Cemile Şaşmaz, 'Kayaköy'ü kaçak yapılar bitiriyor'
Fethiye, Kayaköy'de yaşanan su ve elektrik kesintileri vatandaşlara zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Su kesintilerinden çokça etkilenen Kayaköy sakinleri Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ)'ye isyan etti.
Kayaköy’de hem yerel halk hem esnaf hem de tatilciler susuzluk ve elektrik çilesi çekiyor. İlçelerde bazen saatler süren su kesintileri yaşanıyor. Turizm sezonunun açılmasıyla daha da yoğun olan Kayaköy’de günlerce süren su kesintileri boy gösteriyor. Bunun sebebe ise Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) altyapı çalışmalarını tamamlayamamış olması. Kayaköy sakinleri MUSKİ’nin acil bir çözüm bulması gerektiğini belirterek, MUSKİ’yi göreve davet ettiler. Kayaköy’de çokça Kaçak yapılaşmanın olduğunun da altını çizen vatandaşlar, “ne kaçak yapıyı durdurabiliyorlar, ne de yoğunlaşan mahallelerin su sorunlarını çözebiliyorlar” ifadelerini kullandılar.
Öte yandan mahalleli turizm sezonunda bölgeye gelen tatilcilerin su sorunundan dolayı tatillerini yarıda bırakıp gittiklerini de söyleyip, Muğla Büyükşehir Belediyesine isyanda bulundular.
“İÇME SUYU HAYATİ BİR MESELEDİR”
Kayaköy’deki kaçak yapılaşmanın getirdiği sorunlara değinen Işık Taban, “ Kayaköy 2017 31 Aralık’a kadar yapılmış olan kaçak, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar barışı adı altında kayıt altına alınması süreciyle birlikte son 3 senedir korkunç bir yapılaşma süreci yaşıyor. Bu yapılaşmayla birlikte ciddi alt yapı sorunları hissedilir hale geldi. Onların tabi ki en başında özellikle son 1 aydır Kayaköy’ün çok ciddi bir şekilde içme ve kullanma suyu sıkıntısı var. Musluklardan su artık hiç akmama durumuna geldi. Akan sular artık kullanım için bile uygun olmayan bir su. Bunun yanında bugünlerde dikkatimizi çekmeyen ancak kısa bir süre sonra sağlık sorunu başta olmak üzere ciddi sıkıntılara neden olacak olan ise kanalizasyon. Kanalizasyon olmadığı için her yapı fosseptik dediğimiz çukurlara atıklarını biriktiriyor. Bir süre sonra kullandığımız yeraltı sularına karışacak olan bu atıklar ciddi sağlık sorunlarına da neden olacak. Elbette Kayaköy 2014’deki yerel seçimlerden bu yana Büyükşehir yapılanması içerisinde. Fethiye Belediyesi’nin de bir mahallesi. Fethiye’nin merkezindeki mahalleleri nasıl hizmet alıyorsa, Kayaköy’ün de aynı hizmetleri alması gerekiyor. Ama şöyle bir sıkıntı var. Uygulama imar planı ya da koruma amaçlı imar planı olmadığı için buradaki yapılaşmanın neredeyse tamamı kaçak yapılaşma. Kaçak yapılaşma nedeniyle de hem Büyükşehir hem de İlçe Belediyesi, imar planı olmadığı için alt yapı yapamama gerekçesini ortaya koyuyor. Yani bu hırsız hikayesine döndü. Bunlara bir çözüm bulunması gerekiyor. Yasalar bakıldığı zaman çözüm var. Artık Kayaköylü olarak sesimizi ya yerel yöneticilerin ya da mülk idare amirlerinin duyması gerekiyor. Çünkü artık içme suyu hayati bir meseledir. Bundan mahrum bırakmaya hiçbir yerel yöneticinin ya da mülki idare amirinin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.
“KAÇAK BİNALAR KAYAKÖY’Ü BİTİRİYOR”
Kayaköy’ün gün geçtikçe sorunlarının büyüdüğünü ifade eden Cemile Şaşmaz, ‘’24 yıldan beri Kayaköy’de yaşıyorum. Buranın sorunları geldiğimden beri var. Son yıllarda çok fazla yapılaşma olduğu için insanlarımız çok duyarsız. Hem çevre üzerine hem de yaşadığı yerde çevresine ve yaşadığı yere sahip çıkamadığı için, bu konuda çok üzgünüm. Buraya gelen misafirlerin de yetkililer tarafından muhtarımız olsun, mal müdürlükleri olsun, çevre müdürlükleri olsun, insanlarımızın bireysel olarak sorumluluğu var. Bireysel sorumluluk şudur, önce evin etrafını temiz tutmak. Ondan sonra çevreyi temiz tutmak. Bizim geleceğimiz çok önemli. Gelecek nesle bırakacağımız çevre gerçekten çok önemli. Her yere bina yapmak da çevreyi çok kirletir. Zaten su sıkıntımız var. Bizim için önemli olan çevreyi temiz tutup, sağlıklı bir gelecek bırakabilmek. Ben geldiğimden beri su sorunu var. Şimdi yapılaşma çoğaldığı için bu sorun bizi ileride daha çok tehdit edecek. Tabi ki yeraltı sularını kullanacağız, ancak bu da bir zaman sonra bitecek ve kuruyacak. O zaman nereye gideriz bilemiyorum. Türkiye bizim, bunu korumak istiyoruz ve altından da kalkmak istiyoruz bu amaçla buradayız” diye konuştu.
“SU SORUNUNU İLK DEFA BU KADAR ÇOK YAŞIYORUZ”
Kayaköy’ün Karakeçiler Mahallesinde yaşayan İngiliz vatandaşlar, “ 5 günüdür hiç suyumuz yok. Duş alamıyoruz. Çamaşır yıkayamıyoruz. MUSKİ’ye şikayette bulunduğumuzda su deposunda kireç ve yosun olduğunu söyleyip gittiler. Sonra gelip, borularınızda sorun var dediler. Bizleri oyalayıp gittiler. Kayaköy’e çok fazla bina yapıldığı için su sorunu çok fazla. Yıllardır buradayız, ilk defa bu sorunları bu kadar yoğun yaşıyoruz” dediler.
“MUSKİ EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜM BULMALI”
Kayaköy’ün su sorununa değinen Direnç Tekcan Yolgeçer, “Evlerimizde su olduğu günlerde akan suyun miktarı serçe parmağımızdan daha az. Bu su miktarı yaşamak için yeterli mi? Sorusunu MUSKİ’ye sormak istiyorum. 3 yıldır Kayaköy’de yaşıyorum ve bu su sorunu 3 yıldır devam ediyıor. Yaşamak için bile suyumuz yok. İçmek için, banyo yapmak için bile suyumuz yok. Arttık çok ciddi bir problem. Bu sorunları yetkililere söylüyoruz. Muhtarımız bize gerekli açıklamaları yapıyor ama MUSKİ’nin artık bu problemleri çözmesi gerekiyor. Susuz yaşam çok zor… Kayaköy yoğun bir turizm bölgesi ve yerli ve yabancı bir sürü turist geliyor. Gelen turistlerde bu durumdan şikayetçi. Turistler sudan şikâyet edip, burayı terk ediyorlar. MUSKİ en kısa zamanda çözüm bulmalı” diye konuştu.
“SUSUZ BİR MAHALLE OLARAK KALDIK”
MUSKİ’nin acil çözüm bulması gerektiğini söyleyen Füsun Ünal Tüysüz, “Su sorunu zaten vardı. Gün geçtikçe daha da büyüyor. Suyun ne zaman akacağı belli olmuyor. Susuz bir mahalle olarak kaldık. Günlük yaşam çok zorlaştı. MUSKİ’nin bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Elektrik sorunu da kalabalık oluştukça yaşanıyor. Yetkililerden ilgi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.