TRAFİK KURALLARI -1 - Sonay Akkaya

TRAFİK KURALLARI -1


Bu hafta trafik cezalarına gelen zamlardan bahsedelim. Yeni zamlardan sonra  trafik kurallarına uymanın önemi bir kez daha karşımıza çıktı. Keşke kurallara uymak için rakamsal boyutlarda korkutmalar gerekmeseydi. Fakat millet olarak o kadar kuralsız , o kadar ben bilirimci davranıyoruz ki son hamlenin de bizlere fayda edeceği konusunda şüphelerim var. 

Trafik kazalarını en aza indirmek için önce saygı göstermeyi öğrenmemiz gerek. Karşıdan gelen aracın bize yol vermesini beklemeden jest yapıp yol vermeliyiz. Kurallara uymayanlara korna çalıp ses yükselteceğimize onları nazikçe uyarmalıyız. Yayaların da trafikte birtakım hakları olduğunu unutmadan yaya geçitlerinde mutlaka yavaşlamalı ve yayalara öncelik tanımalıyız

Her gün evimizden çıkıp işimize , okulumuza gidiyoruz. Akşam olunca da sevdiklerimize kavuşma umuduyla yola çıkıp evimize dönme telaşına kapılıyoruz. Kuralsız yaşamlarımız yüzünden , duyduğumuz trafik kazası haberleri sebebiyle sevinçlerimiz üzüntüye dönüşüyor. Trafiğe çıkan sürücülerimiz kendi canını ve sevdiklerini düşünerek hız yapmaktan kaçınmalı. Sevdiklerimize bir saat erken kavuşmak için hız yapacağız derken canımızdan olmayalım. Karşıdaki araç zaten dikkatli geliyordur diyerek sorumluluğu başkasına devretmeyelim.

Ülkemizde meydana gelen kazalara baktığımızda çoğunluğunun sürücülerin yanlış davranışlarından ve trafik kurallarına uymamalarından kaynaklandığını görüyoruz. Özellikle tatillerde artan seyahatler sırasında kazaların sayısındaki artış daha da çok gözlemlenebiliyor. Bazı temel trafik kurallarına dikkat edilerek oluşabilecek kazalara karşı önlem alabilmek mümkün olabilir.

Hatalı sollama, emniyet kemeri takmama, trafik işaretlerine uymama, takip mesafesini korumama, hız ihlali yapma gibi hayati önem taşıyan trafik kurallarının sürücüler ve yayalar tarafından benimsenmiş olması gerekir. Peki günümüzde en çok hangi trafik kuralları ihlal ediliyor? Trafikteki sürücülerin ve yayaların dikkat etmesi gereken bazı temel kurallar neler?

 Hız kurallarına uyun

Sürücüler hız limitlerine uyarak kaza risklerini en aza indirebilirler. Sürücülerin özellikle kavşaklara ve tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, şehir içinde ilerlerken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını azaltmaları gerekir. Olası kaza riskine karşı sürücülerin belirlenen hız limitleri içerisinde kalmalarının yanı sıra hızlarını görüş, yol, hava ve trafik durumunun getirdiği şartlara uygun şekilde belirlemeleri gerekmektedir.

Kontrolsüz hız, ani fren yapılması gereken durumlarda trafik kazalarına davetiye çıkarır. Ani frenlerde duramayarak önündeki araca ya da yayaya çarpabilir, şiddetli fren nedeniyle araç içinde yolcuların boyun zedelenmelerine neden olabilirsiniz.

Devamı haftaya... İyi Seneler...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222