Devrim ve Demokrasi Şehitlerini Anma Etkinliği

Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesinin düzenlemiş olduğu 24-31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası Devrim ve Demokrasi Şehitlerini anma etkinliğine yoğun katılım oldu. 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal marşının okunmasıyla başlayan etkinlik Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesinin düzenlemiş olduğu 24-31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası Devrim ve Demokrasi Şehitlerini anma etkinliğine yoğun katılım oldu. 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal marşının  okunmasıyla başlayan etkinlik; Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşti.

 Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesi Gençlik Kolları başkanı Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Arıkan açılış konuşmasını yaparak günün anlam ve önemine değindi. Arıkan yaptığı açıklamasında,  “24 Ocak 1993 yılında katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990 yılında katledilen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıl dönümleri 24 ve 31 Ocak tarihleri arasında Adalet ve Demokrasi haftası olarak kabul görmektedir. 1993 yılından bu yana düzenlenen bu hafta demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerini suskun kalmayan tüm aydınlarımızın çağrılarıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi Fethiye’de de anmaktayız. Bizler burada ırk yapmak için değil, kendilerinden önce kavgaya girenlerin , onlara teslim ettiği bağımsızlık inancı ve Kuvayi Milliye bayrağını yere düşürmeden tertemiz bir şekilde, kendilerinden sonra gelenlere teslim etmiş, namuslu Türk aydınlarının katledilmelerinin hesabını sormak üzere burada bir araya geldik. İnsanlık dışı saldırılara kurban verdiğimiz ne kadar ülke sevdalısı aydın insanımız varsa hiç birinin katledilişi arkasındaki ve öldürme emrini verenlerin kimliğini öğrenebilmiş değiliz. Hesabını sorabilmiş değiliz. Atatürkçü Düşünce Derneği kurucu genel başkanı Muammer Aksoy’un 31 Ocak 1990 yılında, Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 yılında öldürülmesinin üzerinden yıllar geçti. Bu toprakların aydınlarına sahip çıkmadıkça, cinayetlerin arkasındaki karanlık aydınlatılmadıkça Doğan Öz, Cahit Orhan Tütenli, Bedrettin Cömert, Abdi İpekçi,Çetin Emek,Turan Dursun, Bahriye Üçok, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Taner Kışlalı, Eşref Bitlisli gibi daha niceleri katledilmeye devam edecektir. Öldürülen aydınlarımız Anadolu aydınlanmasının ışığını topluma taşıyan öncülerdir. Hepsi Kemalist, demokrat, laik, Cumhuriyetçi ve yurtseverdi. Onlar tam bağımsız Türkiye’den yana ve emperyalizmin karşısındaydılar. Onları öldürenler ise bu değerlerin ve laik Türkiye Cumhuriyeti devletinin  düşmanlarıydılar. Uğur Mumcu “Bilgi sahibi olunmadan, fikir sahibi olunmaz” düşüncesinden hareket ederek ele aldığı konuları titizlikle incelemiş, her zaman emekten yana olmuş, laik kişiliğinden ödün vermeden çalışmıştır. Onlar; çağdaşlaşmayı içine sindiremeyen aydınlanma ve Cumhuriyet düşmanı, gericiliğin maşası katillerce öldürülmüş, siyaset, tarikat ve ticaret üçgeninin kurbanı olmuştur. Doksan yıl önce yapılmış ve kazanılmış bağımsızlık mücadelesi yeniden Türk Milleti’nin önüne getirilmiştir. Cumhuriyetin ve devrimlerin koruyucu ve kollayıcısı Türk Gençliğidir. Çare herkesin Atatürk İlke ve Devrimlerinde  birleşmesidir. Türk Milleti’nin bu birlikteliği, dün Bağımsızlık Savaşımızda olduğu gibi, bugün de emperyalizmin oyununu bozacaktır.” diye konuştu.

Mustafa Arıkan’ın konuşmasından sonra Uğur Mumcu’nun hayatı ve düşünceleriyle ilgili belgesel izlendi. Belgeselden sonra Atatürk yılı olarak ilan edilen  “1981” yılında Uğur Mumcu’nun kaleme aldığı 06 Ocak 1981 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan  “Uyan Gazi Kemal” adlı makale ADD gençlik kollarından Eyüp Uruç tarafından okundu. Merhum Uğur Mumcu’nun makalesi okundu. Daha sonra yerel sanatçılarımızdan Mehmet bülbül tarafından günün anlam ve önemi hakkında  türküler ve şarkılar seslendirildi. Mehmet Bülbül’ün sazı ve sözüyle söylediği şarkılardan sonra ADD Fethiye Şubesi Gençleri tarafından Uğur Mumcu’nun Sesleniş şiirini canlandırıldı. Program; 10 uncu yıl marşının hep birlikte söylenmesiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme