Tayyareci Fethi Bey Anıldı

Fethiye'ye ismini veren Türkiye'nin ilk hava şehidi Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 103. yıldönümünde törenle anıldı. Törende paraşüt ve model uçakla yapılan hava gösterileri ilgiyle izlendi

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye’ye ismini veren Türkiye’nin ilk hava şehidi Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 103. yıldönümünde törenle anıldı. Törende paraşüt ve model uçakla yapılan hava gösterileri ilgiyle izlendi

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 103. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı. Düzenlenen törende, paramotor, model uçak ile mikrolight uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı.

İlçedeki Tayyareci Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törende konuşan Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan, Türkiye Cumhuriyeti’nin emperyalist devletler tarafından sarıldığını ve 100 yıl önceki şartlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Atılgan, vatan uğruna şehit düşen askerleri de rahmet ve minnetle andı.

Atılgan; “Türk Milletinin Milli Dayanışmaya İhtiyacı Var”

Osmanlı Devleti’nin havacılığın önemini anladığı için dünyadaki birçok ülkeden önce Türk Hava Kuvvetlerini kurduğunu ve bir uçuş okulu açtığını kaydeden Atılgan; “Osmanlı Devleti 1914 yılında sansasyonel itibar getirici bir eylem için İstanbul-Kahire seferini düzenledi. Çok zor şartlarda Şam’a kadar ulaşıldı. Uçağın adına da ‘Muavenet-i Milliye’ yani ‘Milli Dayanışma’ adı verildi. Çünkü Osmanlının içinde böyle bir dayanışmaya ihtiyaç vardı. Bugünde Türk milletinin hiçbir ayrım gözetmeden hiçbir parti farkı gözetmeden gerçekten milli bir dayanışmaya hızla yaklaştığını görüyoruz. İnşallah Tüm milletinin üzerinde oynanan bu oyunlar bozulacak ve Türk milleti ilelebet payidar olacaktır” ifadelerini kullandı.

Atılgan: “Türk Milleti THK’ya Sahip Çıkıyor”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Trablusgarp Savaşında havacılığın önemini anladığına işaret eden Atılgan, İtalyanların Osmanlı Ordusuna karşı balonlar ve uçaklarla saldırdığını ve çok büyük zayiatlar verdiğini anlattı. Havacılığın önemini anlayan Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti ilan ettikten sonra 15 gibi çok kısa bir süre içinde Türk Hava Kurumunu kurduğunu kaydeden Atılgan şunları söyledi:

“Mustafa Kemal, Türk Hava Kurumunu millete mal etmişti çünkü o biliyordu ki millete mal olmamış hiçbir şeyin devamlılığı yoktur. O nedenle THK kurulduğu günden bu yana milletine hizmet etmiş, havacılık anlamında çok önemli işlere imza atmış bir kurumdur. Bu kurumun çok büyük işler yapması için milli bütçeden dahil 21 kalemden gelir bağlamıştı. THK zaman içinde bu imkanlarını kaybetmiştir. Ancak milletinin desteği hala devam etmektedir ve ayakta kalmasındaki yegane sebebi Türk milletinin bu kuruma sahip çıkmasıdır. Havacılığımızın ilk şehidi olan Fethi Bey anma töreni 103 yıldır bizimle veya bizsiz burada yapılıyor. İdealist, vatansever şehit Fethi Bey’i hep birlikte yâd ediyoruz. Bu programa katılışımın ikinci yılı. Ve her sene bu programa katılmayı bir vatan borcu olarak görüyorum.”

Kurtuluş savaşından sonra en büyük beka tehdidiyle Türkiye Cumhuriyetinin karşı karşıya kaldığını belirten Atılgan, çok kuvvetli milli dayanışmaya ve silahlı kuvvetlerine ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Atılgan: “Türk Silahlı Kuvvetlerine 15 Temmuz’da yapılan büyük darbe ve fitneden sonra bölgemizi şekillendirmeye çalışan emperyalist güçlerinin oyununu yine bu milletin içinden çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri ‘Fırat Kalkanı Hareketiyle’ bozmuştur. Türkiye’yi güneyinden çevirmeyi planlayan güçlerin oyunu içimizden çıkan TSK, hain darbe girişimine rağmen gereğini yerine koymuştur” diye konuştu.

Şehit Fethi Bey’in ilçeye anıtı yaparak her yıl anılmasını sağlayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 103 yıl önce batmakta olan imparatorluğuna moral, Türk milletine de itibar kazandırmak için çıktığı zorlu yolculukta, ölümü öldürenler kervanına katılan Fethi Bey’i, rahmet ve minnetle andığını söyledi.

Saatcı: “Mehmetçik Kanı, Emperyalistlerin Emellerini Gerçekleştirmede Meze Yapılamaz”

Saatcı: “Tarihin size yüklediği sorumluluktan kaçamazsınız! Her ne kadar yıkılmış olan bir imparatorluk sonrası üç kıtadan Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde Anadolu coğrafyasına sığınıp, yeni bir devlet kurmuş olsak da, bizim, maddi olmasa da manevi sınırlarımız; Bosna’dır, Makedonya’dır, Musul’dur, Kerkük’tür, Süleymaniye’dir, Kırım’dır, Şam’dır… Süleyman Şah Türbesi’ni taşımak yüreğimizi ne kadar yaraladıysa, ülke güvenliğimiz için El-Bab’a kadar koridoru açıp, şehit kanıyla suladığımız o topraklarda bulunmak da, bizi o derece gururlandırmıştır. Şu biline ki, Mehmetçik kanıyla sulanmış o topraklar, hiç bir gerekçeyle bir daha terk edilemez! Mehmetçik kanı, emperyalistlerin emellerini gerçekleştirmede meze yapılamaz! Bu böyle biline.

Bunları niye söyledim..? Coğrafyamızda ilginç şeyler oluyor! “15 Şubat”, 18 sene önce apo denen bebek katilinin Kenya’da CIA ve MİT operasyonuyla yakalandığı tarihtir. 15 Şubat 2017’de Moskova’da bir Kürt toplantısı düzenlenmiştir. Ve Türkiye’den davetli olarak iki HDP milletvekili bu toplantıya katılmıştır. Bir tarafta HDP milletvekillerinin tutuklanması, bir tarafta ‘OHAL altında’ bu toplantıya katılmak için yurt dışına çıkış izni… Suriye ile 910 km sınırı olan ülkemiz üzerinde, yine operasyon mu yapılmaya çalışılıyor? Dikkatinizi çekmek istedim” diye konuştu.

Saatcı: “Askeri Liselerin Ve Gata Gibi Tecrübesi Olan Kurumların Kapatılması Yanlıştır”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türk Milletinin göz bebeği olduğunu ve siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini belirten Saatcı şöyle konuştu:

“Balyoz, Ergenekon ve diğer davaların ne amaçladığı 15 temmuz sonrası görülmüştür. Bizi bu coğrafyada ordusuz yaşatmazlar! Ordumuzu moral anlamında güçlendirmek için her türlü desteği vermekle mükellefiz. Allah var, 15 Temmuz şerefsiz başkaldırısı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderlik anlayışı, emir komuta zincirinden çıkmayan askerlerimizin feraseti, kendini sınır ötesine vakfetmemiş emniyet güçlerimizin fedakarlığı ve halkımızın sağ duyusuyla ucuz atlatılmıştır. Ancak 15 Temmuz gerekçe gösterilerek askeri liselerin ve GATA gibi tecrübesi olan kurumların kapatılması yanlıştır. O binalarda kahramanların sesleri yankılanmaktadır. Tecrübe kolay kazanılmaz. Sebep FETÖ ise en fazla FETÖ’cü temizliği yapılan diyanet işleri, içişleri bakanlığı ve diğer bakanlıkların da kapanması gerekir. Geçtiğimiz zor süreçte kafa karıştırmaya gerek yoktur. Yanlışlıktan dönmek erdemdir.”

Çalık: “Gelecek Yüzyılda Söz Sahibi Olmak İstiyorsak Bu Bölgede Var Olmak Zorundayız”

Şehit Fethi Bey’in 2. cihan harbine girdiği sırada bir güç gösterisi olarak görevlendirildiğini ve Şam yakınlarında şehit olmuş büyük bir kahraman olduğunu ifade eden Çalık, “Fethi Bey, tıpkı Ömer Halis Demir ve polis memuru Fethi Sekin gibi Türk milletinin yetiştirdiği ender kahramanlardan birisi. Çok önemli bir dönemeçten geçiyoruz. Gelecek yüz yılın planları bölgemizde yapılıyor. Eğer gelecek yüzyılda söz sahibi olmak istiyorsak bu bölgede var olmak zorundayız.” Dedi.

Çalık: “Bayrak Sevgisi, Vatanın Ve Milletin Bölünmez Bütünlüğü Hiçbir Zaman Tartışma Konusu Olmasın

Çalık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Harekatıyla ve El Bab zaferiyle Türk milletinin yeniden şaha kalkışına, dünya sahnesine çıkmasına şahit olduklarını vurguladı.

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatan Çalık, “İnsanı en hüsrana uğratan tarafı kendi harp okullarımızdan bu derece vatan haini çıkması. Çok şükür yine bu kurumların yetiştirdiği Türk ordusu kendi içerisindeki hainleri temizledi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türk milletinin ferasetiyle güvenlik güçlerimizin vatanseverliğiyle Amerikan oyunu olan bu kalkışma bertaraf edilmiştir. Türk milleti ne olursa olsun birlik ve beraberliğini bozmasın. Farklı inançlar olacaktır ve olsun. Bayrak sevgisi, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü hiçbir zaman tartışma konusu olmasın.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından Beşkaza Meydanı’nda devam eden törende, Türk Hava Kurumu tarafından paramotor, model uçak ile mikrolight uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı. Gösteriler protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

 

Fethi Bey’in 103. Yıl anma törenine Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Tuğgeneral Ergün Kahraman, Fethiye Garnizon Komutanı Personel Yarbay Cem Öztürk, Fethiye İlçe Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Yarbay Yusuf Demirelli, Fethiye İlçe Emniyet Müdür Mehmet Yapalıal, Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Hüseyin Sak, AK Parti İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, daire amirleri, askeri erkan, THK genç kanatlar üyeleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN