Ünal, 'Tedbirler bilinçli müdahale sağlar'

Ülke genelinde meydana gelen ormanlık yangınlarında yangınla mücadelede öne çıkan unsurlar hakkında FRT TV mikrofonlarına konuşan Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, 'Bu tedbirlerin en başında doğaya saygılı olmak, doğayı kirletmemek, yangın hakkında bir bilince sahip olmak ve bu bilince göre davranmak gelir. Düzenli aralıklarla yapılan tatbikat ve eğitim insanların daha bilinçli müdahale etmesini sağlar' dedi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

44 SENELİK BİR KURULUŞUZ
44 senedir yangın söndürme ve diğer alanlarda hizmet verdiklerine değinen Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Şirketimiz 1977 senesinde kurucumuz Merhum İsmail Çiloğlu tarafından Ankara'da kuruldu, 1989 senesinde Muğla Fethiye de hizmet vermeye başladı. Sosyal sorumluluk ve gelecek kuşaklara olan borçlarımız gereğince firmamız faaliyetlerini, yangın algılama ve söndürme malzemeleri, acil yönlendirme ve aydınlatma levhaları, trafik ve iş güvenliği malzemeleri ve sınai gaz satışları ile birlikte danışmanlık ve eğitim çalışmalarını 2. kuşak ile Merkez Fethiye, Şube Muğla'da sürdürmektedir. "YANGIN SÖNDÜRME"  kavramının yaşamımız ve doğal çevremiz açısından son derece önemli sonuçları olduğu, herkes tarafından kabul edilmektedir.
Yangın konusunda en acı tecrübeleri edinmiş bir ülke olarak kayıplarımız çok fazla ancak bu kayıpları en aza indirebilmek mümkün. Bizler vatandaş olarak gerekli bilgi, tedbir ve dikkate sahip olduğumuz sürece çoğu yangının önüne geçebilir ya da zararı en aza indirebiliriz” şeklinde konuştu.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜLERİN EN ÖNEMLİSİ TÜPÜN KULLANIMI
Yangın söndürücüler ile ilgili bilinmeyenlerin arasında en önemlisinin tüp kullanımı olduğunun altını çizen Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Hemen hemen her iş yerinde bulunan yangın söndürücüler hakkında çoğu insan maalesef bilgi sahibi değil. Yangın söndürücüler ile ilgili bilmediklerimiz arasında en önemlileri yangın söndürme tüpünün nasıl kullanıldığı, bakımlarının hangi periyotlarda yapıldığı ve yangın söndürücünün nerede durması gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ NASIL KULLANILIR
Yangın söndürücülerin kullanımı hakkında da bilgiler aktaran Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Yangın söndürücülerimizin tetik mekanizmasında bulunan pim çekilerek kullanıma hazır hale getirilir, hortum yuvasından çıkartılarak uç kısmından tutulur ve tetiğe basılarak içerisinde ki söndürme maddesinin çıkması sağlanır burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar yangının kaynağına yaklaşık 2 metre mesafeden müdahale etmektir eğer açık alanda kullanmamız gerekiyorsa rüzgarı daima arkamıza almalıyız ve yangının büyüklüğüne göre aynı anda birden çok yangın söndürücüyü kullanmalıyız” dedi.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜLERİN BAKIMI ÖNEMLİ
Yangın söndürücülerin bakımının hayati bir önem taşıdığına dikkat çeken Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Öncelikle işletmeler kendi içlerinde acil durum ekipleri kurmalı ve bu ekiplerin her ay gözle yangın söndürücülerin manometre ve gövdelerini kontrol etmeleri gerekmektedir, firmaların ise altı aylık periyotlarla yangın söndürücüleri kontrol etmeleri ve 2 yılda bir dolumlarını yapmaları gerekmektedir. Maalesef ülkemizde yangın söndürme malzemeleri satan bazı firmalar yangın söndürücülerin içerisine mermer tozu, kum, bulaşık deterjanı vb. malzemeler doldurarak tedbir almaya çalışan insanlara - firmalara yangın anında söndürmeyecek malzemeler satmaktadırlar. Bu anlamda alınacak tedbirlerde kıstas para değil gerçekten söndürme malzemesi olan ürünler tercih edilmelidir. -Yangın söndürücüler nerede durmalı: Büyük ölçekli işletmeler ve yangın felaketi atlatan insanlar haricinde ne yazık ki ülkemizde yangın söndürücülere gereken önem verilmemektedir. Çoğu yerde kapı çarpmasın diye kapının önüne konulmaktadır. Yönetmeliğe göre herkesin rahatça görebileceği bölgelere yerden 90 cm yukarıya asılmalıdır” dedi.

TEDBİRLER BİLİNÇLİ MÜDAHALE SAĞLAR
Yangın öncesi alınan tedbirlerin müdahale esnasında daha bilinçli olunacağını belirten Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Bu tedbirlerin en başında doğaya saygılı olmak, doğayı kirletmemek, yangın hakkında bir bilince sahip olmak ve bu bilince göre davranmak gelir. Düzenli aralıklarla yapılan tatbikat ve eğitim insanların daha bilinçli müdahale etmesini sağlar. Ev ve işyerlerinde çıkan yangınların büyük bir çoğunluğu elektrik tesisatı, baca ve mutfaktan kaynaklıdır. Bu bölümlerin zamanında kontrol ve bakımlarının yapılması ayrıca portatif yangın söndürme cihazlarının konulması büyük felaketler yaşamamızın önüne geçer.
Yangının henüz duman aşamasında olduğu andan itibaren haber almamız ve müdahale etmemiz gerekmektedir, bunun için yangın algılama ve otomatik söndürme sistemleri son derece önemlidir. 
Yangın Algılama ve Alarm Sistemi: Bu sistem bina içerisine montajı yapılan yangın alarm paneli, duman-ısı dedektörü, yangın ihbar butonu ve siren tertibatından oluşmaktadır. Bina odalarına montajı yapılan dedektörlerin algıladığı ısı-duman veya yangın ihbar butonuna basılması ile aktif olur ve sistem alarm vererek sıkıntılı bölgeyi gösterir. Pano içi söndürme sistemi: Elektrik panolarına montajı yapılan FM-200 içerikli yangın söndürücünün pano içerisinde bulunan sigorta, otomat ve kontaktörlerin arasında yapılan kablo borulama ile yangın başladığı anda kablo alev ile temasa geçerek yangını otomatik söndürür. 
Davlumbaz söndürme sistemi: Davlumbaza monte edilen RC-50 gazı içerikli yangın söndürücünün krom borularla ocak, fritöz ve ızgara üstlerine dağılımı sağlanır bu bölümlerde oluşan yangın sisteme aktif hale getirir ve yangını otomatik söndürür.  FM-200 ve Karbondioksit otomatik söndürme sistemi: Genellikle arşiv odası ve önemli elektronik cihazların bulunduğu odalara borulama ile yapılan bu sistem, oda içerisinde bulunan ısı ve duman detektörlerinin algıladığı duman ya da ısı ile aktif olur, oda dışında bulunan yangın söndürücüyü aktif hale getirerek yangını otomatik algılar ve söndürür” şeklinde konuştu.

YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLERE DİKKAT EDİLMELİ
Yangın esnasında yapılması gerekenlere dikkat edilmesi gerektiğini ve acil çağrı merkezine haber verilmesi gerektiğinin altını çizen Sadim işletme sahibi İsmail Hüseyin Ünal, “Yangın anında yapılması gereken ilk şey çevremizdekilere haber vermek olmalıdır. Ülkemizde acil çağrı numarası 112 dir. Acil çağrılar sağlık, itfaiye, jandarma, polis ve valiliklerce gerekli görülen diğer birimlerin aynı salon içerisinde bulunan görevlileri tarafından yerine getirilmektedir. Acil çağrı merkezinde ki görevlilere yangın bölgesinin açık adresi, yanan yerde canlının bulunup bulunmadığı, yangının türü ve kaynağının ne olduğu hakkında bilgilerin eksiksiz verilmesi yangın bölgesine gelen görevlilerin müdahalesini tam yapmaları hususunda son derece önem arz etmektedir. Yangına müdahale etmeden önce imkan varsa elektrik ve doğalgaz kesilmelidir. Yangının türüne uygun doğru söndürme malzemeleri kullanılarak yapılan müdahale son derece önemlidir. Çoğunlukla kullanılan Kuru Kimyevi Tozlu yangın söndürücüler ev ve işyerlerinde çıkabilecek bütün yangınlara karşı etkilidir (ağır metal yangınları hariç).Yangın büyümeden yapılan müdahale can ve mal kaybını an aza indirir. Ev ve işyeri gibi kolay tutuşabilir malzemelerin bir arada bulunduğu ortamlarda yanma olayı başladığı andan itibaren bizlerin müdahale edebileceği süre yaklaşık 1,5 - 2 dk. lık süredir eğer bu süre aşılmışsa artık yangına profesyonel ekiplerin müdahale etmesi gerekmektedir, bizlerin böyle bir olay anında yapabileceği en doğru şey yangın bölgesini zarar görmeden tahliye etmektir. Çünkü yangından zarar gören insanların çok büyük bir bölümü dumandan zarar görmektedir. Bu sebeple yangın bölgesini mutlak surette çökerek, çömelerek yada sürünerek terk etmeliyiz. Doğru malzemeyi kullanmak kadar yanlış malzemeyle müdahale etmemek de son derece önemlidir. Elektrik kaynaklı yangınlarda su ve köpük içerikli yangın söndürücüler kullanılmamalıdır. Su iletken bir madde olduğu için elektrik kaynaklı yangınlarda alan içerisinde bulunan insanlara ciddi zararlar verebilir. Pişirme amaçlı kullanılan hayvansal ve bitkisel yağ yangınlarında da su kesinlikle kullanılmamalıdır, alevin aniden parlamasına ve dağılmasına sebep verir. Bu hususta yangında doğru hareket etmek ve bilinçlenmek adına uygulamalı yangın eğitimi almak gerekmektedir. Firmamız bu konuda da gerekli belge ve donanımlarıyla hizmet vermektedir” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN