RAMAZAN AYI BOYUNCA SAĞLIKLI BESLENME - Sonay Akkaya

RAMAZAN AYI BOYUNCA SAĞLIKLI BESLENME


 

Oruç tutabilen ve tutamayanları da ilgilendiren çok önemli bir noktadır sağlıklı beslenme…

Günlük standart üç öğün yemek yerken, ramazan ayı ile birlikte yeme alışkanlığımız iki öğüne iniyor. Oruç tutarak edindiğimiz her türlü sağlık avantajını beslenme alışkanlığımıza dikkat ederek de sağlayabiliriz.

Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir.

Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir.

 İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif  yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği (kırmızı ya da beyaz et olabilir) , sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi    vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır.

Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek,  koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş,  tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

Tüm bu dikkate alacağımız beslenme detayları, aslında yalnız ramazan ayı değil genel hayatımıza eklediğimiz andan itibaren faydasını göreceğimiz alışkanlıklardır. Sağlıklı, huzurlu ve sevgiyle kalın…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222