Belgesi Olmayanın Ruhsatı İptal Edilecek

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler sonrası konaklama tesisleri ile konaklama içermeyen müstakil plaj işletmelerinin turizm işletmesi belgesi alması zorunlu hale getirildi. İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar, 'Turizm işletme belgelerinin bir yıl içerisinde alınmış olmasının gerektiğini belirterek, 'Bu takip sürecini kaçırdığımız anda şartlarımız biraz daha ağırlaşmış olacak' dedi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

28 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Kanun ile gelen en önemli değişikliklerden biri, konaklama tesislerinin asgari standartlara sahip olması ve Bakanlığın denetimine alınması amaçlarıyla turizm işletmelerinin belgelendirilmesi oldu. 
Kanun’dan önce, turizm işletmesi belgesi alınması zorunlu değildi ve belge sahibi olmak yalnızca Turizmi Teşvik Kanunu’nda düzenlenen teşviklerden yararlanmanın bir ön koşulu olarak düzenlenmişti. Dolayısıyla sektörde faaliyet gösteren ve teşviklerden yararlanmayı düşünmeyen işletmeler, turizm işletme belgesi almaksızın faaliyetlerini sürdürmekteydi. Kanun ile birlikte konaklama tesisleri ile konaklama içermeyen müstakil plaj işletmelerinin turizm işletmesi belgesi alması zorunlu hale getirildi.
Yeni dönemde konaklama işletmeleri işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıkları tarihten itibaren bir yıl içerisinde Bakanlık’tan turizm işletme belgesi almak zorunda olacaklar. Kanun yürürlüğe girmeden önce turizm işletmesi belgesi olmadan faaliyetlerini sürdüren konaklama tesisleri ise Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içerisinde basit konaklama turizm işletme belgesi alacak. Turizm işletmesi belgesi ve basit konaklama turizm işletme belgesini süresi içerisinde alamayan konaklama ve plaj işletmeleri faaliyette bulunamayacak ve işyeri açma ve çalışma ruhsatları Bakanlık tarafından yapılacak bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilecek.
YENİ BİR HİZMET MODELİ
Konu ile ilgili bilgilendirmede bulunan İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar, turizmcilere uyarılar ve tavsiyelerde bulundu. Dündar, “Bundan sonraki süreçte daha fazla bir araya gelmiş olacağız. Kafanızda daha önceki dönemlerden kalma klasik turizm anlayışının tamamen silineceği, yeni bir hizmet modeline geçeceğimizi tasarlayalım. Bundan sonraki süreçte 2634 sayılı turizm teşvik kanunu sıkça karşılaşacağınız bir terim olacak. Fırsat buldukça onu incelerseniz sizin için iyi olur. Bu süreç 28 Temmuz 2021 tarihinde 2634 sayılı turizm teşvik kanunundaki değişiklikle başlamış olan bir süreçtir. “ dedi.
MÜRACAATLARI BEKLİYORUZ
İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar, “Bakanlığımızca bir yıllık bir süre ön görüldü. Ön koşulumuz da 28 Temmuz 2021 tarihinde yani bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce belediye tarafından yada özel idare tarafından verilmiş tüm ruhsatları Turizm Bakanlığı’na bağlanması şeklinde bir süreç olacak. Binevi bunu basit konaklama tesislerini imar affı gibi düşünebilirsiniz. Şartları zorlamayacak şekilde yumuşak bir geçiş dönemi olacak. Sizlerin çok kolay bir şekilde turizm işletme belgesine geçişleriniz sağlanmış olacak. Burada ön görülen iki tane zaman var. Bir tanesi ruhsat tarihinizin 28 Temmuz 2021 tarihinden önce olması lazım, ikincisi ise bir yıl içerisinde sizin bu belgeyi almış olmanız gerekiyor. Bu takip sürecini kaçırdığımız anda şartlarımız biraz daha ağırlaşmış olacak. Bu bir yıllık süreyi son zamanlara bırakmadan özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsiminde müracatları bekliyoruz. Şu an da biz vergilendirme için başvurularımızı almaya başladık” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN