'Amacımız Fethiye'nin hak ettiği geliri kazanması'
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO)Yönetim Kurulu ve Fethiye Güç Birliği Şirketi (FGB) Müdürler Kurulu tarafından kamuoyu açıklaması yapıldı. Konuyla ilgili yapılan eleştirilerin mesnetsiz olduğu ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nı kurumsal olarak yıprattığı vurgulanan açıklamada '19 ay önce yargıya intikal eden bir konunun bu dönemde gündeme getirilmesi ise zamanlama açısından manidardır. FTSO ve FGB yönetimleri olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Odamızın ve iştiraki olan FGB'nin dolayısıyla Fethiye'nin haklarını korumak amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Amacımız Fethiye'nin hak ettiği geliri kazanmasıdır.' denildi.
Ortak kamuoyu açıklamasında ayrıca Oda aidatlarının pandemi nedeniyle alınmaması taleplerine de cevap verilerek, “Odamız, pandemi nedeniyle zor durumda kalan üyelerimizden gelen talepler üzerine; üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne, 2020 Nisan ayında iki ayrı başvuru yaparak, konuyla ilgili görüş istemiştir. Ancak gelen yanıtlarda yasal düzenlemeye atıfta bulunularak, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Odamızın elde edeceği kamusal gelirlerden, mevzuata aykırı olarak vazgeçmesiyle ilgili Oda Meclisimizin alabileceği bir karar bulunmadığına dikkat çekilmiştir. 2020 yılı aidatlarına ilişkin bu konunun 18 ay sonra gündeme taşınmasını da kamuoyumuzun taktirlerine bırakıyoruz.” denildi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO)Yönetim Kurulu ve Fethiye Güç Birliği Şirketi (FGB) Müdürler Kurulu tarafından yapılan kamuoyu açıklaması şöyle:
“Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamızın önceki yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanını hedef alan yazılı açıklama, sadece Odamız Yönetim Kurulu Başkanının şahsını değil, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı (FTSO) ve Fethiye Güç Birliği Şirketi’ni (FGB) bütünüyle kapsaması dolayısıyla FTSO ve FGB adına aşağıdaki kamuoyu açıklamasının yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Öncelikle Fethiye iş dünyasını temsil eden ve 5000 üyemiz için çalışan Ticaret ve Sanayi Odamızın bu tür açıklamalara konu edilmesi ve yıpratılması son derece üzücüdür. Kaldı ki Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı’ndan “Oda başkanı olan Osman Çıralı adlı şahıs” şeklinde küçümseyici ifade kullanılması, birçok başarılı projeyi gerçekleştiren ve üyelerinin sorunlarının çözümü için çalışan Odamızı kurumsal olarak yıpratmaktadır.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası mevcut yönetimi olarak göreve geldiğimizde; eş zamanlı olarak Fethiye Güç Birliği Şirketimizin Müdürler Kurulunu da oluşturduk.
Önceki yönetim tarafından imza altına alınan şartname ve sözleşmedeki çelişkilerden dolayı şirketimiz ile kiracı şirket arasında uyuşmazlık doğmuştur. Sözleşme ve eklerine göre pist gelirinden alınması gereken ancak bugüne kadar alamadığımız yüzde 12.5 payı almak için konuyu yargıya taşıdık. İlgili hükümlerin hakim kararıyla uyarlanmasını ve yorumlanmasını talep ettik. Ne üzücüdür ki bizi yargıya gitmek zorunda bırakanlarla, bu sözleşmenin altına imza atanlar ve kamuoyuna bu açıklamaları yapanlar aynı kişilerdir.
Geçici kabul ile ilgili yapılan eleştiriler de mesnetsizdir. Kiracı şirket ile Odamız arasında yapılan sözleşme ve bizim kamu yani Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız sözleşmede yazılı, yasal süreçler, kriterler tarafımızca eksiksiz yerine getirilmiştir.
Geçici kabulün yapılması Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü yetkisindedir. Kiracı şirket ile aramızdaki uyuşmazlıktan dolayı yargıya yansıyan konularla herhangi bir bağı yoktur.
Odamız ve iştiraki olan FGB’nin çıkarlarının korunması öncelikli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğumuzu bugüne kadar eksiksiz olarak yerine getirdik, bundan sonra da yerine getireceğiz.
Geçici kabulün anlamı; kabule konu eserin eksikliklerinin tespit edilip, kesin kabule kadar tamamlanmasının sağlanmasıdır. Ön geçici kabulde bu eksiklikler tespit edilmiş yüklenici firmaya bildirilmiştir. Ön geçici kabulü yapılan teleferik tesisi işletmeye açılmış ve firma gelir elde etmeye başlamıştır.
Öte yandan söz konusu uyuşmazlıkla ilgili dava Mart 2020 tarihinde açılmıştır ve yaklaşık 19 aydır da yargıdadır. Bu konunun bu dönemde gündeme getirilmesi ise zamanlama açısından manidardır.
FTSO ve FGB yönetimi olarak biz sorunu çözmekten yanayız. Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla yaptığımız bu açıklamada da bir kez daha vurgulamak isteriz ki; yargıya taşınan bu konu hakkında polemik yapılmamalı ve yargı kararı beklenilmelidir.
Hatırlanacağı üzere; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Fethiye Güç Birliği Şirketi’ni 2011 yılında kurduk, Orman Genel Müdürlüğü tarafından aynı yıl yapılan ihaleyi bu şirketimiz kazandı. FGB’nin ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaktadır. Ancak şirket yönetiminin yaptığı tüm faaliyetlerle ilgili düzenli olarak her hafta FTSO Yönetim Kurulu’na, her ay Oda Meclisine ayrıntılı bilgi akışı sağlanmaktadır. Yaptığımız her iş yazılı ve kayıtlıdır. Tüm taraflarla uzlaşı içinde Babadağ Teleferik projesini bitirmek amacıyla var gücümüzle çalıştık. Kiracımız olan firmayı, fikir ayrılıklarını gidermek, ortak nokta bulabilmek amacıyla defalarca toplantıya davet ettik. Ancak davetimize icabet edilmedi. Davetimizi kamuoyu önünde yineliyor, yapmış olduğu yatırımlardan dolayı KIRTUR firmasına teşekkür ediyoruz.
Bizler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Odamızın ve iştiraki olan FGB’nin haklarını korumak amacıyla var gücümüzle çalışmaya, şeffaf ve hesap verebilir şekilde, mazeret değil çözüm üreten anlayışla yönetmeye de devam edeceğiz. Amacımız Fethiye’nin hak ettiği geliri kazanmasıdır.
AİDATLARLA İLGİLİ TOBB’A 2 KEZ YAZI YAZDIK
Öte yandan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamızın üye aidatlarıyla ilgili yerel basında çıkan 2020 yılı aidatlarının alınmaması içerikli haberler de kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
Oda Yönetimimiz, pandemi nedeniyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB), 2020 Nisan ayında iki ayrı yazılı başvuru yapılarak, konuyla ilgili görüş istenmiştir. Yönetimimiz tüm üyelerimizi kapsayacak şekilde oda üyelik aidatlarının alınmaması yönündeki görüş ve kararını TOBB’a yazılı olarak bildirmiştir. TOBB’dan gelen yanıtta yönetmeliğin ilgili maddesine atıf yapılarak; yazımıza verilen yanıt özetle şöyledir:
‘Covid-19 virüs salgınının sonuçları, bahsi geçen yetkinin kullanılması için tek başına yeterli değildir. Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Odanızın elde edeceği kamusal gelirlerden, mevzuata aykırı olarak vazgeçmesi, bu yönde karar veren organ üyelerinin kişisel sorumluluğuna yol açabilecektir.’
Verilen yanıttan da anlaşılacağı gibi Oda Meclisimizin bu konuda alabileceği bir karar bulunmamaktadır. Buna rağmen üyelerimizden gelen ısrarlı talepler üzerine TOBB’a ve beraberinde Bakanlığa başvurularak yeniden görüşleri sorulmuştur. Süreç devam etmektedir.
Öte yandan 2020 yılı aidatlarına ilişkin; 2020 yılı Mayıs ayında bir Meclis üyemiz tarafından alınan görüş, anılan tarihten bu yana Odamıza hiçbir şekilde sunulmamış olup, Odanın haberdar olması sağlanmamıştır. Aidatlarla ilgili bu konunun da 18 ay sonra gündeme taşınmasını kamuoyumuzun takdirlerine bırakıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”