Sadece 1 milyar dolar. Peki Merkez Bankası’nın 2,5 milyar dolar satarak başaramadığını vatandaşın 1 milyar doları nasıl oluşturdu?  Psikolojik algı ve güven yetti” dedi.
ABUK SUBUK AÇIKLAMALAR
Kadem Mete sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Durum kötüye gidiyor. Bankadaki paranıza el koyabilir’ dediler. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadı. Ama benzeri oldu. Tek partili CHP Hükemeti zamanında bu oldu. Girdiler insanların ahırlarındaki 2 öküzün birini aldılar. Bunu ancak ve ancak CHP yapar. Gelişmiş hiçbir ülkede mevduata el koymak, mal varlığına el koymak gibi bir şey olmaz. Bunlar sadece ekonomiyi, hükümeti zora sokalım, ülkenin başına ne gelirse gelsin yeter ki biz gelelim diye. Yapılan devasa hizmetlerin vatandaşa bir faydası yok gibi söylemler geliyor. Büyük yatırımların aslında vatandaşı çok ilgilendirmediğini söylüyorlar. Belediyeler içinde geçerlidir. Bir yerde kanalizasyon yok, su patlağı yaşanıyor sürekli onu yapmaktansa seçime az bir süre kaldıysa eğer gider bir park bahçe yapar. Yer altına para yatırmaz. İnsanların görebileceği şeylere yatırım yaparlar. Hatırlayın; Fethiye’de dilden düşmeyen deniz kenarında bir tane park yüzünden sanki Amerika yeniden keşfedilmiş gibi ithamlarda bulunuldu. ‘Fethiye’yi çok güzel yaptı’ diye. Arka sokaklara git yolda yürüyemiyorsun.  Yerin altında kanalizasyon yok, körfez çamura dönüşüyor, yemyeşil oluyor kimsenin umurunda değil. Ondan sonra cins cins açıklamalar yapılıyor. Fazla gübre atılmışta, orayı yeşil hale getirmiş gibi bilimden uzak abuk subuk açıklamalarla örtbas etmeye çalıştılar.” 
EMEKLERİMİZİN ÇALINMASINA MÜSADE ETMEYECEĞİZ
AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, “Devlet otobanlarıyla, hızlı treniyle duble yollarıyla, şehir hastaneleriyle, havaalanlarıyla yani büyük para, yatırım gerektiren herşeyi bu devlet neredeyse yüzde 90’ını yaptı bitirdi. Döviz indi, şimdi bekliyoruz. Süratle fiyatların indirilmesi lazım. İndirmeyenin tepesine devlet inecek. Bu milletin sırtından fuzuli para kazananlar devlet tarafından tek tek tespit edilecek ve hiç görmedikleri Hazine ve Maliye Bakanlığını göstermekte inşallah bize nasip olacak. Döviz üç aşağı beş yukarı olması gereken seviyeye geldi.  Peki daha aşağı inmesi daha iyi olmaz mı? Yok olmaz.  Çünkü o zamanda bizim ithalat, ihracat dengemize olumsuz yansıyor.  Hedefimiz önümüzdeki 7-8 ay içerisinde cari fazlalık vermek. Yani yurt dışına sattığımızdan daha azını yurt dışından satın almak. Ülke ihracatını artırırır, ithalatını azaltırsa ne olacak? Para içeride kalacak. Döviz ihtiyacımız kalmayacak. Başkalarının çuvalla bankalarımıza döviz koyup, bizim emeklerimizi çalmasına artık müsade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.  
İNSANLARIMIZI BİLİNÇLENDİRECEĞİZ
Kadem Mete, “Türkiye bir eşikte.  O eşiği aşmasın diye her türlü çirkeflik, yalan dolan yapılıyor. Ve maalesef bunu yapanlarında bir kısmı içerideki dostlarımız. Bize düşen bu bilgilerimizi genel başkanımızın bize yaptığı sunumu daha sadeleştirmiş bir dilde PDF formatında olarak bize gönderilecek.  Biz bunu Muğla’da ve ilçelerimizde baskıya dönüştürüp, esnafımıza, mahallelerimize, evlerimize kapı kapı dağıtacağız. İnsanlarımızı bilinçlendireceğiz. İnsanlar inanır, güvenirse sadece 1 milyar doların neler yapabildiğini gördük. Bizim muhatabımız kendi vatandaşımız. Bizim doğruları söylemediğimiz yerde elalemin yalanları 40 tur atıyor” ifadelerini kullandı. 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN