• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Erbay Muğla'daki orman yangınları ile ilgili araştırma önergesi verdi

CHP'li Erbay Muğla'daki orman yangınları ile ilgili araştırma önergesi verdi

Muğla'da geçtiğimiz günlerde yaşanan orman yangını felaketinde yaklaşık yetmiş bin hektar ormanlık alanın yandığını ve yaban hayat ile ekolojik yapının yok olduğunu belirten CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 'Orman yangının bu kadar geniş bir alanı etkilemesinin nedeni ihmal ve sorumsuzluktur. Gerekli önlemler zamanında alınsaydı ve yangın başladığında yeterli müdahale yapılmış olsaydı cennet Muğlamızda bu kadar büyük doğa tahribatı yaşanmazdı.' dedi.

CHP’li Erbay, Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Menteşe, Yatağan, Datça, Dalaman, Kavaklıdere, Seydikemer ilçelerinde çıkan ve 29 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarının tüm boyutlarıyla araştırılarak ortaya çıkarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi ve Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı tarafından ayrı ayrı cevaplanması istemiyle de üç soru önergesi verdi. 
 Ormana yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması, ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması çağrısı yapan Erbay,  “İhmaller araştırılmalı ve sorumlular hesap vermelidir. Ormanlarımız 15 gün boyunca alev alev yandı. Eğer gerekli tedbirler zamanında alınsaydı ormanlarımız yok olmayacaktı.” şeklinde konuştu.
Muğla’da yaşanan orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanın ve doğal hayatın yok olduğunu hatırlatan Erbay, şunları söyledi;
Yangınlara karşı yeterli hazırlık yapılmamış
Muğla’da çok küçük bir alanda başlayan orman yangını, zamanında, doğru araçlarla, etkili bir müdahale yapılmadığı için 15 gün boyunca yayılarak devam etmiştir. Eğer yangınlara ilk anda yeterli düzeyde müdahale edilseydi bu büyüklükte bir tahribatla karşılaşılmayacaktı. Bu yangınlar bize gösterdi ki şimdiye kadar ilgili kurum ve kuruluşlar yeterli hazırlık yapmamışlar. Ne yangın koridorları açılmış ne yangın yolları hazırlanmış. Dahası orman yangınlarına müdahale için gerekli olan yangın göletlerinin bile yeterli seviyede olmadığı gerçeğiyle yüzleştik. Yangın yolları ve yangın koridorları yangın esnasında vatandaşların da desteğiyle açılmaya çalışılmıştır. Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Uygulama Esasları hakkındaki tebliğde yer alan önlem ve uyarıların hiçbiri yerine getirilmemiştir. Bakanlık ve ilgili kuruluşlar orman yangınları başlamadan önce alınması gereken önlemleri almamıştır. 
Hava araçları ile müdahale için hazırlık yok
Orman yangınlarına karşı en etkili yöntem olan uçak ve helikopterlerle havadan müdahale de çok geç kalınmıştır. Yangının ilerleyen safhalarında başlatılan hava müdahalesi de yeterli düzeyde olmamıştır. Günlerce yapılan çağrılara rağmen yeterli ve etkin bir hava müdahalesi yapılmamıştır. Ülkemiz yangın ülkesi olduğu halde neden gerekli önlemler alınıp hazırlıklar yapılmamıştır?
Personel alımında liyakat yok sayılıyor
Orman personeli bölgeyi bilen, liyakatlı ve tecrübeli kişilerden seçilmelidir. Ancak Orman Genel Müdürlüğü personel alımında; yetkin, sahayı bilen personel yerine siyasi yandaşların işe alınması gibi etkenler nedeniyle orman yangınlarına gerekli müdahale yeterli düzeyde yapılamamıştır. Personelin yeterli düzeyde eğitilmesi ve gerekli ekipmanlarla donatılması yangınla mücadelede büyük önem taşımaktadır.
Askerimize neden izin verilmedi?
Muğla’da yaşanan orman yangınlarıyla ilgili diğer bir önemli nokta da askeri birliklerin destek amacıyla söndürme çalışmalarına çok geç katılmasıdır. Daha önce yaşadığımız her türlü felakette askerlerimizi halkın yanında çalışmalara katılırken görürdük. Fakat Muğla’da yaşanan orman yangınlarında askerlerimiz çalışmalara çok sonraları katılmıştır. Askeri birliklerimiz, disiplinli ve eğitimli çalışmaları ile yangın bölgesinde daha önce çalışmalara katılmış olsaydı daha etkin bir müdahale yapılabilirdi. Ancak kim ve neden askerlerin yangın söndürme çalışmalarına katılmasına izin vermedi?
Koordinasyon sağlanamadı
Yangın söndürme çalışmalarına katılan birimler arasında koordinasyonun sağlanamadı.  Orman Kanunu’nun 69. Maddesine göre orman yangınlarını önleme ve söndürme görevi Orman İdaresinde olsa da yine aynı maddeye göre koordinasyonu sağlamak mahallin en büyük mülki amirliğinin görevidir. Ancak planlama yaparak, ekipleri sevk ve idare edecek bir koordinasyon merkezinin organize edilememesi, yapılan toplantılara muhalefet milletvekilleri ve belediye başkanlarının çağırılmaması önemli bir zafiyet olarak ortaya çıkmıştır. 
Cennet Muğlamızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz
Muğla’da yaşadığımız bu felaketin bütün yönleriyle araştırılarak, ihmallerin ve sorumlularının ortaya çıkarılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdik. Ciğerimiz yandı, doğup büyüdüğümüz topraklarımız yok oldu. Ama ne pahasına olursa olsun yanan alanların birilerine peşkeş çekilmesine yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. İhmalleri ve sorumlularını ortaya çıkarana kadar bu konunun takipçisi olacağız. 
 
 

Bakmadan Geçme