Fethiye'de 80 Hanelik Sitede Tapu Krizi Büyüyor

Fethiye'de bir grup kooperatif üyesi, kat karşılığı yaptırdıkları evlerinin tapusunu mal sahibinin vermemesi ve evlere 'riskli yapı' belgesi alınarak, evlerinden çıkarılmak istemeleri iddiasıyla eylem yaptı. 

Karaçulha Mahallesi Çalıca mevkisindeki Hasdeniz Konut Yapı Kooperatifi üyeleri, mal sahibinin 22 yıldır çeşitli bahanelerle evlerinin tapularını vermediğini iddiasıyla evlerinin önünde toplandı. Evlerine “riskli yapı” ibaresiyle rapor tutulduğunu belirten mülk sahipleri ve kiracılar elektrik şirketinin de buna dayanarak sitenin elektriğini kesmek istediğini belirttiler. Elektrik dağıtım şirketi tarafından sitede bulunan elektrik panolarına elektriğin kesileceği yazılarının asılması üzerine, harekete geçen site sakinleri ellerinde pankartlarla toplanarak yetkililerden yardım talebinde bulundu. Sitede bulunan 80 dairede yaklaşık 350 kişinin yaşadığını belirten 2. Kooperatif Başkanı Bayram Boğa, 1994’te yapımına başlanan binaların 1999’da noter huzurundaki kurayla sahiplerinin belirlendiğini söyledi.

“Konutlarımızı Güçlendirmeye Razıyız”

2002’de binalara elektrik, su abonelerinin alındığını ve üyelerin ikamet etmeye başladığını anlatan Bayram Boğa, “2003’te arsa sahibi kendi payına düşen daireleri teslim aldı. Aldığı 28 dairenin bir kısmını satmış ve tapusunu vermiş geri kalanları da kiraya vererek yıllardır gelir elde etmektedir. Kira ücretlerini de elden teslim alarak vergi kaçırmaktadır. Teslim aldığı tarihten itibaren tapu talebinde bulunmamıza rağmen taleplerimiz çeşitli bahanelerle yerine getirilmedi. Bunun üzerine binalarımıza riskli yapı raporu alındı. 12 Eylülde mahkememiz olmasına rağmen elektrik şirketi bu evlerde oturamazsınız diyerek elektriğimizi kesmeye geldi. Hakimin kararı beklenmedi. Biz haklarımızı aldığımız takdirde konutlarımızı güçlendirmeye de razıyız” dedi.

“Elektriğimizi 15 Gün İçinde Keseceklerini Söylediler”

Yönetim Kurulu Başkanı Onur Pehlivan ise, dava sürecinde mal sahibinin binalara depreme dayanıksız raporu aldığını ve kendilerinin mağdur edildiğini savundu. Pehlivan, “2002 yılında bu kooperatif bitmiştir. Elektrik ve suyu herkesin kendisine ait alınmıştır. Bir türlü tapu talebimiz onaylanmadı. Mahkemede devam etmedir. Bu mahkemeleri sürekli oyalayarak binalarımız 2000'den önce yapıldığı için deprem riski çıkıyor. Güçlendirme ile bizim binalarımız kurtuluyor, uzman kişilere incelettik. Projemizi çıkardık, belediyede ruhsat sahibi güçlendirme ruhsatını imzalamadı. İmzalamadığı için güçlendirme de yapamadık. Elektriğimizi 15 gün içinde keseceklerini söylediler.  Bizim karşı çıktığımız hem tapularımızı vermiyorlar, hem de burada çok kötü bir niyet var. Yetkililerden bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı 
Sitede yaşan vatandaşlar yetkilerden yardım bekliyor.
Konu ile ilgili ulaştığımız şirket yetkilisi ve avukatı açıklama yapmayarak sessizliğini korudu.
 

Bakmadan Geçme