GİRGİN: KUR KORUMALI SOYGUN

Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bankacılık Hakkında Torba Kanun Teklifi görüşüldü. Bu hafta TBMM Genel Kurulu'na gelme ihtimali olan teklif ile ilgili komisyonda konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin torba teklifi 'İktidar mevcut sorunların belkemiği olan ekonomik buhranın üstesinden gelecek bir ekonomik model ortaya koyamıyor. Önümüze getirilen torbalarda günü kurtarma hamleleri görüyoruz. Bu hamleler inandırıcı hedeflerden, tutarlı bir rotadan yoksun olduğu için hiçbir derde derman olmuyor. Bu teklif de günü kurtarma hamlelerinden biri' şeklinde tanımladı.

Girgin, torba teklifte yer alan Kur Korumalı Mevduatla ilgili düzenlemeye dair şunları söyledi:  
DÖVİZ AÇIĞINI GİDERMEK İÇİN ŞİRKETLERE VERGİ İSTİSNASI
“Döviz kurları kontrolden çıkarak 1 dolar 18 TL'ye ulaşınca dövizi kontrol altına almak için getirilen kur korumalı mevduat önce sadece gerçek kişi mevduatlarını kapsamıştı. Ancak gerçek kişiler döviz mevduatlarını Hükûmetin beklediği kadar bozdurup kur korumalı mevduata geçirmedi. Hükûmet döviz açığını gidermek için bir kararnameyle şirketlerin de döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata geçirmelerini sağlamıştı, kurumlar vergisinden istisna kılmıştı. Şimdi, bu istisnanın süresi 2022 yılına kadar uzatılıyor. 
ÇİFTÇİNİN BORÇLARINDAN VAZGEÇMEYENLER SERMAYEDEN ALINACAK VERGİDEN VAZGEÇİYOR
“Bu, devletin önemli oranda bir gelirini mevduat sahiplerine bırakması anlamına geliyor. Net olarak söylenmedi ama tekrar sormak istiyorum, tahminen ne kadar vergi gelirinden vazgeçiliyor? Çiftçinin borçlarının faizlerinden vazgeçmiyorsunuz "Para gelsin; nasıl gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin." diyerek parası olandan alacağınız gelirden vazgeçiyorsunuz. Devleti sermaye sahipleri karşısında çaresiz bırakarak elde edeceği gelirden vazgeçilmesi devletin vazgeçtiği gelirleri borçlanarak piyasadan sağlamasına, bu borçlanacağı tutarın faizinin de 84 milyon vatandaş tarafından ödeneceği anlamına gelmiyor mu? Bu 84 milyonun kur korumalı olarak soyulması değil mi? Yazık değil mi bu millete?
KUR KORUMALI MEVDUATA GEÇİŞİN SEBEBİ 128 MİLYAR DOLARIN ARKA KAPIDAN SATILMASI DEĞİL Mİ? 
Bu uygulamanın esas sebebi, Merkez Bankasının dövizdeki dalgalanmayı önlemeye yönelik döviz rezervi kalmaması sonucu bankalardaki döviz mevduatlarına yönelerek kur korumalı mevduat uygulamasına sarılması değil midir? Rezervlerdeki 128 milyar doların arka kapıdan satılması değil midir? "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" gibi tutarsız bir anlayış sonucunda döviz kurunda aşırı artış değil midir? “
TUTARSIZ, ÖNGÖRÜSÜZ POLİTİKALAR DÖNDÜ DOLAŞTI ENFLASYONLA VATANDAŞI VURDU
“Artan döviz kurları ithal girdi fiyatlarını artırdığından yüksek enflasyona sebep oldu yani tutarsız, öngörüsüz politikalar döndü dolaştı enflasyonla vatandaşı vurdu, dar gelirlilerin daha da fakirleşmesine, para sahiplerinin de daha da zenginleşmesine sebep oldu. Buna bütçe görüşmeleri sırasında "Kur kurşun oldu, vatandaşı vurdu." demiştik. 
"Faiz sebep, enflasyon sonuç." dendi, politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e indirildi. Aynı dönemde, tartışmalı TÜİK verilerine göre bile, enflasyon yüzde 19'dan yüzde 61'e çıktı. İktidarın, enflasyon canavarının ortağı gibi çalışmasının sonucu budur. Ülkeyi parası olan için rant pazarına, vatandaş için ise can pazarına çevirdiniz. Teklifin içeriğine bakın: faiz, döviz, istisna, vergi gelirlerinden vazgeçilmesi... Oysa ne kadar kamu yatırımı yapacağımızı, fabrika kuracağımızı konuşsaydık keşke, bu ülke bu hâle düşmezdi.”


 

Bakmadan Geçme