İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İNSANLIĞI NASIL ETKİLİYOR? - Sonay Akkaya

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İNSANLIĞI NASIL ETKİLİYOR?


 

Bilim insanlarının yayınladığı yeni rapora göre; son 20 yılda iklim değişikliği, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ve özellikle yoksullarla yaşlılar bundan çok zarar görüyor.

 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; bulgular, İngiliz tıp akademik dergisi Lancet'de yayınlandı. Makale, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü'nün de dahil olduğu 24 farklı araştırma grubunun çalışmalarını baz alıyor.

 

Rapora göre, iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkisi oldukça belirgin ve geri çevrilemez durumda.

 

Bu etkilerden biri, gezegenin ısınmasıyla, kene ve sivrisineklerin yaydığı salgın hastalıkların artması ve kıtlık krizleri.

 

Rapora göre, 2000 yılından 2016 yılına, 125 milyon savunmasız kişi sıcak hava dalgalarına maruz kaldı. Tarlalardaki verimlilik de sıcak havalarda çalışmanın zorlukları yüzünden yüzde 5 oranından fazla bir oranda düştü.

 

iklim sadece doğal hayatı etkilemez , aynı zamanda insanı da kendine benzetir. Karadeniz ikliminde hava genelde bulutludur ve bulutlar yağış yüklüdür, dolayısıyla insanlarının da başı dumanlıdır yani duygusaldır.

 

Doğu Anadolu’da sert bir iklim hakimdir ve orada yaşayan insanları da sert görünümlüdür.

 

Akdeniz de ise güneş daima güler insanlara  bu nedenle insanları çok sıcakkanlıdır.

 

Bilim dünyasında yapılan epidemiyolojik araştırmalar göstermektedir ki iklim faktörü insan ve çevre üzerinde oldukça etkilidir. Bir yerdeki hava durumu, o yerin iklim koşullarını belirler. Bu koşullar ise ortaya çıkan hastalıkları ve dolayısıyla insanları etkiler. İklim aynı zamanda insanların yeryüzüne dağılışını, yaptıkları ekonomik etkinlikleri ve geçim kaynaklarını da belirler.

 

İnsanların fizyolojik gelişimleri, karakterleri ve kültürel faaliyetleri de doğrudan iklim ile ilişkilidir. İnsanların yaptıkları tarımsal faaliyetler tarım alanlarının verimliliği ve tarım ürünlerinin çeşitliliği de doğrudan iklim ile ilişkilidir. Yaşadığımız coğrafya ve bu coğrafyada hakim olan iklim bizleri tüm açılardan etkilediği gibi bu yaşam şartları doğal olarak insanın kişiliğini de etkilemektedir. İnsanın kişiliği yaşadığı iklim ve toplum ile yakından ilişkilidir. Bu yüzden bulunduğumuz coğrafyadaki yaşantımızın aynısını diğer gittiğimiz, gezdiğimiz ve hatta göç ettiğimiz coğrafyalarda da  görmek isteriz. Bunun mümkün olmadığını bizlerin de zamanla yaşamak için göç ettiğimiz coğrafyalara uyum sağlamak zorunda kaldığımız aşikardır. Önemli olan insan olmak ve her ortama kurallar çerçevesinde uyum sağlamaktır. Haftaya görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın …

 

SONAY AKKAYA

 

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222