İngiliz turistin 'Jawa' tutkusu

Motosiklet tamircisi Ergün Varçin, çürümeye terkedilmiş çalışmaz haldeki Jawa motosikletleri restore ederek meraklılarının kullanımına sunuyor. Jawa motosikletleri fabrikadan çıktığı haline getiren Ergün Usta, 'Hurda halinde olan Jawaları yeniden hayata geçiriyoruz' dedi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Dost Gazetesi -

ÇEK Cumhuriyeti'nde 1929 ile 1979 yılları arasında üretilen Jawa marka motosikletler, Fethiye’de yeniden hayat buluyor. Fethiye’nin Karaçulha Mahallesinde motosiklet tamirciliği yapan Jawa tutkunu Ergün Varçin, çevre ilçe ve illerde bulunan eski Jawa motosikletleri restore ederek ilk günkü haline getiriyor. Bir dönemin efsane motoru olan ve halk arasında “Gara Jawa” olarak bilinen motosikletlerin ilk günkü haline gelmesi ise ortalama 2 ay sürüyor. Motosikletlerin kaportasından motor bölümüne kadar baştan sona onaran Varçin usta, motosikletleri düşük kâr karşılığında Jawa meraklıları için tamir ediyor. Motosiklet tamircisi Jawa tutkunu Ergün Varçin,” Çıraklığımdan bu yana bu işi devam ettirmekteyim. Mesleğime Ali Rıza abini yanında başladım halen devam ediyorum. 1984’ten bu yana motosikletler ile uğraşıyorum. Jawa motosikleti müşteriler hobi olarak yaptırıyor. Hurda halinde olan Jawaları yeniden hayata geçiriyoruz” dedi. 
“TEK TEK ELDEN GEÇİRİYORUZ”
Bir Jawa motosikletin restorasyon süresinin 2-2,5 ay sürdüğünü belirten Ergün Varçin, “Biz motosikletin en ufak cıvatasına kadar söküp, tek tek elden geçiriyoruz. Dokunmadığımız hiçbir yer kalmıyor. Yaptığımız iş kolay değil. Çok fazla emek isteyen bir iş... Yaptığımız motorlara binen kişi 10-15 yıl boyunca sıkıntı yaşamaz. Samsun, Antalya, Denizli, İzmir gibi illere de yaptığımız motorlar oluyor. Aldığımız ücret motoruna göre değişiyor. Fethiye’de de bildiğim kadarı ile de bu motorlarla sadece benim ilgilendiğimi söylüyorlar “diye konuştu.
İNGİLİZ TURİSTİN JAWA TUTKUSU GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR
Fethiye’nin Kayaköy Mahallesinde yaşayan Wayne Wan Carter “Kara Jawa” tutkusu görenleri şaşırtıyor. Ergün ustadan 2 adet Jawa motosiklet satın alan Carter, “Benim şuanda 2 adet Jawa motosikletim var. Şimdi teslim aldığım 3. Motorum olacak. Güzel bir motosiklet bulursam 4. Jawa’mı almak istiyorum. İngiltere’de 12 yaşlarında komşumda 2 adet Jawa motosiklet gördüm. Sesini çok beğenmiştim o zamandan beri bu motorlara aşığım. Türkiye’ye ilk tatile geldiğimde her yerin Jawa olduğunu gördüm. O zaman almayı kafama koymuştum” ifadelerini kulandı.
Ergün Usta ise, “İngiliz müşterime 5-6 sene önce bir Jawa yapmıştım. Şimdide ikinci motorunu yaptırdı. İki motorunu da aktif olarak kullanıyor” dedi. 
SEVDASINDAN VAZGEÇEMEDİ
Jawa motorlara tutkusunun çok fazla olduğunu ifade eden Nazmi Çoban, “Jawa motorların hastasıyım. Çocukluğumdan bu yana bu motorlayım.  Gençliğim bu motorun üstünde geçti. Bizde Ergün Ustaya restorasyon için motorumuzu teslim ettik. Oda en güzel halinde bize teslim etti. Bu motora bindikçe zevk alıyorum. Ergün ustamız ölürse bu motorlarda ölür. Böyle ustalarımız sayesinde bu motorlar yaşamaya devam edecek. Eskilerimiz bu motorlara dönüş yapmaya başladı. Ustamızda işlere yetişemiyor. İngiliz vatandaş bile bu motora gönül vermiş. Piyasada bir efsane olarak biliniyor. İlgi çok fazla… Yaşlılarımız bile görünce motorun sesini dinliyor” diye konuştu.
“GENÇLİĞİMİN KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYORUM”
Motosikletiyle olan bağından dolayı motorunu geri alan Nazmi Çoban, “1989 yılında şuanda kullandığım motoru babama aldırmıştım. Bu motora 13 sene bindim. Ben evlenince babam motoru başkasına sattı. Bende yakın zamanda motorun satıldığını duydum ve hemen almaya gittim. Motorumu canlandırdım gençliğimin kaldığı yerden devam ediyorum” dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN