Okullarda Cep Telefonu Yasaklandı Mı?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda cep telefonu kullanmalarını engellemek için önlemler alacaklarını açıkladı.

"2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık ve Değerlendirme Toplantısı"nda Bakan Yardımcıları Celile Eren Ökten, Kemal Şamlıoğlu, Nazif Yılmaz, Ömer Faruk Yelkenci, genel müdürler ve 81 ilin millî eğitim müdürü katıldı. 
Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay’ın da katıldığı toplantı da, dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında okullarda cep telefonu kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı: "Öğrencilerimizin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alacağız. Ayrıca öğrencilerimizin okul dışında dijital ortamlarda zaman geçirmelerine neden olabilecek durumlardan ve ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanılmasından kaçınmak için gerekli önlemleri alacağız. Dolayısıyla sınıflarda cep telefonlarının bulundurulması doğru değil."

Millî Eğitim Bakanı Tekin, yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce okul ve kurumlardaki eksiklikleri giderip eğitim dönemine olabildiğince sorunsuz girebilmek için tüm yöneticilerle istişare etmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek mesai kavramı olmadan gece gündüz çalışacaklarını kaydetti. 
 
Tüm yöneticilerden mütevazı, alçak gönüllü olmalarını isteyen Bakan Tekin, oturduğu koltuktan güç alan değil; koltuğuna itibar katan birer yönetici olmaları gerektiğini söyledi. Tekin, yöneticilerden öğretmen ve veli olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarına karşı iletişime açık ve ulaşılabilir olmalarını istedi. 
 
Yeni eğitim öğretim yılında uygulanmak üzere alınan tedbirlere ilişkin genelgenin geçen hafta illere gönderildiğini anımsatan Tekin; tarihe, devlet ve milletin birliğine sahip çıkmak için genelgedeki en önemli unsurun cumhuriyetin yüzüncü yılı kutlamaları olduğunu ifade etti. 
 
Genelgede yer alan konulardan birine daha dikkat çeken Bakan Tekin, öğrencilerin Türkiye'yi tanımadan önce kendi illerini tanımalarını istediklerini kaydetti. Tekin, "Şehirlerle ilgili müfredatımıza bir başlık koymuştuk. Anadolu çok zengin bir coğrafya... Tarihî olarak çok zengin bir birikime sahibiz. Biz, bu ülkenin birlik ve beraberliği açısından, millî birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi açısından, geleneklerimizin, kültürümüzün, gelecek kuşaklara aksettirilmesi açısından çocuklarımızın kendi illerini, kendi illerindeki tarihî kültürel mekânları görmelerini, geleneklerden, örflerden haberdar olmasını arzu ediyoruz. Bunun da yeni eğitim öğretim yılında sizin tarafınızdan öncelemesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Okul Bahçelerinde Geleneksel Oyunlara Teşvik
Öğrencilerin sağlıklı ortamlarda yetişmesi için bir nebze olsun dijital ortamlardan arınması adına mümkün olduğunca okul bahçelerinde geleneksel oyunların yapılabileceğine işaret eden Bakan Tekin,  "Okullarımızda çocuklarımızın kısa da olsa fiziksel aktiviteyle güne başlamalarını önemsiyoruz. Kuşkusuz çocuklarımızı terletecek ve güne yorgun başlatacak şeyler de istemiyoruz." dedi.
 
Bakan Tekin, "Öğretmen Odası Buluşmaları"nda öğretmenlerin önlük giymelerinin teşvik edilmesi konusunun gündeme geldiğini kaydederek "Nihayetinde hem öğrencilerimizin hem velilerimizin hem de en azından öğretmenlerimizin büyük çoğunluğunun talebi doğrultusunda böyle bir uygulama başlatıyoruz. Bu konuda bir zorunluluk yok, teşvik ediyoruz." diye konuştu. 
 
Velilerin ders saatinde okula girişleriyle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Bakan Tekin, okul müdürlerinin veli toplantılarını ders dışındaki saatlerde yapmalarını sağlayacak şekilde planlamasını istedi. 
 

İl müdürlerinden şehirlerine gittikten sonra ilk iş olarak okulların bakım, onarım ve benzeri konulardaki durumunu tekrar gözden geçirmelerini isteyen Bakan Tekin, 11 Eylül'de okulların sağlıklı bir şekilde eğitim öğretime hazır hâle getirileceğini kaydetti.
 

Bakmadan Geçme