Kendimize yolculuk... - DİDEM ÜZERK

Kendimize yolculuk...


Merhaba;

Evet; beyin konusunda epeyce konuştuk. Emin olun daha günlerce konuşulur. Hala çözülemeyen çok noktası var ve bu bilinmezlik insanı cezbediyor. Bilim insanları üzerinde bıkmadan usanmadan çalışıyor. Hangi lobları kullandığımızı ve egzersizleri öğrendik, uyguladık. 
Peki ne işe yarayacak?
Sol lob analitik zekayı, sağ lob duygusal zekayı kullanıyordu. Biz bu egzersizlerle zayıf yönümüzü güçlendireceğiz.
Neden sadece sol lob olmaz?
Çünkü; zamanla duygularınızı zayıflatır. Her şeyi matematik problemi gibi görmeye ve çözmeye kalkarsınız. İnsani kararlar vermeniz gereken durumlarda mantık ararsınız. Ve herkes size robot gözüyle bakar. Somut veriler iyidir ve gereklidir. Fakat onlara duygularınızla yorum katmalısınız.
Neden sadece sağ lob olmaz?
Çünkü; çok yıpranırsınız. Her şeye ve herkese duygusal karar verirseniz yanlış yapma olasılığınız %75 üzeri. Bu deneylerle kanıtlanmış bir durum. Çok göz yaşı döker ve çok “sırtımdan vuruldum” dersiniz. Duygusallık iyidir ama gözle görmeden, analiz yapmadan karar almamalısınız. 
Neden eşitlik iyidir?
İnsanı insan yapan vicdanıdır. Vicdan duygusal zekâ ile yönetilir. Yani sağ lob hep devrede olmalı. Ama bu zamanda vicdan bile suiistimal ediliyor. İşte o zaman devreye mantık yani sol lob giriyor. Yani karar mercii iki lob olmalı. 
Çok basit örnek; çocuğunuz sizden şeker istiyor. Onu mutlu etmek için bir tane verdiniz. Duygusal davrandınız. Ama o tekrar istiyor. Orda devreye mantığı sokarak fazla şekerin dişlere, ona, buna zararlı olduğu düzgünce anlatılırsa birden fazla istemeyecektir. 
Duygusal zekayı yönetmek yeni nesil iletişim yoludur. 
Üzerine çok kitaplar yazılıyor duygusal zekanın. Çünkü; insanlar duygularına yenik düşüyor. Onları törpüleyip, geliştiremediği için zarar görüyor. İşte bunları engellemek için duygusal zekayı geliştirip sol lobu etkinleştirip doğru kararlar almalıyız. 
Haftaya duygusal zekâ ve gelişimi hakkında bilgiler sizlerle olacak.
Kendinize iyi danranın…


 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ekm

Merhaba

29Eyl

Kendimize Yolculuk...

23Eyl

Kendimize Yolculuk...

28Tem

Kendimize Yolculuk...

24Haz

Kendimize Yolculuk...

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222