KELEBEK ETKİSİ - Sonay Akkaya

KELEBEK ETKİSİ


Son zamanlarda YOGA ile ilgili faydadan çok aksine zararlı gibi söylemler çıkmaya başladı. Bununla ilgili yapılan bir araştırmanın örneği , 2012’de New York Times’da yayınlanan bir makalede ortaya çıktı. Yoganın zararlı olabileceği, hatta bazı durumlarda ciddi yaralanmalara ve ölüme bile neden olabileceği fikri yer alıyordu. Ancak bin yıllardır uygulanan yoga pratiğinin faydalarını gören insanlar yogadan vazgeçmediler ve gün geçtikçe daha fazla bilimsel araştırma yapılarak bu faydalar onaylanmaya devam etti. Güncel çalışmaların da gösterdiği üzere, yoga yaparken zarar görme ihtimaliniz, herhangi bir şey yaparken ciddi bir yara alma ihtimalinizden fazla değil.

 

Yoga zihinsel olduğu kadar fiziksel de bir aktivite olduğu için, yoga esnasında herhangi bir egzersizi yaparken bilinçli ve bilgili olmak gereklidir. Belli bir bilgi ve bilinç dahilinde yapılmayan yoga çoğunlukla kas ve iskeletle ilgili sorunlar ortaya çıkarabiliyor, bunun nedeni de dikkatsizlik ya da kullanılan mat-çorap gibi malzemelerin yeterince güvenli olmaması olabiliyor. Kısacası, dikkatli olmazsanız yoga yüzünden zarar görme ihtimaliniz her zaman vardır. Bundan kaçınmak için bir yoga eğitmeniyle çalışmayı, yoga derslerine katılmayı ve birebir yönlendirme alarak pozlarda kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz ve herhangi bir zamanda kazalara karşı nasıl dikkatliyseniz yoga esnasında da aynı dikkati göstermeniz yeterli olacaktır.

 

Günümüzde uygulanan pek çok farklı yoga stili var ve her biri farklı bir amaca yönelik olarak uygulanıyor. Örneğin Yin Yoga kas ve dokularınızı esnetmeyi, eklemlerinizi güçlendirmeyi, zihninizi yavaşlatmayı amaçlarken Bikram Yoga, ağırlık çalışmışsınız gibi güçlenmenize yardımcı olabiliyor. Güçlü bir Vinyasa dersi ise kardio egzersizi yerine geçebilir. Yogayı hangi amaçla yapıyorsanız, buna uygun bir yoga dersi bulmanız zor olmayacaktır. Biraz araştırıp yoga stillerini ve vücudu/zihni ne şekilde etkilediğini öğrenmeniz gerekir.

 

Yapılan bilimsel çalışmalar, yoganın uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelebileceğini ispatlıyor. Yoga pratiği ile gelişen beden farkındalığı, kendinize daha iyi bakmanıza yardımcı oluyor. Düzenli olarak yapılan esneme ve gevşeme egzersizleri, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını koruyor. Aynı zamanda düzenli yoga sayesinde vücuttaki iltihap oranının da azaldığı görülüyor, bu sayede çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarından da korunmuş oluyorsunuz.

 

Düzenli olarak yoga yapan kişiler, fiziksel olarak daha esnek ve daha dengeli olabiliyorlar. Felçli hastalar üzerinde yapılan bir çalışma da yoganın uzun vadede olumlu fiziksel etkileri olabileceğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla düzenli olarak yoga yaparsanız vücudunuzdaki kaslarınızı güçlendirmeniz ve esnetmeniz, kendinizi daha dengeli ve güçlü hissetmeniz mümkün.

Daha önce de belirttiğim gibi fiziksel beden Yoga öğretisinde sağlığın yalnızca bölümlerinden biridir, ruh ve akıl da en az onun kadar önemlidir. Yogayı yalnız egzersiz çalışmaları olarak değil nefes ve meditasyonla da bütünleştirmek gerekir.

Her zaman dediğimiz gibi sizde kendiniz ve sevdikleriniz adına zihin beden ruh bütünlüğünüz için YOGA yı deneyimlemelisiniz…sevgiyle kalın…

 

SONAY AKKAYA

Yoga Trainer (child&adult)

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222