YOGA VE MEDİTASYON - Sonay Akkaya

YOGA VE MEDİTASYON


Her ne kadar YOGA VE MEDİTASYON eş anlamlı kullanılan kavramlar olsa da aslında ikisi de birbirinin tamamlayıcısı olan kavramları ifade ediyor. Yani yoga ile meditasyonun birbirinden farklı olduğunu ancak tamamlayıcı özellikler içerdiklerini söyleyebiliriz.

Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde oldukça önemli bir yere sahip olan yoga; kontrol etmek, birleştirmek, boyunduruk altına almak gibi anlamlara geliyor. Yoga; kişinin daha mutlu, daha huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için zorunlu olan birtakım zihinsel ve fiziksel disiplinleri kapsıyor.

Yoganın zihinsel disiplinleri içerisinde yer alan meditasyon ise kişinin daha bilinçli, daha sessiz ve sakin bir yaşam sürmesini amaç ediniyor. Yani meditasyonun yoganın alt basamağı olduğunu ve yoganın aynı zamanda meditasyonu içerdiğini söyleyebiliriz.

Yoga ve Meditasyon arasındaki en belirgin farklar

 

* Meditasyon zihinle yapılan bir uygulama ve yoganın 8 basamağından 7. Basamağı oluşturuyor.

* Meditasyonun amacı zihni sakinleştirmek, kötü düşüncelerden arındırmak ve zihne işlevselliğini geri kazandırmak. Bütün bu amaçlar; yoganın da temel felsefesi içerisinde yer aldığı için yoga ve meditasyon amaçsal olarak birbirini tamamlıyor.

* Yoga; vücudun tüm bölgeleri üzerinde etki gösterirken, meditasyon sadece zihinsel, ruhsal ve duygusal açıdan etkisini hissettiriyor. Yoga; fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal tüm vücut seviyelerini etkileme özelliğine sahip olarak, bir kez daha meditasyonu kapsıyor.

* Yoga; kişinin temel bir yaşam felsefesi kazanmasına yardımcı olan, içerisinde birden çok fiziksel şekillerin bulunduğu, esneme vb. egzersiz hareketler ile hayat bulan bir yöntem. Yoga; kişinin şu anki bilinciyle sonsuz bilinci bir araya getirmeyi amaçlarken; meditasyon bu yolda kişinin bilinç birleşmesine aracılık ediyor. Yani yoga esnasında kişi bir nevi meditasyondan da yararlanmış oluyor. Yani yoganın evrensel bir küme, meditasyonun ise evrensel kümeye ait olan bir A kümesi olduğunu söyleyebiliriz.

 

Meditasyonun yogadan bir diğer farkı da tamamen konsantre olmaya yönelik bir eylem olması. Böylelikle meditasyon sayesinde kişi kendini tanıyor ve gerçek kimliğine ulaşarak, benlik bilinci kazanıyor. Yogayı önce ruhsal sağlık sonra bedensel sağlık için yapmalıyız….sevgiyle kalın…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
16May
10May
03May

ORUÇ VE YARARLARI

25Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

19Nis

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222