Ücretsiz Eğitim İçin Mücadele 'Sağlıklı Bir Yaşam Her Öğrencinin Hakkı'

Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi Fethiye temsilcileri tarafından tüm çocuklara laik, bilimsel, kamusal, parasız eğitim için mücadele verdiklerine dair basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada 'Çocuklarımızın sağlıklı ücretsiz ve erişilebilir suya kavuşması için merkezi ve yerel yönetimlerin ortaklaşa çalışması beklenmekte bununla ilgili bir projenin hayata geçirilmesi acilen sağlanmalıdır' denildi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi Fethiye temsilcilerinden Fehime Korkmaz Bingöl yazılı basın açıklaması yaptı. Fehime Korkmaz Bingöl açıklamasında “Ülkemizde artan ekonomik krizin biz veliler ve özellikle okul çağındaki çocuklarımız üzerindeki etkisi gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Sağlıklı bir nesil yetiştirmekten çok uzakta olduğumuzu artık bilimsel ve istatiksel çalışmalar yapmadan da okulların içerisinde sadece gözlemler yaparak görmek mümkün. Önceki yıllarda kantinlerde sağlıklı besinlerin satılması için çaba sarf eden bizler, bu günlerde kantinlerden yiyecek içecek alamadığı için kantinin önünden bile geçmeyen çocukların azımsanmayacak kadar yoğunluğuna tanık olmaktayız” dedi.
“TEMEL HAKLARINDAN BİRİ OLAN SUYA ERİŞİM KOLAY VE MÜMKÜN DEĞİL”
Su yaşamın vazgeçilemez bir kaynak olduğunu söyleyen Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi Fethiye temsilcilerinden Fehime Korkmaz Bingöl  “Su, sağlıklı bir biçimde yaşamın sürdürülebilirliği için vazgeçilemez hayati bir kaynaktır. Ancak gerek kantin çalışanları gerekse veli ve öğretmen gözlemlerini bir araya getirdiğimizde çocuğun en temel haklarından biri olan suya erişimin de büyük bir çoğunluk için kolay ve mümkün olmadığını görmekteyiz. Edirne Şube’mizin gerçekleştirdiği Mayıs-2022 anket çalışmasına göre; en az 593 öğrencinin %55’e yakını suyunu evden götürmekte ( çantasında taşıyabileceği ağırlık en az 500 ml. – en fazla 1 lt ), % 35’i okul kantininden günde tek bir küçük şişe su alabilmektedir. 
Ankara 2,50 TL
Antalya 3,00 – 3,50 TL
Bursa 2,50 TL
Çanakkale 3,00 TL
Denizli 2,50 – 3,00 TL
Edirne 2,50 – 3,00 TL
Manisa 2,50 – 3,00 TL
İstanbul 2,50 – 4,00 TL
İzmir 2,50 – 3,00 TL
Kocaeli 2,00 TL
Bu rakamlar bazı illerimizin okul kantinlerindeki ortalama 500 ml. şişe su satış ücretleridir. Bu eğitim öğretim yılının başında ortalama satış rakamları ise 1,00 – 1,50 TL aralığındaydı.
Bir öğrenci okul türüne bağlı olarak ortalama 6 ila 8 saat aralığında okulda bulunmaktadır. Büyükşehirlerde daha yoğun olmak üzere yolda geçen zaman da buna eklendiğinde evinden ayrı kaldığı zaman 10 saate kadar çıkabilmekte. Bu süre zarfında tüketilmesi gereken en az miktar ise hareketliliğin fazla olduğu bu yaş grupları için en az 1,5 litre olmalıdır” diye konuştu.

“SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA TUVALETLERDEN SU İÇMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR”
Çocukların Sağlıklı ve ücretsiz suya erişebilmeleri için bir proje sağlanmalı diyen Fehime Korkmaz Bingöl  “Çocuklarımızın sağlıklı ücretsiz ve erişilebilir suya kavuşması için merkezi ve yerel yönetimlerin ortaklaşa çalışması beklenmekte bununla ilgili bir projenin hayata geçirilmesi acilen sağlanmalıdır. Edirne yerelinde (merkez, İlçeler ve bunlara bağlı köyler dahil) örnek bir çalışma başlatılmış olup, bütün okullara su sebilleri ile montaj sonrası teknik destek sağlanacağı açıklanmıştır. Proje Edirne Valiliği ile Belediyesi tarafından onaylanmıştır. 
Merkezi yönetimin bu konuda (MEB) yaptığı en büyük hatalarından biri son yıllarda yapılan okul binalarında çocukların içmek için kullanacağı su muslukları için ayrı bir alan bulunmamasıdır. Suya ayıracak harçlığı olmayan çocuklar sağlıksız koşullarda tuvaletlerden su içmek zorunda bırakılmaktadır. Gerek okul içerisinde gerekse okul bahçelerinde su içme alanları olmalı, okul planlamaları buna uygun projelendirilmelidir.
Ayrıca okulların su tesisatlarının da düzenli bakımı yapılmamakta, okula kadar temiz gelen su binanın içerisine girdiğinde içilebilme özelliğini kaybetmektedir” ifadelerini kullandı. 
“ARITMA CİHAZLARI SAĞLANMALI”
Devlet okullarına ücretsiz sağlıklı suyun sağlanması konusunda kararlı olan Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi Fethiye temsilcilerinden Fehime Korkmaz Bingöl “Okulların sorumluluğu ne kadar merkezi yönetimlerde olarak görünse de binalara kadar gelen suyun sağlıklı içilebilir olmasından yerel yönetimler sorumludur. Bunu sağlayamayan belediyelerin en az merkezi yönetimler kadar bu olumsuzlukta payları mevcuttur. Kendi açılarından bakıldığında yetkililer tarafından suyun analizlerinin yapılıp kontrol edildiği ve okullara su sebilleri konulursa kamuoyu tarafından olumsuz algılanacağı yönündeki çekincelerinde haklı olsalar da; çocuklarımızın sağlığı için bunu telafi edebilecek kararlılıkta olunmalıdır.
2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlamadan önceki yaz tatili süresince okullarımıza ücretsiz, ulaşılabilir sağlıklı suyun sağlanması (içilebilir şehir şebeke suyu varsa okul bahçelerine çeşmeler kurulması, koridorlara sebiller yerleştirilmesi, şehir şebeke suyu sağlıklı, içilebilir değilse; arıtma cihazlarının sağlanması veya doğrudan doğruya çocuklarımıza günlük 1,5 litre su verilmesi vb.) hususunda planlama ve çalışmalarının yapılmasını devletin tüm kurumlarından talep etmekteyiz. 
Çocuklarımızın sağlıklı yaşam hakkıyla ilgili basın açıklamamız sonrasında bağlı bulunduğumuz il/ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Valilik/Kaymakamlık ve belediyelerden görüşme taleplerimize olumlu yanıt veren kurumlarla görüşmelerimizi gerçekleştirip, sorunun vahametini onlarla da paylaşacağız. Yanıt vermeyen kurumlara ise dilekçelerimizle başvurumuzu yapacağız.  
Devlet Okullarına ücretsiz sağlıklı suyun sağlanması konusundaki kararlılığımız nettir. Kurumların bu konudaki hassasiyetleri ile bizlere geri dönüşlerinin ne olduğunu düzenli olarak basın ve kamuoyu ile paylaşacağımızın bilinmesini istiyoruz. Sürecin ısrarlı takipçisi olacağımızın da altını çiziyoruz” diye konuştu.

Ücretsiz Eğitim İçin Mücadele 'Sağlıklı Bir Yaşam Her Öğrencinin Hakkı'


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN