İlçe Başkanı Hepdizdar'dan Basın Açıklaması

Zafer Partisi Fethiye İlçe Başkanı Umut Hepdizdar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

İlçe Başkanı Hepdizdar açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 
“6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Depremin 11 ilimizi kapsadığını ve merkez üssünün Kahramanmaraş olduğunu biliyoruz ama buna rağmen depremden en ağır zarar gören şehir hiç şüphesiz Hatay ve Hatay’da da Antakya oldu. Depremin ikinci gününün akşamı Genel Başkanımız Prof. Dr. Ümit Özdağ Hatay'a, yardım tırları ve gönüllüler ile birlikte gitti. Görmüş olduğu manzarayı şu şekilde aktarmıştı: ‘Hatay'ın durumunu Hiroşima ve Nagazaki’nin fotoğraflarıyla zihnimde karşılaştırabildim.’
6 Şubat depremleri beklenmedik bir doğal afet değildi. 2019’da İçişleri Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta 7.4 üstünde bir depremin Kahramanmaraş merkezi ve 11 ili kapsayacağı bir depremin, senaryo çalışmasını bir çalıştayla yapmıştı. Bu çalıştay yapılmış olmasına, depremin gerçekleşeceği bilinmesine rağmen başta hastane, okul olmak üzere kamu kurumları bu depreme karşı bir güçlendirme sürecine alındı mı? Hayır, alınmadı. Peki, bu illerde depreme karşı bir bilinci oluşturmak ve depremde yapılması gerekilenlerle ilgili bir eğitim yapıldı mı? Hayır, yapılmadı. Kentlerin, depremin yaşanacağı kentlerin kritik noktalılarına depremden sonra insanların kendi başlarına ilk yardımı yapabilecekleri, ilk çıkarma işlemlerini yapabilecekleri, çelik dolaplar içerisinde alet, edevat yerleştirilmesi yapıldı mı? Yapılmadı. Depremden sonra geçici olarak insanların yerleşecekleri alanlar önceden belirlendi mi, bu alanları altyapıları hazırlandı mı, su ve kanalizasyon hazırlıkları yapıldı mı? Çadır depoları, battaniye depoları gerçekleştirildi mi? Konteynerler bir arada kurulmadan ama kurulmaya hazır şekilde bu kentin, bu bölgenin değişik yerlerine yerleştirilebilecekken yerleştirildi mi? Hayır. Peki, değişik devlet birimleri başta polis, jandarma ve silahlı kuvvetler olmak üzere bu bölgedeki depremde ilk müdahale eğitimi verildi mi? İlk müdahalede kullanacakları araç ve gereçler temin edildi mi? O da hayır. Yıllarca seyredildi ve deprem oldu. İlk 24 saat seyredildi sonra 36 saat seyredildi sonra 48 saat seyredildi. Askeri birliklere bile müdahale ettirilmedi ve nihayet 3. günün içinde ilk adımlar atılmaya başlandı. Şimdi, Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın, Gaziantep’in yaşadığı süreci İstanbul yaşıyor.
Genel Başkanımız Prof. Dr. Ümit Özdağ, Rönesans binasının hemen yanında bulunan ve kurtarma çalışması yapan bir sivil toplum örgütü ile görüştü. Arama kurtarma ekiplerimiz çok profesyonel ve çok deneyimli. Ancak sorulan sorulara verilen cevaplar büyük bir felakete karşı hazırlıksız olduğumuzu açıkça gösterdi: ‘Bir ekip kaç kişiden oluşur, kaç ekiple çalışıyorsunuz?’ Bu soruya detaylı cevap verdiler. Peki, yarın İstanbul’da bir deprem olduğunda ne kadar kurtarıcı gerekiyor, kaç insan gücüne ihtiyaç var? 6 bin ve 7 bin arası diye açıkladılar. İstanbul’da şimdi Hatay gibi depremin karşısında korumasız bir durumda bırakılmış vaziyettedir. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve büyük Türk Milleti'ne başsağlığı ve sabır, tedavi gören vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz.”
 

Bakmadan Geçme