MOTOSİKLET HIRSIZLIKLARINA KARŞI GİDON KİLİDİ

Fethiye ve çevresinde son günlerde artan motosiklet hırsızlıklarına karşı en önemli koruyucunun gidon kilidinin kapatılması ya da halat kilidi ile kilitlenmesi gerektiği önerildi. Kıvrak Motor sahibi Nuri Kıvrak, motosiklet hırsızlıklarına karşı en önemli koruyucu yöntemin gidon kilidinin kapatılması olduğunu söyleyerek '' Halat kilidi de kullanılabilir ya da motosikleti koruyucu bir bölümde tutmak gerekir. Özellikle üzerinde anahtar bırakılmamalıdır'' ifadelerini kullandı.

Fethiye ve çevresinde son günlerde artan motosiklet hırsızlıklarına karşı en önemli koruyucunun gidon kilidinin kapatılması ya da halat kilidi ile kilitlenmesi gerektiği önerildi. Kıvrak Motor sahibi Nuri Kıvrak, motosiklet hırsızlıklarına karşı en önemli koruyucu yöntemin gidon kilidinin kapatılması olduğunu söyleyerek ‘’ Halat kilidi de kullanılabilir ya da motosikleti koruyucu bir bölümde tutmak gerekir. Özellikle üzerinde anahtar bırakılmamalıdır’’ ifadelerini kullandı.

Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Bürosu ekiplerinin geçtiğimiz gün yaptığı operasyonda Fethiye’de çalınan 11 motosikletin bulunmasında şüphelilerinde de Adliye’ye sevk edilmesinde emeği geçen polis ekiplerini kutlayan Kıvrak Motor sahibi Nuri Kıvrak ‘’ Öncelikle Asayiş Şube ekiplerine ve Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum. Bu konu artık Türkiye'nin kanayan yarası haline geldi. Bu ekibin burada çökertilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etmek lazım dedi. Nuri Kıvrak ‘’ Motosikletin önce güvenliğini almak için bir gidon kilidi var. Bu kilidi ben de dahil genelde kilitlemiyoruz. Bölgemiz güvenli bir bölge olduğu için yapmıyoruz ama gidon kilidini kilitlemek lazım. Bahsi geçen hırsızlıklarda zannettiğim kadarı ile düz kontak veya yanında yedek bir kontak götürerek bu şekilde araçları yerinden terk ediyorlar. Aslında sabit bir yere kilitlemeyi yapmıyoruz, kullanılmıyor. Yoksa gelişmiş ülkelerin hepsinde güvenlik bu şekilde alınmış durumda. Bölgemiz güvenli olduğu için 1-2 kez yapılan hırsızlıklar çok fazla gözle görülmüyor. Ama dediğimiz gibi motosiklet sahiplerine tek söylemek istediğim mutlaka indikleri zaman motorun kontak anahtarını alıp gidonu sola doğru çevirerek kendi tedbirlerini almaları gerekiyor. İkincisi sabit bir yerde eğer mümkünse halat kilit kullanarak veya disk kilidi kullanarak önlemlerini alabilirler ‘’ diye konuştu.

Motosiklet satışlarında müşterileri bu konuda uyardıklarını da söyleyen Nuri Kıvrak ‘’Fakat alışkanlık dediğimiz şeyler var. Olmaz mantığı ile bakılıyor. Yani ucuz bir şey değil. Oysa hiç kimse bugün trafiğe çıktığında 'Ben bugün kaza yapacağım' diye çıkmıyor. Örneğin bir devlet memurunun maaşını göz önüne alırsak, en az 24 ay taksiti ödemek durumunda. Bir işçinin maaşını hesaplarsak mutlaka dişinden tırnağından artırarak aldığı sermayenin taksitle ödeyerek ulaşımını sağlamaya çalışıyor. O yüzden mutlaka vatandaşımız kilidini kilitlesin. Ayrıca vatandaşlar kendi motorlarının anahtarlarının bir başka yerde kopyalanıp kopyalanmadığına da dikkat etmeli’’ dedi.

 

Kıvrak, motosikletlerin şase numaralarının kazınıp bu şekilde satılması konusunda da ‘’ Bir vatandaş olarak mutlaka taşınır mallarda noter satışı, taşınmaz mallarda tapu senedi geçerlidir. Bunların tabi çeşitli detayları var. Motosiklet alınırken mutlaka elindeki o belgenin, ruhsatın notere gidip orada herhangi bir sakıncasının olup olmadığı, tescilinin yapılıp yapılamayacağı iyice araştırılması, parasının da ondan sonra ödenmesi gerekir. Ayrıca bahsi geçen motosikletlerin hepsinde zaten şu an tescili yok, yapılmamış. Alan şahsın T.C. kimliği bile yok. Çünkü Suriyeli diyorsunuz. O nedenle bilinçli olması mümkün değil. Ancak kötü niyetli bir insan bunu alabilir. Ola ki cumartesi, pazar bir alışveriş yapılmış ise de mutlaka serviste, o motosikletin kaydının yapılıp ondan sonra alınması lazım. Yani bizdeki kayıtlar sahibi ile uyumlu mu yoksa değil mi? Bunları kontrol edip ona göre alması lazım. Cumartesi ve pazar ben bulamam diyorlarsa bir gün sonra alışveriş yapsınlar ‘’ diye konuştu. 

Bakmadan Geçme