Akan, 'Zeytin fiyatları yükselecek'

Fethiye ve Seydikemer'de zeytinin hasat zamanı geldi. Zeytin veriminin geçen seneye göre daha bereketli olduğu belirtilirken, kuraklık nedeniyle zeytinlerin buruşup yerlere düştüğü kaydedildi. Zeytin Komisyoncusu Tayfun Akan, 'Şu an için fiyatlar düşük, alımlar tam olarak başlamadı' dedi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

Fethiye ve Seydikemer’de önemli üretime sahip olan Zeytin’de hasat zamanı başladı. Üreticiler topladıkları yeşil ve siyah zeytinleri satarak gelir elde ediyor. Karaçulha Mahallesinde bolca bulunan zeytin komisyoncularına giderek satışını yapan üreticiler bu yıl kuraklıktan dert yanıyor. Geçen sene sıcaklık nedeni ile verim alınamayan zeytinler bu yıl kuraklıktan dolayı buruşarak küçülüyor. Buruşan zeytinin fiyatının daha düşük olması üreticiyi zeytinyağı sıktırmaya yöneltiyor. Yeşil zeytinin kilosunun 5-6 TL’den, siyah zeytinin ise durumuna göre 7-7.50 TL’den satışının yapıldığını söyleyen zeytin komisyoncusu Tayfun Akan, fiyatların yükseleceğini belirtti. Vatandaşların erken davranmaması için uyarılarda bulunan Akan, zeytin fiyatının ortalama 1 ay sonra üreticinin yüzünü güldüreceğini ifade etti.
“FİYATLAR DÜŞÜK, ALIMLAR TAM OLARAK BAŞLAMADI”
Zeytin Komisyoncusu Tayfun Akan, “Yeşil zeytin fiyatları tane olarak iriyse 5-6 TL arasında değişiyor. Yağmur yağmadığı için zeytinlerde biraz buruşukluk oldu. Siyah zeytinin içinde buruşuk zeytin olmaması şartıyla şuan ki fiyatı 7 TL civarında ama siyah zeytinin fiyatının yükseleceği de garanti. Siyah zeytin dökülmüyorsa toplamayın. Zeytin bu sene Fethiye’de çok bereketli… Zannediyorum satışlar Ocak, Şubat ayına kadar sürer. Şu an için fiyatlar düşük, alımlar tam olarak başlamadı. Yani firmalar daha gelip almadı. Ama ayın 15’i gibi bütün firmalar gelir. Köylü de para kazanır” diye konuştu.
ZEYTİN TOPLARKEN DİKKAT!
Tayfun Akan, “Şu anda yağ fiyatlarının da yüksek olacağı öngörülüyor. Ama yağlık yapmak yerine siyah zeytin olarak toplaması daha mantıklı. Zeytin dökülmüyorsa toplanmasın. Zeytin toplarken özellikle dip koymamaya dikkat edilmeli. Yani topraktaki zeytini hiçbir şekilde koymamalı. Tane olarak seçip ayrı koyarsa fiyatının yüksek olacağı da bir gerçek. İyi zeytin iyi para. Bu bizim zaten felsefemiz. Temiz toplayan her zaman parayı daha fazla alır. Zeytin 7 TL ise temizini ve irisini getirdiğin zaman otomatik olarak 7 buçuğa çıkar” ifadelerini kullandı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN