Çiftçi Zarar Etmiyor, İflas Ediyor

2022 Yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 'Çiftçi zarar etmiyor'' diyen Ekrem Pakdemirli'ye ''haklısınız zarar etmiyor iflas ediyor'' diyerek tepki gösterdi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü, limon üreticisinin ağaçları kesmeye başladığını belirten Girgin “çiftçiye verilecek moral motivasyon da önemli’’ diyen Bakan’a “ 1 moral ile kaç kilogram gübre alınıyor? çiftçi sizden moral değil somut destek istiyor’’ dedi.
Yangınlardan zarar gören arıcılar için arıcıların taleplerini dile getiren Girgin Toprak Mahsulleri Milas Ofisinin özelleştirilmesi konusunda da  Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye ‘’Bakanlığınızın siyasi partilere TMO Ofislerini kiralamak gibi bir politikası mı var?’’ diye sordu. 
ÇİFTÇİ TOPRAKTAN UZAKLAŞIYOR
AKP İktidarı 19 yılda ülkemizin gıda egemenliğini yok ettiğini ifade eden Süleyman Girgin “Geleneksel tarım yapımız zayıflamış, ülkemiz tarımda net ithalatçı konumuna düşürmüştür 
2002’de 41 milyon 200 bin hektar olan tarım alanlarımız 2020’de 37 milyon 800 bin hektara gerilemiştir. Bu alan Ankara ve İstanbul’un toplam yüz ölçümünden büyüktür.
2003’te 2 milyon 800 bin çiftçimiz vardı. 2020’de 2 milyon yüz bine düştü. Yani nüfus bu sürede 16 milyon 400 bin artarken, 650 bin çiftçi üretimden ayrıldı”dedi.
GÜBRE DESTEĞİ ARTMADI AZALDI
Konuşmasında çiftçiye verilen gübre desteği konusuna da değinen Milletvekili Girgin ““Gübre desteği 2022’de yüzde 100 artacak” şeklinde açıklama yaptınız. 
Yüzde yüzlük bir artış oran olarak yüksek gibi görünse de 16 lira olan gübre desteği 32 liraya çıktı. 
Üstelik bu rakam 2022’nin üretimi ile ilgili. Yani ödemesi 2023’te yapılacak. 
Geçen yıl 1 dekar buğday için gübre desteği 16 lira idi, üre gübre kg fiyatı 1 lira 80 kuruş idi. Çiftçi bu 16 Lira İle 8.8 kg üre gübresi alabiliyordu.
Desteği 4 Lira arttırarak 2021 yılı için 20 liraya çıkarıyorsunuz. 
Peki arttırılmış haliyle 20 Liraya çıkan destek ile şimdi kaç kilo üre gübresi alınıyor? Yalnızca 2,2 kilo.
Anlayacağınız, gübre desteği artmadı, 8,8 kilodan 2,2  kiloya düştü sayın bakan”dedi.
ZARAR EDEN ÇİFTÇİ YOK
Tarın Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin çiftçilerin zarar etmediği yönünde yaptığı açıklama hakkında eleştrilerde bulunan Süleyman Girgin  ‘’Türkiye’de bu sezon itibarıyla ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok, gübre desteklerini arttırdık yeterli mi değil, ama elimde olsa çok daha fazlasını veririm, çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi’’ demişsiniz. 
Vereceğiniz moral motivasyonla kaç kg gübre alınır? 
Çiftçi elektrik ve doğalgaz faturalarını ya da vergilerini moral ve motivasyon olarak ödeyeyim dese kabul eder misiniz mesela?
Bu nasıl bir tarım politikasıdır Allah aşkına?
Çiftçiye gelince" elimde olsa daha fazlasını verirdim ama yok, siz moral motivasyonla yetinin! 
İthalata gelince "paramız var ki alıyoruz!"
Bu nasıl bir çifte standarttır?
Çiftçi sizden moral motivasyon değil somut destek bekliyor sayın bakan”diye konuştu.
BU YIL LİMON DALINDA KALDI AĞAÇLAR KESİLİYOR
Limon üreticisinin sorunları hakkında da konuşan Girgin “Limonun kilo maliyeti 1 buçuk lira. Ancak bu sene çiftçi 1 liradan bile limonu satamadı. İlaç gübre ve tarımsal makinaların maliyeti % 100 ile %250 arası arttı. 
Seçim bölgem Muğla’da Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da limon üreticisi feryat ediyor. Yıllık ortalama 110 bin ton limon üretilen bölgede, çiftçiler, son 5 yıldır limonu maliyetinin altında sattı. 
Bu yıl kilo fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesine rağmen, yine de ürününü satamayanlar var. Aynı limon tezgahta 7 lira.
Borçlarını ödeyemeyen bir çok çiftçi bahçesini satışa çıkarmaya başladı. Çaresizlikten ağaçlarını sökenler var. Çiftçi ‘’İlaç gübre ve tarımsal makinaların maliyeti % 100 ile %250 arası arttı. Ağaçları kesersek 10 yıllık emeğimiz boşa gidecek, sesimizi duyan yok” diyor.  
Seçim bölgem Muğla’da Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da limon üreticisi feryat ediyor. Yıllık ortalama 110 bin ton limon üretilen bölgede, çiftçiler, son 5 yıldır limonu maliyetinin altında sattı. 
Bu yıl kilo fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesine rağmen, yine de ürününü satamayanlar var. Aynı limon tezgahta 7 lira.
Borçlarını ödeyemeyen bir çok çiftçi bahçesini satışa çıkarmaya başladı. Çaresizlikten ağaçlarını sökenler var. Çiftçi “Kesersek 10 yıllık emeğimiz boşa gidecek, sesimizi duyan yok” diyor.  
Limon üreticisinin sesine niye kulak vermiyorsunuz?”dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN