Başoğlu, 'Sadece kredi verip, kredi toplamak istemiyoruz'

24 Temmuz 2021'de Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifi genel kurulunun ardından Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu ve Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir açıklamalarda bulundular.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

BAŞOĞLU, “2783 ORTAĞA ULAŞMIŞTIR VE YAKLAŞIK 170 MİLYON KREDİ KULLANDIRMAKTADIR”
Kooperatifin 2783 ortağa ulaştığını ve yaklaşık 170 milyon kredi kullanıldığını belirten Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “24 Temmuz 2021’de biz genel kurulumuzu yapmıştık. Son durumumuzla ilgili gerekli açıklamaları bugüne kadar yapamadık. Ben sizlere kooperatifimizin son durumuyla ilgili bilgi vereceğim. Kooperatifimiz şu anda 2783 ortağa ulaşmıştır ve yaklaşık 170 milyon kredi kullandırmaktadır. Kredi limitlerimiz 150 binken 200 olmuş, 200 den 225 olmuş son 10 gün içinde 275 bin liraya çıkarılmıştır. Yani bizden 275 bin kişiye kadar işiyle ilgili kredi alabilirler.  Yaklaşık 2783 kişi bizden fiilen kredi kullanmakta ve bu ortalama olarak kişi başı 83 bin lira kredi kullandırmaktayız. Bu 2020 yılında 70 bin liraydı.  2019 yılında 50 bin liraydı. Şu anda gayet iyi bir şekilde kredi kullandırıyoruz. Biliyorsunuz kötü bir dönem geçirdik. Pandemi sürecinde her şeyin aksadığı, bozulduğu kötü günler geçti. Tabii bu durumlar kooperatifimize de yansıdı. Biz de gerek merkez birliğimizin gerekse bölge birliğimizin almış olduğu sıkı önlemlerle ve Halk bankamızın da almış olduğu esnek kararlarla bu pandemi süresini rahat bir şekilde atlatmaya çalıştık. 2020 yılında 1 milyon 40 bin lira faizleri sildik. Bu şu anlama geliyor, kooperatifimiz 1 milyon 40 bin liralık gelirinden vazgeçti. Faiz indirimi yaparak anaparayı ödeyerek esnaflarımızın günü geçen borçlarını yapılandırdık. 2021 yılında da yaklaşık 375 bin lira kadar indirime gittik. Yine kooperatif karından vazgeçti ve bunu esnafımıza yansıttı.  Yani bu süreçte 1,5 milyon TL’lik faizden vazgeçmiş olduk. Bu durum esnafımıza faydalı olmuştur sonuçlarını da bugünler de görebilirsiniz. Bize borçlu olan esnaflarımız artık geri ödemelerine başladılar. Öderken de “ bizi yaklaşık 17 ay idare ettiniz, hiç üzerimize gelmediniz biz de şu an borcumuzu ödüyoruz “ diye memnuniyetlerini belirttiler. Takip oranımız %23’tü bu kötü günlerde % 40 beklemiştik. Yani biz dağıttığımız 100 lira kredinin 23 lirasını alamamışız. Bu daha önce % 30’lardaydı. Bu da kötü günlerin geçmesine rağmen esnafımızın borcuna sadık olduğunu gösterir. Ben burada bir kez daha tüm ortaklarımıza hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

BİZ KOOPERATİF OLARAK SADECE KREDİ VERİP TOPLAMAK İSTEMİYORUZ
Kooperatif olarak sadece kredi verip kredi toplamak istemediklerini Fethiye’ye katkı sağlamak istediklerine değinen Başkan Başoğlu, “Kooperatifimizin bazı iştirakleri var ve biz bu kuruluşların başına geldiğimizden bu yana Fethiye’de ki esnaf ve Sanaatkar kuruluşlarının hepsiyle son derece iyi ilişkiler içine girdik. Aramızda hiçbir rekabet ve sürtüşme olmadı ve olma ihtimali bile ortaya koymadık. Dolayısıyla bu da bize Türkiye genelinde olmayan başarıyı getirdi. Nedir bu başarının yansımaları; İşte gördüğünüz gibi Fethiye’de her gün 1300 kişiye hizmet eden bir Esnaf Hastanesi var. Bu bizim Esnaf kuruluşlarımızın ruhunu bir araya koymasıdır. Eğer bu birliği sağlamasaydık başarıyı elde edemezdik. Bunu Esnaf ve Sanatkarımızın başarısı olarak görüyorum ve anlayışlarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.  Yine kooperatifimizin % 60 ortağı olduğu Fethiye’de FET Lab adında biz analiz laboratuarı vardır. İhracat edilen meyve sebze ve domateslerimizin, limonlarımızın analizi yapılır burada. Analiz sonucu raporlarına göre ihracata devam ederiz. Bu kuruluşumuz da sessiz sedasız olmasına rağmen yaklaşık 6 yıldır faaliyet göstermektedir. 2020 yılında bu kuruluşumuzla yaklaşık 500 bin TL’lik bir karla kapatmış 2021 yılında faaliyetlerine devam etmiştir. Umuyoruz ki yılsonunda 1 trilyonla ciro yapacak bire kuruluşumuzdur.  Bu da Fethiye de sağlıklı ve istikrarlı giden bir kuruluşumuz olarak devam etmektedir. Biz kooperatif olarak sadece kredi verip toplamak yerine biraz daha Fethiye’nin Esnaf ve Sanatkarlarıyla birlikte hareket edileceği bir takım projeleri seçtik ve bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  Bu iki projeden biri hastanemiz diğeri laboratuarımızdır.  Ayrıca Çalışta ki Aymes otelimizin de kurucusuyuz ve aynı zamanda % 12 iştikakçısıyız. Fethiye esnafımızın düğününde, toplantılarında hizmetlere devam etmektedir. Ayakta kalmaya çalışmaktadır ama yine de bir çok otel kapalıyken bu kültür turlarını ve yerli turizme ve Türkiye’de ki esnaf ve sanatkarın Fethiye’ye gelmesini sağlamak adına çalışmaları vardır ve turizm sezonunu iyi şekilde kapatmaya çalışmaktadır. Bu açıdan da iyi bir iştirakimiz olduğu kanısındayız.  Biz sizlerle zaman zaman kooperatifimizin bu tür bilgilerini paylaşıyoruz. Bu ilkelerimizden açıklık ilkesinin gereğidir.  Bütün bilgilerimizi paylaşarak kamuoyuna duyurmak istedik. Basın toplantımıza katılıp sesimiz olduğunuz için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

MOTOR BÖLÜMÜNÜN GİRİŞİMİNİ YAPTIK
Esnaf ve Sanatkarların talepleri doğrultusunda bir motor bölümü açtıklarını belirten Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, “Esnaflarımızla alakalı biliyorsunuz biz 2010 yılında bir protokol yaptık. 2010 yılında Meslek eğitim merkezinin sizlerle açılışını yapmıştık. Fakat 2018 yılında biz seçime gittikten sonra esnaf ve sanatkarlarımızın talepleri doğrultusunda, onlar bana geldiler başkanım buraya motor bölümü yapalım, ön düzel lastik bölümü yapalım, kaporta bölümü yapalım diye talepte bulundular. Biz de yönetim kurulu ve arkadaşlarımızla onlarla beraber bir komisyon kurarak baktık ve gördük açık var. Açık nereden çıktı? Bizim öğrencilerimiz Denizli, Aydın, Antalya bölgesine gidiyorlar bir ekonomi kayıptı bizde bunun bilincinde esnaflarımızın talepleri doğru dedik ve hemen arkadaşlarla beraber bir okulun girişimini yaptık. Okulumuzu da şuanda bitirdik, daha önce ki temle atma törenini sizlerle beraber olmuştuk. Türkiye’de ki Honda motor A.Ş sağ olsun Nuri Kıvrak arkadaşımız bize önderlik yaptı, onların CİOsunu getirdi. Çünkü Japonlarla çalışmak zor, binayı gördüler. Biz iş dizaynı, motor bölümü falan hepsini biz yapalım dediler. Onlarla bir protokol yaparak gündeme aldık ve önümüzde ki günlerde tabi ki açılış da yapacağız ama burada şunu söyleyeyim 410 tane çocuğumuzun Aydın, Denizli ve Antalya bölgesine gidecekti. Bunu kurtardık ve şuanda biz 3 tane ille meslek eğitim ile yarışıyor hale geldik. Belki Türkiye’de bilmiyorum da 2. Veya 1. diyebilirim Meslek eğitim merkezi, 410 tane çocuğumuz bizim motor bölümünden eğitim alıyor. Sadece motor bölümünden, 1100 tane çocuğumuz bizim okulda eğitim yapıyor. Şu da endüstri meslek liselerinden, orta okul bölümünden çıkan öğrencilerimiz şimdi lise diploması vermeye başladı okullarımız. Ek dersler gören lise diplomasını aldıktan sonra üniversiteye gitme olanağı yakaladı. Okulumuzun 400 tane öğrenci sayısı şimdi oldu 1100 tane esnaflarımız ile beraber ne kadar doğru iş yaptığımızın tespitidir bu” dedi.

HASTANEMİZ 17-20 ARASINDA İNDİRİM YAPIYOR
Esnaf Hastanesi bölümlerinde yapılan indirimlere de değinen Başkan Soydemir, “Hastanemizin bölümler de yüzde 17-20 arasında indirim yapıyor. Tabi ki bu 2018-2019-2020-2021 10’a 10 2021 de dahil bunun içine yüzde 17-20’den bahsediyorum 174.284 lira indirim yaptırmışız. Esnafımız gelmiş biz zor durumdayım demiş o fondan da 59.371 lira indirim yapmışız. Esnaf kefalet kooperatifini geçiyorum onlar indirimini 53 milyonlara indirim yaptırmışlar yüzde 17-20’den. Fondan da 1535 lira indirim yaptım esnaf kefalet kooperatifinden bahsediyorum yani esnaf odasının esnaf kefaletle ne kadar… Bizim esnafımız zaten, şoförler odası, pazarcı, bizim esnafımız. Tek çatı altındayız ve ortaklığımız devam ediyor. İsmail abi ile öyle bir uyum içerisindeyiz ki, o bizim abimiz, o bize yön verir, biz ona yön veririz. Tabi ki esnaf ve sanatkarımızın bizim yanımızda olduğu sürece. Bir de bazı duyumlar alıyorum arkadaşlar medeni cesaret göstermiş piyasaya çıkmışlar. Doğrudur, haklıdır ben kendilerini tebrik ediyorum hayırlı olsun temenni ediyorum, esnafımız karar verecek, benim karar verme yetkim yok. 2006 yılından bahsediyorum bizim hastane hissemiz 22.48,5 tamamı tamamına söylüyorum. Şuanda ki hissemiz ne kadar biliyor musunuz? 32.46, şuanda 22’den biz 32 olmuş. Biz hisse satın almışız, doktor bırakmış, ortağımız bırakmış biz onların hissesini alarak sermaye artırımı yapmışız. Yani 22’den 32’ye çıkarmışız biz burada ne kadar çalıştığımızın ispatıdır bu. Bizim hastanemiz her zaman gurur kaynağımızdır bu devlete eski paradan bahsediyorum 17 milyon vergi veriyor. Biliyorsunuz pandemi döneminde her iş yeri kapandı. Esnaflar zor dönemler geçirdi bu pandemi döneminde esnaf hastanemiz 450-500 tane personel çalıştırıyor. 50 tane doktor var 500 kişiye istihdam sağlıyor. Fethiye bir ekonomiye canlı kazandırıyor bu kolay değil, hiçbir personelimizi biz işten çıkarmadık, devam ettiriyoruz ve Fethiye’mizde gurur kaynağı. Sosyal olarak da basketbol takımına yardım ediyoruz, futbol takımına öyle, engelli çocuklarımıza destek verdik. Yani Fethiye’nin sosyal işlerinde esnaf hastanesi her zaman öndedir. Bu da Fethiye’nin gurur olsa gerek diye düşünüyorum. Ondan sonra sizinle şunu da paylaşmak istiyorum nu pandemi döneminde birçok esnafımız kapandı, meslek değiştirdi” şeklinde konuştu.
ESNAFIN HER ZAMAN MADDİ VE MANEVİ YANLARINDA OLDUK
Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak maddi ve manevi olarak her zaman esnafın yanında oduklarının altını çizen Fethiye esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Mehmet Soydemir, “Esnaf ve sanatkarların her zaman yanında olduk. Her zaman maddi ve manevi yanlarında olduk. Muhasebe ücreti bu zor dönemde 2 yıldan beri ben hiçbir üyeme mesaj atmadım. Niye atmadım biliyor musunuz? Bakanlık belki bize soruşturma açar, açsın hiç önemli değil biz korkmuyoruz. Şundan açmadık, esnaf zaten iş yerini kapatmış ben onlardan ne ücreti isteyeyim. Gelsin bir arkadaşımız, ben hiçbir zaman ücret almadım, hiçbir arkadaşımız bunun aksini söyleyemez. Bir de basit usul bizim 1300 tane mükellefimiz var, ortamızda 4-5 tane personelimiz esnaflarımız ile ilgileniyor. Onlarında desteği var, onları da yabana atmamak lazım. Esnafımız her zaman güler yüzle hizmet veriyorlar. Arkadaşlar ne yapalım bu pandemi döneminde şunu dedim basit usulden ücret almayacağız. Hem 2019’dan bahsediyorum hem de 2020’den bahsediyorum. Bugün ki değeri olarak 395 milyon para, hiç problem değil esnafımıza helal olsun, biz her zaman esnafımızın önderiyiz. Onlara saygılıyız, onlar da bize hiçbir zaman saygıda kusur etmedi. Bizde her zaman güler yüzlü, efendi gibi götürmeye çalışıyoruz odayı” dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN