KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNİN ARA ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Fethiye Küçük Sanayi Sitesinde iş yeri bulunan otomobil yedek parça ve tamiri yapan işletmeler başta olmak üzere FTSO üyesi iş yeri sahipleri bir araya geldiler. FTSO binası Meğri Salonunda yapılan toplantıda otomobil sektörünün ara eleman sorunun çözülmesi için Karaçulha Çok Programlı Anadolu Lisesinde motor bölümünün açılması için çalışma yapılmasına karar verildi. Söz konusu bölümün okulda açılabilmesi için firmalarla sponsorluk görüşmeleri yapılacak. Tarafların bir araya gelerek yapacağı görüşmeler süreci Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilecek.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın Fethiye Küçük Sanayi Sitesinde yaptığı üye ziyaretlerinden aldığı talepler üzerine sanayi bölgesinde faaliyet gösteren üyelerle toplantı yapıldı. Sanayi bölgesinin sorunlarının ele alındığı toplantıda araç tamiri sektöründe yaşanan kalifiye eleman sorunu öne çıkan sorun oldu. Karaçulha Çok Programlı Anadolu LisesiMüdürü Mustafa Aybars ve Müdür Yardımcısı Mutlu Camuz’un da katıldığı toplantıda, okulda motor bölümü açılabileceği, bunun için de gerekli alt yapının hazırlanması gerektiği bilgisi paylaşıldı. Motor bölümünün açılması için okulda boş bulunan hangarın sponsor olan bir otomobil firması tarafından donatılabileceği, firmaların eğitim bütçeleri olduğu, bunun için de FTSO öncülüğünde görüşmelerin yapılması sonucuna varıldı.
Fethiye Sanayi Sitesine iş yeri bulunan oto yedek parça satışı ve araç tamiri yapan iş yeri sahipleri, kalifiye eleman bulamadıkları için az elemanla çalışmak zorunda kaldıklarını söylediler.
Teknoloji Reno Servisi sahibi Levent Yanar “91 yılında Isparta Teknik Lisesi motor bölümünden mezun oldum. Okumuz dışarı iş yapabiliyordu. Döner sermayesi vardı. Bugün onun ekmeğini yiyoruz. Güzel bir bölüm açalım. Son teknoloji olsun. Geçen yıl 42 personelden sonra bu yıl 32’ye düştü. Personel tutamıyoruz. Motor, torna tefsiye, hangi bölümle ihtiyaç varsa açalım.” dedi. Levent Yanar, Fethiye’de motor bölümü olmadığı için mevcut çalışanların Muğla’ya giderek liseyi dışarıdan okumaya çalıştığını kaydetti. Yanar, büyük araç firmalarının eleman alımlarında meslek lisesi mezunu olma şartı koyduğu bilgisini paylaştı.
Üyeler iş makinesi kullanan kişilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Karaçulha Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Aybars, iş gücü piyasasının ihtiyacı olan ara elemanı yetiştirebilmek için teorik eğitim ile usta-çırak ilişkisinin bir arada yürütülmesi halinde başarıya ulaşılabileceğini söyledi. Alman eğitim sisteminin bunu başarı ile uyguladığını belirten Aybars, motor bölümünün açılması için okulun fiziki yapısının hazır olduğunu sözlerine ekledi. Mustafa Aybars, “Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerinin uzmanlaşmasını istiyor. Motor bölümü açarsak okulumuz bu alanda uzmanlaşır. Ülkemizde işsizlik yok mesleksizlik var. Bu bölümü açmamız halinde öğrencilerimiz 10. sınıftan itibaren dallara ayrılacak ve haftanın 3 günü sanayide işyerinde eğitim görecek iki gün de okulda eğitim alacak. Esas hayalim otomotiv ve diğer alanlarda parça üreten bir sanayiye ulaşmak. Yetiştirdiğimiz elemanlar ileride devletten destek alarak büyük kuruluşlara dönüşecektir. Motor alanının okulumuzda açılması için büyük araba firmaları ile protokol imzalamamız gerekiyor. Bu firmalar gerekli donanımı yapıyor. Hangarı teslim ediyor. Bu protokolü yaparak İl İstihdam Kuruluna gitmemiz halinde bölümün açılması için elimiz güçlü olacaktır.” dedi.
Otomobil yedek parça satışı yapan Süleyman Uysal, yetişmiş ara eleman sıkıntısı hat safhada olduğunu söyledi. Uysal şu sözleri kaydetti: “Un var şeker var yağ var, helva yapacak birisi lazım. Burada bir sinerji yaratılıp bu işin çok hızlı bir şekilde yürürlüğe konulabileceğini düşünüyorum. Bir eğitim kurumunda bu bölümleri açarsak kısa sürede sonuç alabiliriz.”
Sektörün sorunlarını ve eğitim camiasının önerilerini dinleyen Arıcan, Oda olarak bu konuda ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.Fethiye’de mesleki eğitime ilginin artması ayrıca mesleki eğitimin kalitesinin arttırılması için çalıştıklarını kaydeden Arıcan, bunun için 2015 yılında AB fonlarından alınan destekle Meslek Lisesi İş’inin Güvencesi projesinin yürütüldüğünü ifade etti.Sorunun çözümünde motor bölümünün açılmasının en kısa ve iyi yöntem olacağını kaydeden Arıcan, okulla otomobil firmalarının bir araya gelmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.