Aşure yapımı ve maliyeti

Muharrem ayının gelişiyle birlikte, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan aşure günleri, Fethiye'de geleneksel hale geldi. Muharrem ayının 10. günü, aşure günü olarak kutlanır ve bu özel günde aşure tatlısı yapılarak komşulara, akrabalara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Peki, bu bereketli tatlının yapımı ve maliyeti ne kadar?

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Volkan YENGEL

Muharrem ayının 10. günü, aşure günü olarak kutlanır ve bu özel günde aşure tatlısı yapılarak komşulara, akrabalara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Aşure günleri, adeta Fethiye’de geleneksel hale geldi. Tahancı Gıda’dan Aziz Küçüktahancı ise aşure maliyeti ve malzemeleri hakkında açıklamada bulundu.

FETHİYE’DE GELENEKSEL HALE GELDİ
Tahancı Gıda Aziz Küçüktahancı, “Muharrem Ayı’nın başlamasıyla birlikte Fethiye’de geleneksel hale gelen aşure günleri yapılıyor. Bu dönemde yoğun ilgi ile karşı karşıyayız. Badem, fındık gibi iç malzemeler birleşerek aşure yapılıyor. Bir tencere için ise 1000 liralık bir malzeme maliyeti oluyor. Bir kazan olursa da 1500-2000 lira gibi bir maiyet oluyor.”

Aşure yapımı ve maliyeti

AŞURE YAPIMI

Aşure, farklı baklagiller, kuru meyveler ve baharatların bir araya gelmesiyle oluşan bir tatlıdır. İşte aşurenin ana malzemeleri:
Buğday (yarma)
Nohut
Kuru fasulye
Kuru incir
Kuru kayısı
Kuru üzüm
Kuş üzümü
Fındık
Ceviz
Nar taneleri
Şeker
Tarçın
Karanfil

Aşure yapımı için öncelikle buğday, nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır. Ardından büyük bir tencereye alınarak su ile birlikte kaynatılır. Sırasıyla kuru meyveler eklenir ve karışım iyice pişirilir. Şeker, tarçın ve karanfil eklenerek tatlandırılan aşure, uygun kıvama geldiğinde ocaktan alınır ve kaselere paylaştırılır. Üzerine fındık, ceviz ve nar taneleri serpilerek süslenir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN