Mete Altuntaş, 'Yüzde 80'lik vekalete sahibim'

Fethiye Yeni Mahallede yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi için ortaya atılan iddialara hem RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş'tan hem de Yeni Mahalle halkından cevap geldi. 

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

RNZ Yapı işletme yetkilisi Mete Altuntaş Yeni Mahalle halkı ile bir araya gelerek soruları yanıtladı. Hiçbir usulsüzlüğün olmadığını yüzde 80’lik bir kısmın vekaletini kendi gönül rızası ile verdiğini belirten RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş, “Biz burada yüzde 80 vekâleti toplayıp da kentsel dönüşüme girmeyi planlamıyoruz. Burada hepimizin yüzde yüz vekâleti alıp hep beraber gönül rızasıyla memnun olarak bu süreci devam ettireceğiz. Hiç kimse zannetmesin ki bizim evimiz yıkıldı o olacak bu olacak diye bir şey yok. Onlar istediği kadar konuşsunlar” şeklinde konuştu.

METE ALTUNTAŞ, “YÜZDE YÜZLÜK BİR VEKALET İLE BU SÜRECİ DEVAM ETTİRECEĞİ”
Yeni Mahallede yapılması planlanan kentsel dönüşümde yüzde 80’lik vekalet aldığını ama yüzde 100’lik vekaleti alıp herkesin gönül rızası ile ilerleyeceğinin altını çizen RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş, “2 gün önce tatsız bir olay yaşadık. Burada plan, zemin ve etüt çalışmalarına başladık. Nasip olursa raporlandırmalarımız yapıldıktan sonra kentsel dönüşüm olarak burada rezerv alan ilan edilecek. Bu da yaklaşık 2 hafta içinde resmi yazı çıkıp belediyeye gelecek. Burası komple bakanlık bünyesi altına girip burada 3 de 2’lik çoğunlukla beraber kentsel dönüşüme gireceğiz. Belediyeden yetkili arkadaşlarla görüştük. Belediyenin de bilgisi var. 4 gün önce plan proje müdürümüz bakanlıktaydı. O da gereken toplantıyı yaptı. 45 dakika boyunca görüşme yapıldı. Genel müdür de ona gerekli bilgileri verdi. Bizim sürecimiz devam ediyor. Biz burada yüzde 80 vekâleti toplayıp da kentsel dönüşüme girmeyi planlamıyoruz. Burada hepimizin yüzde yüz vekâleti alıp hep beraber gönül rızasıyla memnun olarak bu süreci devam ettireceğiz. Hiç kimse zannetmesin ki bizim evimiz yıkıldı o olacak bu olacak diye bir şey yok. Onlar istediği kadar konuşsunlar. Burada ki insanların hepsi beni tanıyor ve çok iyi biliyor. Hepiniz beni evladınız olarak gördünüz. Burada hiçbir insan hiçbir şekilde mağdur olmayacak. Burada biz hep beraber bu süreci atlatacağız. Herkes Allah Razı Olsun diyecek. Bu kadar büyük tantana yapmanın mantığı da yok” dedi. 

ALTUNTAŞ, “YERLERİ ŞERHLİ OLAN AİLELERİMİZ VAR”
Farklı firmalar nedeni ile mağdur olup bir çok vatandaşın yerlerine şerh koyulduğunu ve o vatandaşların şerhlerini kaldırmak içinde uğraştığına değinen RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş, “Şerhli olan ailelerimiz var. Şehmuz Bey sizin yeriniz şerhliydi. Sizi alıp Kaymakam Bey’in yanına ötürüp yerin üzerinde ki şerhi kaldırmak için elimden geleni yapmadım mı? Sizin şerhinizi 5 sene satış vaatli şerh koymamışlar mıydı? 5 sene sonra size ufak miktarda verilen parayı 600 bin lira yapıp bu parayı da size ödeyememesi için yerinizi satın almayacak mıydı bu firma? Biz devlete gittik. Bu insanlara yardımcı olunması gerektiğini söyledik. Sağ olsun Kaymakam Bey’de elinden geleni yaptı. Şerhi kaldırmak için gereken yerlere söyledi. Biz burada kimsenin mağdur olmamasını istiyoruz. Ama herkes bu şekilde zorluk çıkartırsa bu kadar insanın süreci uzayacak. Elimizden geldiği kadar hızlı bir şekilde bu süreci götürelim ve bitirelim. Nasip olursa Aralık’ta projemizi içeriye vereceğiz. Yani Aralık’ta ben inşaat ruhsatına başvuracağım. Biz yılbaşında inşaata başlayacağız. Önümüzde ki haftalarda resmi yazı bakanlıktan belediyeye geldikten sonra bir hükmü kalmayacak. Bütün her şey bakanlığa geçecek. Zaten bunu belediye de istiyor. Bakanlığın verdiği yardımlar ve yıkım ücretleri var, aylık kira ücretleri var. Bunların hepsine bakanlık destekte bulunacak. Bu süreci güzel bir şekilde götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ALTUNTAŞ, “BİLGİ KİRLİLİĞİ ÇOK”
Kentsel dönüşüm hakkında çok fazla bilgi kirliliği dolaştığına da değinen RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş, “Şöyle bir bilgi kirliliği olduğu söyleniyor. Mete Bey buranın her tarafını toplayacak bu binaları yapacak ve herkesi bir yere toplayacak. Fethiye’de kiralık daire bulmak çok zor. Burada biz kentsel dönüşüme girdiğimizde, evleri yıktığımızda biz sizi alıp başka bir tarafa taşıyamayız. Hafize ablagil biliyor. Onların orada yaklaşık 3 bin 500 metre kare kadar boş bir alan var. Biz ilk önce projeye oradan başlayacağız. Oradan başladığımız zaman yaklaşık 3 tane blok yapılacak oraya. Bu bloklar yapıldığında her yıktığımız binayı orada ki daireye, bu demek oluyor ki Erdal abiye düşen 7 dairenin hepsini oradan vereceğiz. Öyle bir şey yok. Ben Erdal abinin evine yıkıma geldiğim zaman ben onu alıp oraya koymam lazım. Geriye kalan 6 dairesini de istediği yerden alabilir problem yok. Evinde otururken yıkım olmadan tapu işlemleri halledilecek. Çünkü bizim orada 3 bin 500 metre kare kadar boş bir alanımız var. Ben mecbur orada başlamak zorundayım. Ben bu kadar insanı toplayıp Fethiye’de bir yere yerleştiremem. Bunun üstesinden de gelemem. Devletin verdiği destek 2 bin lira. Fethiye’de aylık 2 bin liraya kiralık daire yok. Eğer bunu sancısız bir şekilde atlatmak istiyorsak ben de elimi taşın altına koyacağım siz de taşın altına elinizi koyacaksınız. Bu şekilde bu süreç yürüyecek” şeklinde konuştu.

METE ALTUNTAŞ, “ASILSIZ DEDİKODULARA İNANMAYIN”
Kentsel dönüşüm hakkında çıkan asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğini ve öğrenilmek istenilen ne varsa resmi mercilere sorulabileceğinin altını çizen RNZ Yapı Yönetim Kuru Üyesi Mete Altuntaş, “Parselasyon vekaleti aldığım zaman sizi konuştuğumuz dairelere koyacağız. Mesela b blokta 4 ve 5 numara senin, ben seni oraya koymak zorundayım. Benim aldığım vekaletler haricinde bir sözleşme daha yapacağız. O da daire vekaleti. Kat karşılığı inşaat vekaleti. Şuan aldığım vekaletlerle sadece kentsel dönüşüm işlemleri, inşaatla alakalı işlemler yapılması için sizlerden bu vekaleti alıyorum. Burada hiçbir evin imarı yok. Her taraf tarla olarak gözüküyor. Zamanında farklı insanlara vekalet verenlerin başına kötü durumlar gelmiş. Üzerine beş sene satış vaatli şerh koyulmuş. Başkalarının üzerinde de var. Kimse dışarda kalmayacak ama birazcık destek verin. 9 ay boyunca Ankara’ya gidip geliyorum. Biz kimseyi kandırıp taşınmaz alım ve satım vekaleti almıyoruz. Oralarda konuşmayı biliyorlar. Herkes izledi. Bu kadar uzatmanın mantığı yok. Elimizden geldiğince her şeyi yapacağız. Televizyona çıkıp ben uzaydan gelmişim sanki beni tanımıyorlarmış gibi konuşmanın mantığı yok. Burada ki insanlar bu işin olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu mahallenin yüzde 80 vekaleti bizim üzerimizde. Bu vekaletlerle resmi kurumlardan izinleri alıyorum. Bilgi kirliliğinde bulunup insanlar mağdur ediliyor diye söylenmeye gerek yok. Burada herkes okey oynarken onları tutup belediyeye götürdüm işleri sorup öğrenmeleri için. Dışardan gelen insanları dinleyip bizim bu işi yapamayacağımızı düşünenlerin sözünde gideceğinize gidip belediyeye sorun. Belediyenin plan proje müdürü 4 gün önce bakanlıktaydı. Belediyenin haberi olmasaydı sondaj yapılacağı gün buraya zabıtalar yığılırdı. Bana burada ne yapıyorsun derlerdi. Ben buranın her tarafına bakanlıktan üst yazıları astım. Ben burada insanların evine gidip saatlerce olayları anlatıyorum ve anlatmaya devam edeceğim. Birisi çocuğum evlenecek diyor diğeri evim akıyor diyor ne zaman başlayacaksın kardeşim diyorlar. Vekaletimi iptal ettiririm diyorlar. Ben bu kadar uğraşıyorum gider bu işlemlere başlarım. Başladığım zaman bu insanlar mağdur olur. Ama ben her iki tarafı da götüremiyorum. Ben sizin bir evladınızım. Beni burada artık kimse müteahhit olarak görmüyor. Bir evlat olarak görüyor. O yüzden benim elimden tutun 30 yıldır yapılmayan bir şeye bulaştık. Devletimiz de kentsel dönüşüme elinden geldiği kadar destek veriyor. Çünkü herkes bir yer sahibi olsun diye. Diyor ki aman insanlar dışarda kalmasın. Dairesi olsun. 60-70 metre kare yeri olanların inşaat haklarını çoğalttı devletimiz. Bana kredi desteğinde de bulunuyorlar. Yeter ki insanlar mağdur olmasın diye. Bana diyor ki teminat mektubu vereceksin. İnsanları mağdur etmeyeceksin. Böyle bir imkan bulmuşuz artık bu süreci hızlı bir şekilde bitirelim. Yılbaşından sonra da işlemlerimize başlayalım. Dairelerin sahibi olalım” dedi.

MAHALLE HALKINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜME DESTEK
Yeni Mahalleye yapılması planlanan kentsel dönüşüm için mahalle halkından tam destek geldi. Yüzde 80’lik bir oranın mahallenin kentsel dönüşüme girmesi konusunda onayı ve vekaleti olduğu öğrenildi. 


MAHALLE SAKİNİ AYKUT UZUN, “EVLERİMİZ RESMEN DÖKÜLÜYOR”
Yeni Mahalleye yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesini desteklediğini ve mevcut evlerin durumunun kötü olduğuna dikkat çeken mahalle sakinlerinden Aykut Uzun, “Burada bir mağduriyet görmüyorum. Yaklaşık 8-9 ay önce Mete Bey geldi. Projelerini bize anlattı. Ben çoğunluğu yakalamak istiyorum ve sizleri kentsel dönüşüme sokmak istiyorum dedi. Projelerini gösterdi. Bizlerde projelerine baktık. Bizimde kendimize göre avukatlarımız var. Onlara danıştık. Avukatlarımızda bize her hangi bir usulsüzlük görmediğini belirtti. Biz zaten kentsel dönüşümü istiyoruz. Yeni Mahalleyi herkes biliyor. Evlerimiz akıyor. Kış geldiğinde herkes camlarına havlu koyup çatısına branda germek zorunda kalıyor. Evlerimiz resmen dökülüyor. Tuzla Mahallesi, Babataşı, Akarca, Foça, Karagözler nasıl güzel dairelerde yaşıyorsa bu bizim de en doğal hakkımız. Biz de öyle dairelerde yaşamak isteriz. Çünkü ben doğma büyüme Yeni Mahalleliyim doğru dürüst yolumuz çocuklarımızın oyun oynayabileceği serbest bir alan yok. Çünkü yolda trafik sıkıntısı var. Durmadan araçlar gelip geçiyor. Çocuklarımızı yola salamıyoruz. Çalıştığımız içinde parka falan götüremiyoruz. Sadece hafta sonları gidebiliyoruz parka. Bizim neden sosyal faaliyetlerimizi yapabileceğimiz alanlarımız ya da öyle bir yaşam tarzımız olmasın. Geçen sene bir arkadaşımızın evi yandı. İtfaiye yarım saat 45 dakika o eve girip de söndürmek için uğraştı. Çünkü evlerimiz iç içe. Bir arkadaşımızı bu durumdan dolayı kaybettik. Yanarak öldü. Bizim evlerimiz daire gibi geniş alanlarda olsaydı yollarımızda düzgün olmuş olsaydı itfaiye de zamanında müdahale edebilseydi belki arkadaşımızı biz şuanda kaybetmemiş olacaktık. Hemen hemen herkes birer göz evde oturuyor. Artı Yeni Mahalle dediğiniz zaman dışarıdaki vatandaşlarımız iki kere düşünüyor. Niye düşünüyor? Yeni Mahalle dediğiniz zaman korkulan bir mahalle, gidilmez bir mahalle diye… Bazen kendimiz bile korkuyoruz. Kötü alışkanlığı olanları mahallemizden temizlensin istiyoruz. Gençlerimizden çok kaybımız oldu. Biz gençlerimizi korumak istiyoruz. Böyle sokak aralarında değil de bir dairede dairenin bir bahçesinde bir havuzunda geniş bir alanda oturmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

MAHALLE SAKİNİ CENGİZ YAVUZ, “TEHDİT YOK”
Çıkan asılsız haberleri yalanlayan Yeni Mahalle halkının hiçbir zorbalığa ve tehdide maruz kalmadığının altını çizen Mahalle sakinlerinden Celal Cengiz Yavuz, “Bende kentsel dönüşümün gelmesi taraftarıyım. Evlerimiz çok iç içe… Çarpık şehirleşme mevcut. Bunun yanında çocuklarımızın oynayabileceği bir park, bahçe veya bir yeşil alanımız yok. Maalesef gençlerimiz bazı kötü alışkanlıklar yüzünden kayboluyor. Aykut Beyinde dediği gibi Yeni Mahalle denildiği zaman dışarıdan ister istemez kötü bir algı oluşuyor. Bizde başka mahalleler gibi daha rahat daha güzel yaşamak istiyoruz. Dışarıdaki insanlar ile daha fazla iç içe olmak istiyoruz. Bu proje kapsamında kesinlikle zoraki bir durum söz konusu dahi yok. Mete Bey gelip bizimle konuştu. Bizimde aklımıza yattı. Biz vekaletlerimizi verdik. Bizden kesinlikle satış vaadi almadı. Yerlerimize şerh koymadı. Dedikleri gibi yorumlarda mafyacılık, zoraki, tehdit gibi şeyler yok. Burası Yeni Mahalle biz kentsel dönüşüm istiyoruz. Daha güzel bir mahalle istiyoruz. Çarpık şehirleşme istemiyoruz. Daha güzel yaşanılabilir bir Yeni Mahalle için mahalle halkı olarak Mete Beyin arkasındayız” ifadelerini kullandı. 

MAHALLE SAKİNİ EDİP KABAOĞLU, “ÇOĞUNLUK ONAYLIYORSA ZORBALIK YOKTUR”
Yeni mahallede planlanan kentsel dönüşüme mahalle sakinlerinin çoğunluğunun destek verdiğini belirten Mahalle sakini Edip Kabaoğlu, “Mahallemizde zoraki bir durum olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Yeni Mahallemizde yaşayan 400-450 hanemiz var. Bu bahsettiğim sayı bu meydanın etrafı sadece. Bu 450 hanenin yaklaşık 350 tanesi kabul ediyorsa burada zoraki bir durum olduğunu zannetmiyorum. Yaşadığımız yer belli zaten bizde istiyoruz ki mahallemiz kentsel dönüşüme girsin. Güzel yerlerimiz olsun. İleride çocuklarımızın güzel yetişip oynayabileceği güzel alanlar olsun. Her ebeveyn böyle bir şeyin olmasını ister. Buna karşı gelmek çok cahilce bir şey. Bu cahilce davranış sergileyenlere anlatamıyoruz ve anlayamıyoruz. Ama dediğim gibi bu kentsel dönüşümü sonuna kadar destekliyorum. Desteklemeye de devam edeceğim. Çünkü bizim için en önemli şey yaşam alanı. Herkesin bildiği, görüştüğü, ailesinin geldiği bir yaşam alanı olması lazım… Zaten insanlarında bunu istemesi lazım… Ben bu konuda Mete Beye yüzde yüz güveniyorum ve arkasındayım. Her zamanda arkasında olmaya devam edeceğim. Bunu başarabileceğine inanıyorum” dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN