- Haberler
- Güncel
- Fethiye Turizm Konseyi Toplantısında Muğla'da Sağlık Turizmi Ve Rusya-Ukrayna Savaşı Konuşuldu
Fethiye Turizm Konseyi Toplantısında Muğla'da Sağlık Turizmi Ve Rusya-Ukrayna Savaşı Konuşuldu
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Fethiye Turizm Konseyi toplantısında, Muğla'da sağlık turizmi alt yapısı ile Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bölgemize etkileri değerlendirildi. Savaşın biran önce son bulmasını dileyen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 'Rusya ve Ukrayna bölgemizin hem turizmi, hem de ticareti açısından büyük öneme sahip iki ülke. Geçen yıl Babadağ'da tüm zamanların yamaç paraşütü uçuş rekorunu, yerli tatilcilerimizin ardından Ukraynalı ve Rus turistlerimizin katkısıyla kırdık. Umuyoruz ki savaş biran önce son bulur. Dünyanın hiçbir noktasında savaşlar, bombalardan saklanmaya çalışan çocuklar ve insanlar görmek istemiyoruz.' dedi.
FTSO Meğri Salonu’nda 3 Mart 2022 tarihinde Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Muğla Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Filiz Karaağaç, Kültür Varlıkları ve Müzeler Şubesi Müdürü Sabiha Pazarcı, Kamulaştırma Şube Müdürü Günnur Kömürcü, Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Çiğdem Demirci, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Göcek-Der Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Üyesi Emre Başaran, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü Orçun Songur, İMEAK DTO Fethiye Şubesi Danışmanı Mehmet Eskici, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Yönetim Kurulu Üyesi Oykun Öcek, Çalış-Der Temsilcisi Cenk Şimşek, FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu, FETOB Sekreteri Çiğdem Aksu ve Turizmci Süleyman Kaya katıldı.
Koordinatör Demirci, “Muğla’da sağlık turizmi yatırım bekliyor”
Toplantıda ilk olarak Muğla’da sağlık turizmi alt yapısı ve yatırımlar konusu ele alındı. Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Çiğdem Demirci tarafından katılımcılara sağlık turizminin getirilerine ilişkin sunum yapıldı. Pandemi sürecinde dünya turizminin maddi kaybının 1,2 trilyon dolara ulaştığını belirten Koordinatör Demirci, sağlık turizminin Muğla için çok büyük fırsatlar barındırdığını ancak gerekli yatırımların henüz yapılamadığını söyledi. 2020 verilerini katılımcılarla paylaşan Demirci, Türkiye’ye gelen turistlerin sadece yüzde 1’inin sağlık amaçlı faaliyetlerde bulunduğunu ancak bıraktıkları turizm gelirinin diğer turistlerin çok üzerinde olduğunu kaydetti. Muğla’da sağlık turizmi yetki belgeli 30 kuruluşun bulunduğunu anlatan Demirci, çoğunluğunu ağız ve diş sağlığı merkezlerinden oluşturduğunu aktardı. Muğla’da yetki belgeli yaşlı ve engelli bakım merkezi bulunmadığının altını çizen Demirci, bu açığın biran önce kapatılmasının önemini vurguladı. Muğla’nın yüksek sağlık turizmi potansiyelinin henüz kullanılamadığı aktarılan sunumda, bu durumun önündeki en büyük engelin Muğla havalimanlarına kış aylarında direk uçuş yapılmaması olarak belirtildi. Demirci, sağlık turizminin, turizmin 12 aya yayılması noktasında büyük avantajlar barındırdığını belirterek turizm paydaşlarından destek ve yatırım beklediklerini sözlerine ekledi.
Toplantıya katılan turizm sektörü paydaşları ise sağlık turizmine yapılacak yatırımların önünün açılması gerektiğini belirterek bu noktada devlet kurumlarına büyük iş düştüğünün altını çizdi.
Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın bölgemize etkileri değerlendirildi
Toplantının bir başka gündem maddesi kapsamında Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın bölgemize etkileri değerlendirildi. Pandemi döneminde bölge turizminde Rusya ile Ukraynalı turistlerin adeta kurtarıcı rolü oynadığını dile getiren konsey üyeleri, iki ülke arasında başlayan trajik savaşın çok üzücü olduğunu belirtti. Toplantıda ayrıca Ukrayna’ya insani ve tıbbı yardım gönderme konusu istişare edildi.
Toplantı sonu değerlendirmesinde savaşın biran önce son bulmasını dileyen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Rusya ve Ukrayna bölgemizin hem turizmi, hem de ticareti açısından büyük öneme sahip iki ülke. Geçen yıl Babadağ’da tüm zamanların yamaç paraşütü uçuş rekorunu, yerli tatilcilerimizin ardından Ukraynalı ve Rus turistlerimizin katkısıyla kırdık. Turizm dışında, bölgemizin ihracatında da Rusya ve Ukrayna’yı en ön planda görüyoruz. Umuyoruz ki savaş biran önce son bulur. Dünyanın hiçbir noktasında savaşlar, bombalardan saklanmaya çalışan çocuklar ve insanlar görmek istemiyoruz.” dedi.