Muğla Yayla Kavunu ve Muğla Sulu Kebabı İçinde Tescil Çalışmaları Başladı
Muğla'nın değerlerinin coğrafi işaret alarak tescillenmesi yönünde çalışmalara ağırlık veren MUTSO, Muğla Yayla Kavunu ve Muğla Sulu Kebabı için çalışmalara başladı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) 2016 yılında markalaşma hedefiyle başlattığı coğrafi işaret çalışmalarında Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Göce Tarhanası, Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizine coğrafi işaret alarak, coğrafi işaretli ürün sayısını beşe çıkartmıştı. MUTSO AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birimin çalışmalarıyla Muğla Simidi, Ula Sarımsağı ve Gökova Susamı için de çalışmalara hız katılmış ve tescil süreçleri devam ederken, son markalaşma atağı Muğla Yayla Kavunu ve Muğla Sulu Kebabı için yapıldı.
Bu kapsamda MUTSO AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birimi sorumlu yönetim kurulu üyesi Yusuf Kayacık’ın öncülüğünde, 8 Eylül Çarşamba günü Yayla Kavunu ve Muğla Kebabının coğrafi işaret başvuru süreci öncesinde çalışma toplantısı gerçekleştirildi. İlgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yer aldığı toplantıya esnaf ve üreticiler de katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yusuf Kayacık, “Biz proje ekibimiz ile birlikte bir süredir bir çalışma içerisindeyiz. Muğla’mızın değerlerini kayıt altına alıp, başkaları tarafından sahiplenilmesini engellemek, kalitesini arttırmak, pazarını daha da çoğaltarak ülke geneline yaymak ve katma değer katmak gibi hedeflerle bir takım ürünlerimize coğrafi işaret alma yolunda çalışmalarımız var. Bununla ilgili Menteşe’yi ilgilendiren kısmında daha önceden Muğla Köftesine ve Muğla Saraylısına coğrafi işaret aldık. Özellikle Muğla Saraylısında kuru satışta ciddi yol aldığımızı düşünüyorum. Bunların dışında da Muğla Göce Tarhanasına, Kavaklıdere Cevizine ve Muğla Beyaz Mermerine coğrafi işaret aldık. Son dönemde de Gökova Susamı, Ula Sarımsağı, Muğla Simidi ile ilgili yol aldık. Şimdi de Muğla Yayla Kavunu ve Muğla Sulu Kebabı için çalışmalarımızı başlattık. Eskiden bir takım aracı kurumlar ile çalışıyorduk. Ama artık Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak kendi donanımımız üst düzeyde. Bundan sonraki coğrafi işaret başvurularını kendimiz yapacağız. Bunun da ilk çalışmasını Yayla Kavunu ile başlattık.
Gerçekleştirilen toplantılarda, katılımcılara coğrafi işaret süreci hakkında bilgi verilerek, literatür çalışmaları, ürünlerin orjin özellikleri, yetiştirilme ve üretim şekilleri, coğrafi sınırları, denetleme yöntemi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.