Taşar 'Geçici Kent Kart Sistemi Yürümüyor'

Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar şehiriçi dolmuşlarda pandemiden dolayı nakit alışverişine engel olmak için başlatılan geçici kentkart siteminden her kesimin rahatsız olduğunu ve bu sistemin yürümeyeceğini söyledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar FRT TV’de yayınlanan Gündem Analiz Programı’na konuk oldu.Taşar programda geçici kent kart sistemi ile ilgili açıklamalar yaptı.Şaban Taşar geçici kent kart sisteminin pandemi döneminde nakit alışverişe engel olmak için başlatıldığını ama kent kart sisteminin tamamlanamadığı için kaldırılamadığını ifade etti.
Toplu taşıma araçlarının tamamının kent kart firması tarafından takılan elektronik ücret toplama sistemine dahil olduğunu ifade eden Taşar “Her kooperatif kendi içinde bir havuz. Diğer ilçeler de bireysel olarak çalışanlar da var. Kişiye özel kartlar var. Öğrenci kartları var. Sabit kartlar da var. Her zaman dolmuş kullanmayanlar için geçici kartlar da mevcut. Dolmuşlar da para geçmiyor. Yolcularda mağduriyet olmaması için geçici kart veriliyor. Bunun da bir kart maliyeti var. Bir defa kullan at kartın maliyeti 1,25 TL. kartın içinde, geri kalan ücret ise yolcu ücreti. Büyükşehir Belediyesi’nin hasılattan yüzde 2 payı var. Uygulama başındakiler bu sistemden rahatsız. Kart sistemini tamamlayamadığımız için geçici kart sistemini kaldıramadılar. Kart satım noktaları az sayıda olduğu için dolmuşlarda inisiyatif alarak kart bulunduruluyor” dedi.
“GEÇİCİ KARTLARDA Kİ 1.25 TL FİRMAYA GİDİYOR”
Pandemiden önce şoför kartları  olduğunu söyleyen Şaban Taşar “Şu an bu sistem olmadığından geçici kartlardaki kalan 1,25 ücret Kentkart firmasına gidiyor. Belediye bu konuda nakite dönmeyeceğiz diye bir ısrarı var. Bizim de bu uygulamanın yürümediği konusunda bir ısrarımız var. Şoför kartı sistemini daha önceden kullandık ve bir sorun yaşamadık. Belediye bu sisteme geri dönmek istemiyor.Dolmuşçu kardeşlerim havuz konusunda ki parayı kayıp veya kaçak olmaması için sıkı takip ediyorlar” dedi.
“ENGELLİ TAŞIMACILIĞI İÇİN ARAÇ BAŞINA 1000 TL ÖDENİYOR”
Dolmuşlara araç başına  engelli ve 65 yaş üstü vatandaşların taşınmasına karşılık 1.000TL ödendiğini belirten Taşar “Bir araca engelli ve 65 yaş üstü ücretsiz binmesi için 1000 lira para yatıyor. İlk çıktığı zaman 2016 yılında 750 TL’ydi. Büyük şehir olmayan yerlerde 600 TL’ydi. Yazışmalar sonucu 2018 yılında bu ücret 1000 TL’ye çıktı. 2018’den bu yana bir değişiklik olmadı” diye konuştu.
“SERVİS ŞOFÖRLERİ ZOR DURUMDA” 
Servis şoförlerinin zor durumda olduğunu ifade eden  Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar “Servislerin en ciddi problemlerinden birisi taşımalı eğitim kapsamında ihale ile taşıma yapanlar o gün ki akaryakıt fiyatından hesaplama yaparak ihale ediliyor ve sözleşme ile çalışılıyor. Okul başında o zaman ki fiyatlarla sözleşme yapıldı. Aynı fiyatlarla taşıma yapıyorlar. Yaklaşık maliyet çok altında kaldı. Sözleşme ile hareket edildiği için fiyatta değişiklik yapılamıyor.Mücbir  sebep arasında sayılarak Eylül ayından Haziran ayına kadar aynı fiyat olmaması lazım. Bu sistemin değiştirilmesi lazım.Ülke de öğrenci servisiyle ilgili bir kaza olduğunda ekstra yaptırımlar geliyor. Şu an prosedür olarak en ağır şartlar öğrenci servisinde vardır. Servis için hostes çalıştırınca o çalışanın maaşı ödenemez hale geliyordu. Ailecek çalışıp bir kişilik maaş kazanacak şartları vardı. İlkokul mezunları da Halk Eğitim Merkezi’nden kurs bitirme belgesi alabiliyorlar. Servis Şoförünün nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda eğitimler uygulanıyor” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN