Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'

Fethiye ve Muğla'nın birçok bölgesinde meydana gelen orman yangınlarında geride kalmış canlar için mücadele eden ve başarılı işlere imza atan Hayvan Kurtarma Ekibi bölgede yaşadıklarını FRT TV mikrofonlarına anlattı. Bu işin sadece gönüllülük esasıyla yapılacağının altını çizen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, 'Her zaman onların yanında olmamız gerekiyor bir gönüllü olarak, bizim için gönüllülük esastır. Her hafta sonu biz alanlara gidiyoruz, bölgeye gidiyoruz' şeklinde konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'

BEN GÖNÜLLÜ HAYVAN SEVERİM
Yıllardır gönüllü olarak hayvan sever olduğuna değinen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, “Aslında ben gönüllü hayvan severim, yıllardan beri alanlarda kedi ve köpeklere besleme yapan bir insanım. Ve rahatsız olan hayvanları bulup tedavilerini yaptırıyoruz. Dediğim gibi gönüllü hayvan severim ama daha sonrasında 31 Ağustos Ovacık yangınından sonrasında ben sabah saat 7,5-8 civarında alandaydım, alana gittiğim de soğutma yapılmıştı ve orada UMKE’de çalışan arkadaşlar, orman görevlileri ve itfaiye mevcuttu. Orada görevlilere sordum neresi yandı diye, burası yandı diyerek bana gösterdiler ve benim elimde bir bax ile birlikte ben alanı arama-tarama çalışması yapmaya başladım. Tam belli bir noktaya çıktığımda da arkamdan bir beyefendi bana seslendi “hanımefendi” diyerek. Bende indim aşağıya biz basındanız “ne yapıyorsunuz” diye sordu bende geride kalan canlıları aramaya geldim dedim. Bu şekilde olarda basındanız dediler “röportaj yapalım mı sizinle” diye sordular bana bende tabi ki dedim. Çünkü alan çok büyüktü, tek başıma orayı arama-tarama yapmaya çalışmam çok zor olacaktı. Ve ben orada insanlara Fethiye’de ki gönüllü hayvan severlere seslenişte bulundum lütfen lojistik desteğe ihtiyacımız var, bu alanı tek başımı bu alanı aramak mümkün değil. 2 saat içerisinde sağ olsun Fethiyeli arkadaşlarımız duyarsız kalmadı ve alana geldiler toplam 45 kişi ile birlikte biz orada arama-tarama çalışması yaptık. Epey bir sayıda canlı kaplumbağalara ulaştık tabi maalesef hayatlarını kaybeden kaplumbağalar da vardı. Biz bulduğumuz kaplumbağaları hemen doğaya salmadık, herhangi bir problem, sorun var mı diyerek veterinere götürdük ben buradan gerçekten Fethiye’de ki veteriner hekimlere çok teşekkür ediyorum. Özellikle bölge veteriner hekimime Osman Aydın Kara hocam her zaman bizim destekçimiz oldu bu noktada. Biz bulduğumuz hayvanları götürdük hocalarımıza, hocalarımız tedavi etti tabi ki Fethiye’de diğer klinikte ki arkadaşlarımız da bize yardımcı oldular” dedi.

FETHİYE’DE BİR HAYVAN KURTARMA EKİBİ KURULDU
Hayvan kurtarma ekibinin kuruluş aşamasına da değinen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, “Maalesef Seydikemer’de de yangınlar çıkmaya başladı ve Fethiye’de aslında şöyle bir hayvan kurtarma ekibi kuruldu, beni de hayvan kurtarma ekibinin lideri olarak seçti arkadaşlarımız. Bu şekilde biz yanan bölgelere giderek söndürülmüş alanlara özellikle uzmanlara sorarak o alanlara gittik ve kaplumbağaları, canlı hayvanları bulduk dediğim gibi tekrardan onları tedavi etmek için veteriner hekimlerimiz aşağıdaydı. Ama şunu yaptık bizim için çok önemliydi ben buradan Seydikemer barınağında ki Berke hocam gerçekten biz alana gitmeden önce yine dediğim gibi Fethiye’den gelen alanda bulunan bölge veteriner kliniğinde Osman Aydın hocam hep yanımızdaydı. Biz alana gitmeden yangın olduğunda bize hocalarımız ne yapmamız gereken noktasında bize bilgiler verdiler. Bizde bu bilgileri alarak alana girmeden öncesi bütün ekibimizin bütün kıyafetlerini sağ olsun burada esnaflara da ben çok teşekkür ediyorum bunu organize eden insanlarımız oldu her bir bölümde Fethiye’de sizde biliyorsunuz. Bu kıyafetler, yanmaz ayakkabılar, baletler, düdükler… bütün ekiplerimize giydirdik. Hiçbir kişi alana çıkarken benim ekibim özellikle yanmaz ayakkabısı olmayan kişiyi alana sokmadım. Ve tahminen 160 kişimiz vardı, grup-grup çıktık her çıktığım grupta da onların yanındaydım. Çünkü dediğimiz gibi alana inmeden önce hocalarımız bize bilgi verdi, yabani hayvanlar noktasında biz araştırmalar yaptık. Bunun yanı sırada hekimlerde bize bilgi verdiği için ona göre davrandık, özellikle domuzlar mesela domuzları gördüğümüz zaman bizim müdahale edemeyeceğimizi ve alanda zaten hekimler beklediği için onların doğrultusu ile birlikte hayvanlarımızı kurtarmaya çalıştık. Çok sayıda hayvanlara ulaştık bunun yanı sırada beni duyanlar bu afet bölgelerinde ki liderler beni aradılar “Ayten hanım nasıl yapabiliriz, Ayten öğretmenim nasıl yapabiliriz” onlarında telefonda elimden geldikçe neler yapılması noktasında yardımcı oldum. Biz alana çıkmadan önce dediğim gibi uzmanlara sorduk yine aynı şekilde Seydikemer’de orman işletme müdürlerimiz bizlere gerçekten bu konuda çok yardımcı oldular. Şeflerimiz, neler yapmamız konusunda bize bilgiler verdiler aslında şu önemli bana göre bir şeyi araştırarak yapmak lazım, işi işi bilen kişilerden bilgiler alarak yola girdik. Bu noktada çok canlı hayvana da ulaştık hem de kendi sağlığımızı, canımızı da tehlikeye atmadan o canlara dokunmaya çalıştık. Bunun yanı sıra da bizi alanda gören profesör doktor Mehmet Emin Binpınar hocamız bize çok yardım ve destekleri oldu bu konuda” şeklinde konuştu.

BAKANIMIZA DESTEKLERİNDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ
Bakan Yardımcısı Profesör Doktor Mehmet Emin Binpınar ile alanda karşılaştıklarını ve bakanlığın yardım anlamında çok destek olduğuna da değinen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, “Şöyle anlatayım biz alandayken Bakan Yardımcımız Profesör Doktor Mehmet Emin Binpınar gördük tesadüfen. Durumu anlattık bizim çalışmalarımızı gördü daha sonra da irtibat haline geçtik. Sağ olsun bize çok destek verdiler aynı şekilde Muğla Çevre İl müdürümüz Ömür Bey’de. Daha sonrasında Profesör Doktor Mehmet Emin Binpınar bizlere geride kalan canlılar için de mamalar gönderdi. Şimdi biz neler yapıyoruz ondan bahsetmek istiyorum aslında bizim işimiz yeni başladı. Şöyle yeni başladı geride kalan canlıları biz her hafta sonu Seydikemer’e gidiyoruz ben buradan gerçekten Yakup başkanıma. Zabıta müdürümüz Halil beye ve barınakta ki veteriner de çalışan Berke hocamıza ve ekibine buradan gerçekten çok teşekkür ediyorum desteklerini hiçbir zaman bizden bırakmadılar. Bırakmadık çünkü onları alanda olduğumuz için gördük o hayvanların ne kadar zor durumda olduğunu, neler yaşadıklarını gördüğümüz için tabi ki bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

BİZDE GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR
Böyle bir şeyin sadece gönüllülükle yapılabileceğine değinen Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, “Her zaman onların yanında olmamız gerekiyor bir gönüllü olarak, bizim için gönüllülük esastır. Her hafta sonu biz alanlara gidiyoruz, bölgeye gidiyoruz. Dediğimiz gibi Seydikemer’de ki zabıta müdürümüz bize yeşillikler temin ediyor çünkü doğanın dengesini de bozamamamız gerektiğini düşünüyorum ben. Orada ki pazarda kalan, geride kalan yeşillikleri aslında değerlendirmiş oluyoruz. O yeşillikleri alanlara bırakıyoruz ve daha sonrasında da köy şehir merkezlerine iniyoruz kedi ve köpekleri besleme yapıyoruz, bu bizim için çok kıymetli. Ben buradan tabi ki teşekkür etmem gereken Fethiye’de bizim için çok kıymetli Alim başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Esat müdürüme, Mahmut müdürüme ve Veli Pabuşçu hocam gerçekten onlarda bizlere desteklerinin hiçbir zaman esirgemiyorlar. Hepsine gerçekten çok teşekkür ediyorum çünkü bu çalışmaların bir ekip işi olduğunu düşünüyorum. Ve ben tüm ekibime tek tek teşekkür ediyorum. Zaten benim her zamanki şeyim şudur biz bir ekibiz, biz hayvan kurtarma ekibiyiz hepimiz bir şeyler yapıyoruz hepimiz aynı amaca güdüyoruz biraz önce dediğim gibide gönüllülük esastır bizde bunu gönülden yapıyoruz. Bunun yanı sırada daha bitmedi yıllardır biz çevre temizliğine de dikkat ediyoruz. Bu da benim için çok kıymetli beni takip ediyorsanız az buçuk biliyorsunuzdur. Ben her zaman gizli kahramanımdır belli etmiyorum ama biz ormanlarda da çevre temizliği çünkü orada ki şişeler, camlar vs. tekrar yeni bir yangına müsaade etmemek için. Geride kalan canlılarında orada iyi yaşaması için bizim için çok kıymetli bunları da yapıyoruz. Bu arada Seydikemer’de ki gönüllüleri de biz sadece hafta sonunda kalmıyoruz gönüllülerimiz de hafta içi gidip oraları kontrol ediyorlar. Ve ben son gittiğimde Cumartesi günü bıraktığımız yerde ki yeşillikler, yemler yenilmiş ben gerçekten çok mutlu oldum. Artık doğada kendini yenilemeye başlamış görünce çok mutlu oldum çünkü artık yanan bir ağacın kenarı yeşillenmeye başlamış” dedi.

BİZ ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ
Hayvan kurtarma ekibi olarak çalışmalarına devam edeceklerini ve gönüllü olmak isteyen herkesi de ekibine beklediğini belirten Hayvan Kurtarma Ekibi Lideri Ayten Aktepe, “Biz elimizden geldiğince çalışmalarımıza devam edeceğiz yani şöyle söyleyeyim geride kalan hayvanları bırakmayacağız çünkü yanan alanlarda hiçbir şey kalmadı yeşillik tarzı bir şey kalmadı çünkü orada geride kalan canlılar belli bir süreden sonra eğer besleme yapılmazsa aşağı ineceklerdir bu daha riskli onlar ve araç kullananlar için. İşte biz bunu minimum noktaya düşürebilmek için şuan ki çalışmalar bu şekilde devam edecek.  Ben bize katılım sağlayan gönüllüler için çok mutlu olurum, onlarında bizimle birlikte olmasını çok isterim. Çünkü her zaman bende akıl akıldan üstündür mantığı vardır. Onlarında fikirleri bizim için çok ama çok kıymetli tabi ki alanlara gelirlerse onlarda eğer bir cana dokunurlarsa bu bizi daha çok mutlu eder. Aynı şekilde biz Fethiye’de de beslemeler yapıyoruz kedi ve köpekler anlamında çünkü sokakta canlılarımız var onlara da yemler veriyoruz mama imkanları sunuyoruz. Tabi ki daha çok gönüllü olursa bu bizim için çok kıymetli ben çok sevinirim” şeklinde konuştu.

Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'
Aktepe, 'Bizde gönüllülük esastır'

Bakmadan Geçme