Üretici odun bulamıyor

Fethiye ve çevresinde yaklaşık 1 haftadan bu yana devam eden don olayları ile beraber seracılık yapan çiftçiler seralarında ürünlerinin soğuğa maruz kalmaması için soba yakmak zorunda kalıyorlar.Soğukların meteorolojiden alınan tahminlere göre yaklaşık bir hafta daha devam edecek olmasından dolayı serada yakacak odun sorunu yaşanmaya başlandı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Seracılık yapan çiftçiler bir haftadan bu yana  yaşanan zirai don olaylarından dolayı seralarda sürekli soba yakıyorlar. Zirai don olaylarının bir süre daha devam edecek olması üreticiyi kara kara düşündürüyor. 4 dönüm serası olan bir üretici ortalama günde yaklaşık 1 ton odun yakıyor. Odunun tonu ise 2 bin TL fiyata satılıyor.Haber
ÜRETİCİNİN CEBİNDE PARASI KALMADI
Çamköy’de sadece 1 dönüm serası olan Yusuf Çelik isimli üretici  kanalımızı telefon ile arayarak odun konusunda yaşadığı sıkıntıları anlattı. Çiftçilik yaptığını aynı zamanda asgari ücret ile sanayide çalıştığını ifade eden Yusuf Çelik “Havalar soğuk gidiyor.1 dönüm sera yaptım .Ben sanayide asgari ücretle çalışıyorum.Eşim de sera ile ilgileniyor. Seranın sobasında yakacak odun bulmakta zorlanıyoruz.Bu sıkıntıyı sadece ben değil tüm seracılık yapan çiftçi yaşıyor. Aldığım maaşın tamamını odun parasına harcadım.Kredi kartımın tüm limiti ile odun aldım.Ve soğuklar daha devam edecek gibi gözüküyor.Cebimde beş kuruş kalmadı.Bundan sonra ne yaparız bilmiyorum.Devletimizden yardım bekliyoruz. Fethiye Orman İşletme’de odun kalmamış dediler.Şimdi Köyceğiz Orman İşletme’den almaya çalışacağız.Daha 1 kilo domates satmadım.Kışlık olduğu için daha ürün alamadık.İnşallah soğuk vurmadan bu günleri atlatabilirsek para kazanacağız.Gerçi zaten yüksek olan maliyetlere bir de odun parası eklendi.ne yaparız bilemiyorum” dedi.
Haber
KENAN KARAYİĞİT “SORUNU İLGİLİLERE İLETTİM”
Üreticilerin serada yakacak odun bulmakta zorlandıkları ile ilgili olarak Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Bu konuyu Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile görüştüm. Üreticinin odun bulamadığını bunun bir an önce çözülmesi gererken bir sorun olduğunu ilettim.  Kendilerine yazın yanan ormanlarımızdan çıkan odunu çiftçi belgesi olan sera üreticilerine ücretsiz verilmesi konusunda önerimizi dile getirdim. Pazartesi günü saat 14’te Muğla Valimizin başkanlık yapacağı İlçe Ziraat Odaları Başkanları toplantısında bu soruna bir  çözüm getirileceğini umuyorum” dedi.
Haber
YASİN YAPRAK “KÖYCEĞİZ ORMAN MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE ODUN VAR”
Seracılık yapan çiftçilerin yaşadığı serada yakacak odun sorunu ile ilgili olarak telefon ile görüştüğümüz Muğla Orman Bölge Müdürü  Yasin Yaprak “Fethiye İlçe Orman Müdürlüğümüz’de odun kalmadı.Seydikemer İlçemizde bira odunumuz var.Başvuruda bulunan üreticilerimize veriyoruz.Köyceğiz Orman Müdürlüğümüzde ise odunumuz var.Çiftçilerimizi  oraya yönlendiriyoruz” dedi.Odun fiyatları ile ilgili sorumuza cevap veren Yasin Parlak  odunun cinsine göre fiyatların değiştiğini ifade etti.
HaberHaber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN