Muğla İl Müdürleri Antik Kentte

Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın himayelerinde Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl'ün organizasyonunda Antik Kentlere gezi düzenlendi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Muğla İl Müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleşen gezi, sabah saatlerinde Valilik önünden hareket edilerek gerçekleşen ziyaret öncelik olarak Bozüyük’e yapıldı. Burada İl Müdürleri Bozüyük Kanuni Eserleri Han, Mescit, Köprü ve 800 yıllık tarihi çınar ağacının bulunduğu Pınar Başı’nı ziyaret ettiler. 
İl Müdürlüleri gezisi daha sonra Yatağan ilçe sınırları içinde bulunan Lagina ve Stratonikiea Antik Kenti’ne gerçekleştirildi. İl Müdür Dr. Zekeriya Bingöl ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt önderliğinde Anadolu, antik dönemde birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Lagina Hekate Kutsal Alanına dolaştılar. Ölülerin efendisi ve yeraltının evi olan Hades’in anahtarını elinde tuttuğuna inanılan gizemli Tanrıça Hekate’yi yaşadığına inanılan Lagina Hekate Antik Kenti, hakkında bilgi edindiler.
Daha sonra Karya ve Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait antik bir kent olan, Stratonikeia Antik Kentindeki antik caddeler, Roma Hamamı, Agora, Tiyatro Sahne Binasını ve Osmanlılardan kalma Şaban Ağa Camisini gezdirerek kentin antik dönemiyle ilgili bilgiler verildi. 
Gezi grubu Stratonikeia’dan sonra Milas’a 2 km mesafedeki Beçin Ören Yerine geçtiler. Burada İl Müdürlerini Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş karşıladı. Tarih boyunca aralarında Romalılar, Menteşe oğulları  ve Osmanlılarında bulunduğu pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan kale büyük bir hayranlıkla gezildi. İl Müdürleri iç kaleyi gezerek, kale önü çeşmesinde yapılan restorasyon çalışmalarının incelediler, Daha sonra Ahmet Gazi Medresesi ve Taş Eserleri müzesini ziyaret ederek, Ahmet Gazi Beyin Türbesinin bulunduğu Medreseden Menteşe Mezarlığına geçtiler. Ardında Yelli caminde yapılan restorasyon çalışmalarını inceleyerek, 14-15 yy kalma Emir Havuzunu’da  ziyaret ettiler. 
İl Müdürleri en son ziyaretlerini Milas Euromus Antik Kentine yaptılar. Burada İl Müdürlerimize Kazı Başkanı Prof. Dr. Abuzer Kızıl, Karia’nın güçlü kenti Euromos da; Zeus Lepsynos Tapınağı, Kuzey ve Güney Nekropolleri, Agora, Tiyatro, Hamam, Surlar ve Şapel hakkında bilgiler verdi.   
Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl “Valimiz Orhan Tavlı göreve başlaması ile bizimde projelerimiz arasında bulunan bir çok şeyi yapma imkanı yakaladık. Muğla’mız adete cennetten bir köşe. Deniz, Kum, Güneş’in, Plaj ve güzel otellerimizin yanı sıra antik yollarımız, antik kentlerimiz mevcut. Şu anda 21 ören yerimizde kazı ve restourasyon çalışmalarımız devam etmekte. İlk olarak rehberlerimiz ile başladığımız Antik kent gezilerimize İl Müdürlerimiz ile devam ediyoruz. Yorucu ve meşakkatli bir gezi olmasına rağmen katılım gösteren il müdürlülerimizin hepsi çok memnun kaldılar. Bu Antik kent ziyaretleri devam edecek. Ben tüm katılan il müdürlerimize ve bize bu imkanı sağlayan Valim Orhan Tavlı’ya çok teşekkür ediyorum. Bunun akabinde Valimiz ve Rektörümüz ile birlikte Üniversitedeki Dekan, Müdür ve Öğretim üyelerinizede Antik Kentlerimizi tanıtmayı hedefliyoruz.” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN