Dünyaya açılan penceremizdir sevgili internet - Simber Cana Özdilek

Dünyaya açılan penceremizdir sevgili internet


  İnternet, evimizin dünyaya açılan penceresi ve iletişimde geldiğimiz güzel bir nokta ama yine de bir virgül koyarak devam ediyoruz. Çünkü her gelişme beraberinde bir başka gelişmeyi  getiriyor. Yıllar içinde popüler ağ siteleri de kendini geliştirdi ve zaman geçtikçe gelişmeye devam edecektir. Birbirleri ile rekabet halinde oldukları için sundukları olanaklar çeşitlilik gösterecektir. 2021 yılı itibari ile bakacak olursak önceleri popüler olan MySpace, koltuğunu, Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu Facebook ve İnstagram’a bıraktı. Mail adresinizi kullanarak üye olabileceğiniz bu platformda yediğimiz yemeği dahi paylaşabiliyoruz ve istersek gizlilik sekmesinden herkese açık seçeneği ile dünyanın her yerinden görünmesini sağlayabiliyoruz. Sosyal ağ sitelerine gün geçtikçe yenisi ekleniyor. Medium, Linkedin, Youtube, İnstagram, Pinterest, Tumbir, Snapchat, Reddit, Flickr, Swarm, Kik, Periscope, Tinder, WhatsApp ve bir arama motoru olarak da kullandığımız Google en popüler sosyal paylaşım siteleri olma özelliklerini koruyor. 
İnternet, sonuçta kablolar yolu ile bilgileri bir uçtan diğerine kablolar, fiber optik kabloları elektromanyetik dalgalar, uydu bağlantıları ile her türlü bilgiyi paylaşabilmemizi sağlayan elektronik iletişim ağıdır. Hal böyle olunca evimizdeki bilgisayarımız, telefonlarımız yolu ile alıcıya aktardığımız tüm veriler sadece bilgisayarımızın veya telefonumuzun hafızalarına değil karşı tarafa ve aracı olarak kullandığımız uygulamalara da kaydediliyor.
SORUN NEREDE BAŞLIYOR?
Tabii bardağın dolu tarafından baktığınızda her türlü bilgiye ulaşıyor ve istediğiniz kişi veya kurumla iletişim sağlayabiliyoruz. Bir de bardağın boş kısmını görelim: Aynı bir telefon konuşmasında olduğu gibi tüm detaylar siz, aracı uygulama ve alıcı arasında kalıyor. Tabii tamamen güvene dayalı bu iletişimde zincirin bir halkası koparsa ne olur? İşte sorun orada başlıyor.  
Siber güvenlik analisti ve kıdemli araştırmacı Keren Elazari, Digital Age Summit 2015 etkinliğinin ikinci gününde söylediği ‘’Aldığınız ürün karşılığında ücret ödemiyorsanız, ürün sizsinizdir’ ’cümlesi ile durumu çok da güzel özetlemiş ve tüm sosyal medya kullanıcılarına güzel bir mesaj vermiştir.
Herhangi bir uygulama bize uygun değilse kullanmayı bırakabiliriz. Sonuçta ücret de ödemiyorsak vazgeçebiliriz. 
Kullanılmayan her durum yavaş yavaş kaybolur. Peki yerine ne konulabilir?
Bu duruma bir WhatsApp örneği verebiliriz.
 Milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya uygulaması, uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde videolar ve kart şifreleri ve daha pek çok veriyi paylaşabileceğimiz bir platformdur.
 Şu günlerde kullanıcılarına bilgilerinin güvenliği ile ilgili maddeleri de içine alan bir sözleşme göndererek istemediği takdirde uygulamayı kaldırabileceği önerisini getiriyor. Diyelim ki kabul etmeyip başka bir uygulama kullandık. Bilgilerimiz yine güvende olacak mı? 
ZİHİNLER BULANDIKTAN SONRA FİKİRLER DEĞİŞİR NE YAZIK Kİ…
Diğer yandan mail adreslerimiz de şifre ile korunmakta ve istendiği takdirde çok özel bilgiler mail yoluyla da paylaşılabilir. Eğer güvenmiyorsanız uygulama değiştirmenin, WhatsApp, Facebook MySpace, Snapchat yerine başka bir uygulama kullanmanın tercihten öte bir faydası yoktur. Resmi kurum ve kuruluşlar zaten bilgilerini güvende tutacak uygulamalara sahiptirler.
Yine de kimseye güvenmiyorsak çok çok özel bilgileri kendimize saklamak en güvenli yol olacak klasik bir deyişle.
Sevgi ve Saygılarımla
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
09Şub

Bu işte bir kehanet var

02Şub

Unutmak istesem bile

26Oca
12Oca
05Oca

Sağlık olsun ama nasıl olsun

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222