• Haberler
  • Turizm
  • Fethiye'de Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı Yapıldı

Fethiye'de Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı Yapıldı

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Sualtı dalış turizmi altyapısını güçlendirme çalışmaları kapsamında Fethiye'de yapılan Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı'na katıldı.

Sualtı dalış turizmi potansiyelinin daha etkin değerlendirilebilmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalara yönelik ihtiyaç ve çözüm önerilerinin tespit edilerek, yol haritasının belirlenmesi amacıyla sektörün önemli temsilcilerin yer aldığı çalıştayda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık Dünya turizminin gözbebeği olan, Yeryüzü Cenneti olarak bilinen, Ege ile Akdeniz'in buluştuğu Muğla’nın sualtı dalış turizmi alanında yüksek bir potansiyel barındırdığını söyledi.

Muğla'nın Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Datça kıyılarının, zengin arkeolojik geçmişi ve su altı flora ve faunasının çeşitliliği ile dalış meraklıları için en elverişli noktalar arasında yer aldığını belirten Muğla Valisi İdris Akbıyık, "Bu bölgelerde, binlerce yıllık batıklardan antik liman kalıntılarına kadar sayısız tarihi ve doğal güzellik, her yıl birçok yerli ve yabancı dalış meraklısını ağırlamakta ve ülkemizin deniz turizmine katkı sağlamaktadır. Su altı dalış turizmi, turizm çeşitliliğini artırarak yerel ekonomiyi desteklemeklerken diğer yandan bölgeye olan ilgiyi canlı tutmaktadır." İfadelerini kullandı.

Muğla'nın sualtındaki zenginliklerinin keşfinin çok eski yıllara dayandığını vurgulayan Muğla Valisi İdris Akbıyık “Özellikle Bodrum Yarımadası'nda geleneksel olarak yapılan süngercilik faaliyetleri, ülkemizde sualtı arkeolojisinin ve dalış turizminin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu tarihi miras, bugün bizi dünyaca ünlü su altı turizm destinasyonlarına sahip olmaya taşımıştır” dedi.

Bodrum Kalesi'nde bulunan Türkiye'nin tek dünyanın en önemli su altı arkeoloji müzesi olan Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi’nin Muğla’nın sualtı arkeolojik mirasını sergilediğini belirten Vali Akbıyık Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi’nin tarihi kalıntıların sergilenmesiyle su altı mirasımızın korunması ve tanıtılması açısından büyük öneme sahip olduğunu, Bodrum ve çevresindeki dalış noktalarının, bu arkeolojik değerlere ulaşım sağlayarak dalış turizminin kültürel boyutuna katkı sunduğunu söyledi.

Muğla’nın en güvenli sualtı dalış noktalarından olduğunu belirten Akbıyık “Bodrum ve Marmaris ilçelerimizde Hiperbarik oksijen tedavi merkezlerimiz var. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanemize de Hiperbarik oksijen tedavi merkezimizi yakında açıyoruz” dedi.

Sualtı dalışın bir turizm faaliyeti olduğu kadar aynı zamanda doğa ile bütünleşen bir spor olarak da görülmesi gerektiğini belirten Vali Akbıyık “Sualtı dalış turizmi, hem sportif hem de turistik bir faaliyeti bir araya getirmektedir” dedi.

Muğla Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak ise Muğla'nın Türkiye'nin çarpıcı su altı manzaralarına ev sahipliği yaptığını, dalış turizminin bölge ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağladığını kaydetti.

IMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay Sualtı dalış turizminin dünyada önemli bir kitle turizmi haline geldiğini belirterek, "Yılın 12 ayı 19 derecenin altına düşmeyen deniz suyu sıcaklığı ve güvenli deniz alanları sualtı dalış turizminde bize önemli fırsatlar sağlıyor. Fethiye bölgesinde her yıl yaklaşık 30 bin su altı dalış faaliyeti yapılıyor. Bizim amacımız sayısal artıştan daha çok uluslararası tecrübeli dalıcıların bölgemize gelmesi." dedi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ise Küresel çapta dalış pazarının yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu, her yıl bu pazarın yaklaşık yüzde 6 büyüdüğünü belirterek Muğla'nın önemli bir sualtı dalış turizm merkezi olduğunu söyledi.

Muğla'da turizmi 12 aya yaymak için en iyi argümanlardan birinin de dalış turizmi olduğunu belirten Ümit Gülyağı, dalış turizminin su altı ekosistemini korumaya hassasiyet gösterirken ekonomiye de büyük katkı sağladığını ifade etti.

Konuşmaların ardından düzenlenen oturumlarda su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Bodrum Dalış Eğitmeni ve Su altı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, Fethiye Dalış Eğitmeni Mehmet Avcu, Marmaris Dalış Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Durmaz ve TGA Dalış Turizm Danışmanı Asutay Akbayır sunum yaptı.
 

Bakmadan Geçme