Önce Ötv'ye Sonra Pompaya

Döviz kurunun düşmeye başlaması ile beraber akaryakıta gelmesi beklenen indirimler pompaya yansıtılmayarak ÖTV'ye eklenecek. Benzinin litresinde 2.53 TL, motorinde 2.05 TL, LPG'de 1 TL'lik indirimin ardından gelecek olan indirimler pompaya yansıtılacak.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Uygulamada olan EŞEL sistemiyle akaryakıta gelen zamlar ilk olarak akaryakıt üzerinde bulunan ÖTV tutarı kadar pompaya yansıtılmayarak akaryakıt ücreti üzerinde bulunan ÖTV oranlarının azaltılmasıyla karşılanmıştı. Akaryakıta gelen yüksek zamlarla birlikte ÖTV oranı sıfırlanınca zamlar pompaya yansıtılmaya başlanmıştı. 
20 Aralık’ta yapılan Bakanlar Kurulu’nda ekonominin düzelmesi adına alınan kararların ardından 18TL seviyelerine kadar çıkan dolar kurunun 11TL seviyelerine gerilemesinden sonra akaryakıtta önemli oranlarda indirim beklenmeye başladı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 21 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre akaryakıta gelecek olan indirim ilk etapta pompaya yansıtılmayarak zamlardan sonra sıfırlanan ÖTV ‘ye eklenecek. Eklenecek ÖTV oranı 2 Nisan 2020 tarihinde akaryakıt üzerinde bulunan ÖTV oranını geçemeyecek.

Bu karara göre akaryakıta yapılacak yaklaşık benzinin litresinde 2.53 TL, motorinde 2.05 TL, LPG'de 1 TL'lik indirimler ÖTV üzerine eklenerek pompaya yansıtılmamış olacak. Bu rakamların üzerinde gelebilecek olan indirimler pompaya yansıtılmaya başlanacak.

Karara göre, söz konusu malların fiyatlarında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak artış olması durumunda ise bu malların özel tüketim vergisi tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak, ancak artış suretiyle belirlenen her bir yeni fiyat, baz fiyat kabul edilmek suretiyle uygulanacak.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN